ADHD

ADHD jongen met vader kussengevecht

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder ofwel hyperactiviteitsstoornis. Het kan ontstaan bij zowel volwassenen als kinderen en kent diverse symptomen. Iemand kan aandachtsproblemen ervaren, maar ook hyperactief of impulsief zijn. Elke vorm van ADHD kent zijn eigen kenmerken. Wat is de oorzaak en welke behandelmethode is effectief?

Wat is ADHD?

Als je ADHD hebt, verwerk je prikkels van buitenaf op een andere manier. Deze prikkels weet je constant onbewust op te zoeken. Daardoor ben je niet alleen drukker in je doen en laten, maar voelt je hoofd vaak ook “vol” en chaotisch aan. Als vanzelfsprekend ben je daardoor sneller afgeleid en kun je je minder goed concentreren. Dit heeft invloed op je gedrag maar voorziet je ook van een aantal voordelen. Mensen met een dergelijke stoornis kunnen vaak goed oplossingsgericht denken en zijn daarnaast ook nog eens heel creatief.

Wat is de oorzaak van ADHD?

Deze stoornis is in verreweg de meeste gevallen aangeboren, maar is soms ook deels erfelijk. Bijvoorbeeld wanneer ADHD voorkomt in de familie. Een persoon is dan gevoeliger om een stoornis op het gebied van aandacht, hyperactiviteit of impulsiviteit te ontwikkelen.

De kenmerken van ADHD

Afhankelijk van welke vorm je hebt, kun je verschillende kenmerken en symptomen ervaren. Onder andere op het gebied van impulsief gedrag, aandachtsproblemen of hyperactief zijn

 

Impulsiviteit kenmerken:

  • EJe hebt geen geduld
  • EJe vind het moeilijk om ergens op te moeten wachten
  • EJe bent te snel met je uitspraken
  • EJe kunt een ander moeilijk uit laten praten

Hyperactiviteit kenmerken:

  • EJe kunt je moeilijk ontspannen
  • EJe bent het liefst altijd bezig
  • EStilzitten of niets doen is moeilijk

Aandachtsproblemen kenmerken:

  • EJe hebt moeite met de concentratie
  • EJe bent zeer perfectionistisch
  • EJe vindt het moeilijk om naar iemand te luisteren
  • EJe hebt moeite met plannen en structuur houden
  • EJe maakt taken vaak nooit helemaal af
  • EJe hoofd staat nooit stil

Hoe kun je zelf beter omgaan met ADHD?

ADHD kun je niet genezen, maar je kunt er wel beter mee leren omgaan. Bijvoorbeeld door een dagplanning te maken voor meer structuur, grote taken in kleine stukken te verdelen en gedurende de dag regelmatig een kleine pauze in te lassen. Andere praktische tips zijn:

  • 1.

    Plan sociale activiteiten met vrienden

    Als je ADHD hebt, is het belangrijk om tijd door te brengen met vrienden en familie. Dit zorgt ervoor dat je jouw sociale vaardigheden blijft trainen en verbeteren. Daardoor leer je op te komen voor jezelf en ga je de verbinding aan door te praten over de positieve en negatieve dingen die je ervaart. Ook een psycholoog kan je helpen beter om te leren gaan met ADHD.

  • 2.

    Wees liever voor jezelf

    Als je ADHD hebt, ben je vaak ook streng voor jezelf. Strenger dan eigenlijk goed voor je is. Je bent perfectionistisch in alles wat je doet. Maar, te streng zijn voor jezelf als je ADHD hebt, wordt soms ook veroorzaakt door anderen. Niet iedereen begrijpt jouw gedrag waardoor je snel onzeker kunt worden. Maak ook gebruik van de positieve kanten van jouw stoornis en leg de lat voor jezelf niet al te hoog. Ook dit creëert meer rust in jouw hoofd
  • 3.

    Voldoende bewegen en sporten

    Sporten en bewegen verbetert niet alleen de concentratie, maar draagt ook bij aan ontspanning en rust in je hoofd. Voor mensen met ADHD is dit een fijne uitlaatklep om overtollige energie en prikkels af te kunnen laten vloeien. 

Professionele hulp van een psycholoog voor ADHD?

Als je beter wilt leren omgaan met ADHD en vooral ook gebruik wilt maken van jouw sterke punten, kan een psycholoog je van de juiste inzichten voorzien. Bijvoorbeeld aan de hand van een op maat gemaakt behandelplan of coaching op basis van cognitieve therapie.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel

Gerelateerde blog