Suïcide

Wat is suïcide?

Mensen met suïcide denken na over zelfdoding of lopen (vaak al geruime tijd) rond met plannen daarvoor. Het leven is voor hun gevoel ondraaglijk en uitzichtloos. Dat kan verschillende redenen of oorzaken hebben. Het beëindigen van hun leven is vaak nog de enige uitweg uit een dergelijke situatie. Suïcide gaat verder dan een depressie of sombere gedachten. Iemand die suïcidaal is, ziet het leven niet meer zitten en wil dit beëindigen.

Is er iemand in jouw directe omgeving die nadenkt over zelfdoding of suïcidaal is? Dan is het belangrijk dat je elk signaal serieus neemt. Neem altijd contact op met een professionele hulpverlener of instantie om dit kenbaar te maken. Denk je zelf aan het beëindigen van je leven of zelfdoding? Neem dan contact op met 113 zelfmoordpreventie via 0800 – 0113.

Oorzaken waarom iemand suicidaal is of zelfmoord pleegt

Zelfdoding kan verschillende oorzaken hebben. Deze zijn voor elk persoon verschillend. Anders dan veel mensen denken is zelfmoord geen keuze. Voor mensen met suïcide is dit een manier om een specifieke situatie te stoppen. In dit geval een leven dat ondraagbaar is geworden om diverse redenen. Suïcidale gevoelens kunnen voortkomen uit deze oorzaken:

  • Suïcide door sociale omstandigheden die uitzichtloos zijn. Hierbij kun je denken aan een sociaal isolement of een sociale stoornis, maar bijvoorbeeld ook aan eenzaamheid.
  • Psychische aandoeningen die de kwaliteit van leven ernstig verstoren. Zoals langdurige en zware depressies, maar bijvoorbeeld ook ernstige vormen van schizofrenie.
  • Traumatische gebeurtenissen uit het verleden of heden. Zoals wanhopigheid en uitzichtloosheid door het verlies van een dierbaar persoon of een naast familielid.
  • Teleurstellingen of schaamte zijn ook redenen waarom iemand wanhopig is of suïcidale gedachten heeft. Denk hierbij aan schulden door gokken, maar ook aan (cyber)pesten.

Bij de meeste mensen die kiezen voor zelfdoding gaat het om een opsomming van de bovengenoemde oorzaken. Deze hebben al een lange tijd grip op hun leven. Soms kunnen deze gevoelens of gedachten ook al lange tijd bestaan zonder dat iemand dit merkt of weet. In dat geval heeft een zelfdoding van een naaste of een dierbaar persoon nog meer impact.   

Laat iemand die aan zelfdoding denkt signalen los?

Als iemand nadenkt over het beëindigen van zijn of haar leven, dan zal diegene er alles aan doen om dit zo goed mogelijk verborgen te houden. Voor de directe omgeving lijkt het alsof er niet of nauwelijks signalen zijn, terwijl deze vaak al wel voor een lange tijd bestaan.

Soms laten mensen met suïcide wel iets merken. Bijvoorbeeld met uitspraken zoals “Ik word niet gemist als ik dood ben”of “Ik ben zo wanhopig, ik zie het leven niet meer zitten”.  Als je dit opmerkt, negeer dit dan niet. Vraag of diegene het aan je uit wilt leggen. Soms zijn er ook andere symptomen en waaraan je iemand met suïcidale gedachten kunt herkennen. 

  • ^

    Ernstige somberheid en sterke stemmingswisselingen

  • ^

    Verwaarlozing van zichzelf of de leefomgeving

  • ^

    Zichzelf afzonder en isoleren

  • ^

    Het schenken van persoonlijke spullen die zeer dierbaar zijn voor de persoon

  • ^

    Afname van de werkprestaties of schoolprestaties

  • ^

    Verliezen van de interesse in sociale evenementen of interesses

  • ^

    Overmatig gebruik van alcohol of verdovende middelen

  • ^

    Slaapproblemen

Wat kun je zelf doen als je denkt dat een naaste zelfdoding overweegt?

Wanneer moet je actie ondernemen als je vermoed dat een naaste suicide is of aan zelfdoding denkt? In alle gevallen is het belangrijk om signalen serieus te nemen, hoe klein of onduidelijk ze ook mogen zijn. Is er sprake van een acuut dreigende zelfdoding situatie? Neem dan altijd direct contact op met 112 of 113 zelfmoordpreventie via 0800 – 0113.  

  • ^

    Bied een luisterend oor en stel vragen:

    Als jouw naaste zelf over zijn of haar suïcidale gedachten begint te praten, of wanneer je sterke vermoedens hebt, biedt dan een luisterend oor zonder te oordelen, oplossingen aan te dragen of goedbedoelde adviezen te geven. Vraag of jouw naaste al langer met deze suïcidale gedachten rondloopt.
  • ^

    Laat voelen dat je er voor je naaste bent:

    Als je merkt dat een vriend, familielid of bekende wilt praten over zijn of haar gevoelens, ga deze gesprekken dan altijd aan en neem ze serieus. Laat voelen dat je er voor die persoon bent en hem of haar steunt. Laat ook je eigen gevoelens spreken. Laat weten hoe belangrijk hij of zij voor je is. 

  • ^

    Samen professionele hulp zoeken

    Iemand die zelfdoding overweegt of suicide is, kun je niet alleen helpen door te luisteren. Je kunt ook voorstellen om samen professionele hulp te zoeken, zonder in de rol van een medisch hulpverlener of psycholoog te kruipen.

Suicide heeft niet alleen een zware impact op degene die deze gedachten heeft, maar ook op directe naasten. Ben jij zo iemand? Ook dan is het belangrijk om steun te zoeken. Een psycholoog kan je van inzichten voorzien en zorgt ervoor dat jij je verhaal kunt doen. Als je zelf goede steun hebt, ben je ook beter in staat om iemand die suïcidaal is steun te geven.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel

Gerelateerde blog