Winterdip
Een winterdip of najaarsdip is vervelend en seizoensgebonden. Je voelt je moe, somber en lusteloos zodra de eerste tekenen van de winter zich aankondigen. Eigenlijk heb je nergens zin in. Je eet minder, hebt last van stemmingswisselingen en je wilt niets liever dan slapen. Toch rust je daar niet van uit. Een winterdip heeft invloed op jouw fysieke, maar natuurlijk ook op jouw mentale welzijn. Je voelt je tijdens de winter gewoon minder lekker in je vel. Hoe herken je dit en wat zijn de oorzaken? Wat kun je zelf doen om de dip te verslaan?
Wat is een winterdip en wat is de oorzaak?
Een winterdip is een korte periode waarin je je somber en moe voelt. De dip begint vaak in het najaar. Het gevoel wordt veroorzaakt door een gebrek aan zonlicht en daglicht. In het najaar worden de dagen natuurlijk korter en is het ook vaker grijs en donker buiten. Ons lichaam blijft daardoor melatonine aanmaken. Niet alleen ‘s nachts, maar ook overdag. Door de aanmaak van het slaaphormoon, door een gebrek aan daglicht, voelen we ons ook overdag moe. Ons lichaam kan moeilijker onderscheid maken tussen de dag en de nacht.
Een winterdip begint in het najaar en kan tot het vroege voorjaar duren. Het mag daarom niet worden verward met een winterdepressie. Als je last hebt van een winterdip, onderneem je nog wel diverse activiteiten, ook al voel je je moe en lusteloos. Dat is bij een depressie vaak niet het geval. Je hebt langer last van klachten. Alles wat je doet voelt als een opgave.
Welke kenmerken en symptomen horen bij een winterdip of najaarsdip?
Zodra de bladeren van de bomen beginnen te vallen in de herfst en de eerste winterperikelen zich aankondigen, kun je last krijgen van verschillende symptomen en klachten. Een winterdip kun je herkennen aan sombere gevoelens, piekeren en moeheid. Ook een laag libido of concentratieproblemen komen voor. Andere kenmerken zijn:
-
Veel slapen maar je blijft moe
-
Je staat niet uitgerust op
-
Je bent somber en lusteloos
-
Je libido daalt
-
Je eetlust gaat omhoog
-
Concentratieproblemen
-
Stemmingswisselingen
-
Je hebt minder zin om iets te ondernemen
Wat kan ik zelf doen om uit mijn winterdip te komen?
Een winterdip is vervelend en kan een negatieve invloed hebben op hoe je je voelt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om een winterdip te voorkomen of de klachten te verminderen. Zoals gezond eten, meer bewegen en ontspannen en ook meer daglicht.
-
Meer daglicht
Doe de gordijnen open in huis en zorg ook op de werkplek voor wat meer daglicht. Eventueel kun jouw bureau tijdelijk iets dichter bij het raam plaatsen.
-
Meer bewegen
Door meer te bewegen maakt ons lichaam serotonine aan. Dit gelukshormoon zorgt ervoor dat jij minder last hebt van somberheid tijdens de dip. -
Eet gezonder
Door gezond en gevarieerd te eten, krijg je belangrijke voedingsstoffen binnen die jouw lichaam ondersteunen als je last hebt van een winterdip. Eet producten die rijk zijn aan vitamine D. Zoals noten en vette vis zoals paling bijvoorbeeld.
-
Structuur in je dag
Ook structuur is belangrijk als je zelf uit een winterdip wilt komen. Maak een dagplanning, eet op gezette tijden en ga elke avond op dezelfde tijd slapen. -
Activiteiten
plan leuke sociale activiteiten met vrienden of familie. Dit geeft je iets leuks om naar uit te kijken, bevordert de aanmaak van serotonine én zorgt voor ontspanning.
Hulp van een psycholoog bij winterdip klachten
Helpen de bovenstaande tips niet om jouw winterdip te verslaan? Blijf je moe en lusteloos en heeft dit impact op jouw fysieke en mentale welzijn? Dan kun je ook gebruikmaken van de professionele hulp van een psycholoog. Er zijn verschillende doeltreffende therapievormen mogelijk. Daardoor leer je omgaan met jouw gevoel en kun je zelfs genieten van de winter.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten