Overspannen

overspannen man op werk aan bureau

Overspannen zijn is een gevolg van langdurige stress en spanningen. Bijvoorbeeld op je werk, op financieel gebied of binnen de thuissituatie. Daardoor heb je mogelijk problemen met slapen, ben je emotioneel instabiel en ervaar je verschillende spanningsklachten. De signalen en kenmerken van overspannen zijn vroegtijdig herkennen is belangrijk. Zo kun je een burn-out of andere mentale klachten voorkomen. Waardoor wordt je overspannen? Wat zijn de symptomen en kun je zelf iets doen om te voorkomen dat je overspannen wordt? 

Wat is overspannenheid? 

Overspannen zijn betekent dat je lichaam na een langdurige periode van spanningen en stress op de rem trapt. Jouw lichaam dwingt je als het ware om het rustiger aan te doen. Door de stress ervaar je verschillende psychische en lichamelijke klachten. Mede omdat je niet voldoende ontspant of de nodige rust neemt. Je lichaam staat continu op spanning. 

Wat zijn de oorzaken van overspannen zijn?

Overspannenheid kan verschillende oorzaken hebben. Hoewel de oorzaken divers zijn, hebben ze allemaal te maken met spanningen en stress. Je kunt gespannen zijn rondom een leuke gebeurtenis, maar vaker om negatieve situaties. Je neemt niet voldoende tijd om deze spanningen te verwerken of af te laten vloeien. Daardoor raak je overspannen. Bijvoorbeeld door een te hoge werkdruk, geldproblemen of ruzie binnen de gezinssituatie.

  • ^

    Spanningen binnen de relationele of privésfeer

     

  • ^

    Onverwerkte of stressvolle gebeurtenissen

     

  • ^

    Een te hoge werkdruk over een lange periode

     

Overspannen zijn kan enkele weken, maar soms ook enkele maanden duren. Dit is voor iedereen verschillend. De duur is afhankelijk van hoe snel je de symptomen van overspanning herkent. Des te sneller je rust neemt of professionele hulp zoekt van een psycholoog, des te korter het herstel en het risico op het ontwikkelen van een burn-out.

Symptomen van overspanning

Overspannen neemt zowel lichamelijke als psychische klachten met zich mee. Je vindt het moeilijk om de gewone dagelijkse taken uit te voeren, maar hebt ook het gevoel de controle te verliezen. Daarnaast ervaar je verschillende stressgerelateerde klachten zoals onrust.

  • ^

    Gebrek aan energie

     

  • ^

    Onrustig of opgejaagd gevoel

     

  • ^

    Piekeren en problemen met concentreren

     

  • ^

    Somberheid of depressieve gedachten

     

  • ^

    Stemmingswisselingen

     

  • ^

    Maagklachten

     

  • ^

    Hoofdpijn of spierstijfheid

     

  • ^

    Hartkloppingen

     

  • ^

    Meer drinken of roken

     

Deze symptomen zijn een teken van je lichaam dat je rustiger aan moet doen. Het is belangrijk om deze kenmerken en klachten serieus te nemen om ernstige gevolgen van overspannen zijn te kunnen voorkomen. Zoals depressiviteit of een burn-out bijvoorbeeld.

Wat kun je zelf doen als je overspannen bent?

Als je klachten ervaart die passen bij overspannenheid, zijn er ook enkele dingen die je zelf kunt doen om sneller te herstellen. Ontspan meer door het ondernemen van leuke dingen of sport wat vaker. Let daarnaast goed op je voeding. Ongezond eten kan spanningsklachten juist verergeren. Eet zo gezond mogelijk en verdeel dit over meerdere maaltijden per dag.

Als je overspannen bent en dit wilt verminderen, kun je jouw gevoelens, zorgen en gedachten ook opschrijven. Dit zorgt voor meer rust in je hoofd en creëert bewustwording. Daardoor weet je steeds beter hoeveel spanning en stress jouw lichaam kan handelen.

Overspannen en hulp van een psycholoog

Overspannen zijn of spanningsklachten ervaren is niet alleen vervelend, maar kan ook meer ernstige gevolgen hebben. Zoals een depressie of een burn-out bijvoorbeeld. Het is dus belangrijk om overspanning zo snel mogelijk te herkennen en te behandelen. Des te sneller je professionele hulp zoekt, des te korter de herstelperiode van overspannenheid duurt.

Een psycholoog zoekt samen met jou naar de beste behandeling of therapie. Door deze professionele ondersteuning kun je niet alleen sneller herstellen van overspannen zijn, maar leer je spanningsklachten in de toekomst ook sneller herkennen zodat je overspannenheid of een burn-out kunt voorkomen. 

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel

Gerelateerde blog