Nervus Vagus

brein en zenuwenen epexmind blog Nervus Vagus
De nervus vagus, ook bekend als de tiende hersenzenuw, is een cruciale component van het parasympathische zenuwstelsel en speelt een sleutelrol in het beheer van de lichaamsfuncties die we niet bewust controleren, zoals hartslag, spijsvertering en ademhalingsritme. De gezondheid van de nervus vagus is direct gerelateerd aan ons vermogen om te herstellen van stress en ziektes.

Structuur Nervus Vagus

 • Oorsprong: De nervus vagus ontspringt in de medulla oblongata van de hersenstam.
 • Samenstelling: Deze zenuw bestaat uit duizenden vezels, zowel afferente als efferente. Afferente vezels verzenden informatie van de organen naar de hersenen, terwijl efferente vezels signalen van de hersenen naar de organen sturen.
 • Vertakkingen: De nervus vagus vertakt zich in talrijke takken die invloed hebben op het hart, de longen, de oren, en andere organen. Deze vertakkingen omvatten:
 • Faryngeale takken

  Beïnvloeden de spieren van de keel en het zachte gehemelte

 • Laryngeale takken

  Belangrijk voor het spreken en slikken.

 • Thoracale takken

  Beïnvloeden de spieren van de keel en het zachte gehemelte

 • Abdominale takken

  Hebben invloed op diverse buikorganen zoals de lever, nieren, en darmen.

Functies van de Nervus Vagus

De nervus vagus is uniek vanwege zijn uitgebreide bereik en invloed in het lichaam:

 • Invloed op het hart: Reguleert de hartslag en helpt bij het beheersen van bloeddruk.
 • Regulatie van de spijsvertering: Bevordert de afgifte van spijsverteringssappen en beheert de beweging van voedsel door het maag-darmkanaal.
 • Beheersing van ademhaling: Helpt bij het reguleren van de ademhalingsfrequentie en diepte, waardoor het lichaam efficiënt zuurstof kan opnemen en koolstofdioxide kan afgeven.
 • Immuunrespons: Speelt een rol bij het reguleren van de ontstekingsreacties in het lichaam, wat cruciaal is voor het beheersen van infecties en herstel van ziekte.

Angst en stress

Het stimuleren van de nervus vagus kan bijzonder interessant zijn voor het behandelen van angst en stress vanwege de directe rol die deze zenuw speelt in het parasympathische zenuwstelsel, dat vaak wordt omschreven als het ‘rust-en-verteer’ systeem van het lichaam. Dit systeem werkt als een natuurlijke tegenhanger van het sympathische zenuwstelsel, dat actief is tijdens momenten van stress of gevaar en ons ‘vecht-of-vlucht’ reactie initieert.

Wanneer de nervus vagus wordt gestimuleerd, activeert het parasympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een vermindering van de hartslag en een verlaging van de bloeddruk—beide zijn typische symptomen van stress en angst. Dit heeft een kalmerend effect op het lichaam, wat bijzonder gunstig kan zijn voor mensen die regelmatig last hebben van angstige gevoelens of stressvolle situaties ervaren. Het vermogen van vagale stimulatie om de afgifte van stresshormonen zoals cortisol te verminderen, speelt ook een sleutelrol in hoe effectief het kan zijn in het beheersen van angst.

Bovendien toont onderzoek aan dat verbeterde vagale tonus geassocieerd is met betere stemming en emotionele welzijn, waardoor mensen beter in staat zijn om met stressvolle situaties om te gaan. Dit komt omdat een hogere vagale tonus bijdraagt aan de regulatie van emotionele reacties en het bevorderen van ontspanning, wat essentieel is voor het mentaal beheren van angst.

Dus, het stimuleren van de nervus vagus biedt een natuurlijke en potentieel effectieve manier om de fysiologische effecten van angst en stress te verminderen, wat kan leiden tot een betere algehele gezondheid en een verhoogd gevoel van kalmte. Dit maakt het een fascinerend gebied voor verder onderzoek en praktische toepassing in therapieën gericht op emotionele en fysieke gezondheid.

Technieken voor de Stimulatie van de Nervus Vagus

Volgens Stanley Rosenberg in zijn boek “De nervus vagus als bron van herstel” zijn er verschillende benaderingen om de nervus vagus te stimuleren, wat kan leiden tot een verbeterde gezondheid en welzijn:

  • Ademhalingstechnieken

   Langzame, diepe ademhalingsoefeningen stimuleren de nervus vagus en bevorderen ontspanning en vermindering van stress.

  • Koude blootstelling

   Korte blootstelling aan koude kan de nervus vagus activeren en de algehele tonus van het parasympathische zenuwstelsel verhogen

  • Zang en gorgelen

   Deze activiteiten stimuleren de spieren in de keel die verbonden zijn met de nervus vagus, waardoor deze geactiveerd wordt.

  • Yoga en meditatie

   Beide praktijken zijn effectief in het verhogen van de vagale toon en het bevorderen van ontspanning.

  Voordelen van de activatie van de nervus vagus

  Het activeren van de nervus vagus kan diverse gezondheidsvoordelen bieden:

  • Stressverlichting: De toegenomen activiteit van de nervus vagus helpt bij het verlagen van de productie van stresshormonen, wat leidt tot een vermindering van stress.
  • Verbeterde mentale gezondheid: Regelmatige stimulatie kan symptomen van angst en depressie verlichten, wat bijdraagt aan een beter emotioneel welzijn.
  • Versterkt immuunsysteem: De nervus vagus bevordert ontstekingsremmende signalen in het lichaam, wat het immuunsysteem helpt bij het bestrijden van infecties en ontstekingen.
  • Hartgezondheid: Door de hartslag te stabiliseren en de bloeddruk te verlagen, ondersteunt de nervus vagus de gezondheid van het hart.

   

  (De informatie op deze pagina is enkel bedoeld als algemene informatie. Alvorens suggesties uit deze informatie toe te passen, dient de betrokkene altijd advies in te winnen bij een arts).

   

  Bron: Rosenberg, S. (2023). De nervus vagus als bron van herstel (3e druk). Uitgeverij Mens!.

  Openingstijden

  Ma. 10.00 – 18.00
  Di. 10.00 – 18.00
  Wo. 10.00 – 18.00
  Do. 10.00 – 18.00
  Vr. 10.00 – 18.00
  Za. 12.00 – 17.00
  Zo. Gesloten

  Deel

  Gerelateerde blog

  Telefoon en dopamine

  Dopamine en emoties

  Dopamine is een neurotransmitter, een soort boodschapper in je brein, die een belangrijke rol speelt bij het reguleren van verschillende aspecten van je gedrag en emoties.