Dopamine dip

dopaminerespons met dopamine piek en dopamine dip

Wat zijn de kenmerken van een dopamine dip? Hoe wordt een tekort aan dopamine veroorzaakt en wat kun je zelf doen om het niveau op peil te brengen én te houden? Dopamine speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Het stofje zorgt ervoor dat we ons goed voelen, maar speelt ook een zeer belangrijke rol bij beweging, seks, geheugen en slaap.

Wat is een dopamine dip? Wat is de oorzaak en hoe kun je een dopamine tekort aanvullen? 

Wat is een dopamine dip?

Dopamine is een neurotransmitter die wordt aangemaakt in onze hersenen en is verantwoordelijk voor ontzettend veel processen. Een dopamine dip kan onze stemming doen omslaan, maar ook onze slaap verstoren en ons sociale gedrag veranderen. Bij een dopamine dip voel jij je minder opgewekt en blij. Daardoor liggen ook allerlei andere klachten op de loer. Zoals lusteloosheid, een burn-out, piekeren of voortdurend sombere gedachten. 

Symptomen die horen bij een dopamine dip

Een tekort aan dopamine of een dip brengt vervelende symptomen met zich mee. Je voelt je angstig, hebt sombere gedachten en bent lusteloos. Je ervaart een gebrek aan motivatie en heb tevens last van stemmingswisselingen. Andere symptomen van een dopamine dip zijn:

  • ^

    Lusteloosheid

  • ^

    Sombere of angstige gedachten

  • ^

    Piekeren

  • ^

    Stemmingswisselingen

  • ^

    Gebrek aan motivatie

  • ^

    Concentratieverlies

  • ^

    Vergeetachtig

  • ^

    Geen zin in seks

  • ^

    Depressiviteit

Wat zijn de oorzaken van een dip of een tekort aan dopamine?

Een dopamine dip of een tekort kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Zoals stress en spanningen, een slaapstoornis of een ongezond leef- en eetpatroon. Ook zorgen sommige aandoeningen voor een tekort. Zoals schizofrenie, ADHD, burn-out of depressie.

  • ^

    Snelle dopamine shots

    Een dopamine dip kan ontstaan door te vaak snelle dopamine shots te zoeken, zoals het ontvangen van berichten of het scrollen door social media. Door deze constante pieken raakt het brein gewend aan snelle beloningen, wat ervoor zorgt dat we minder voldoening halen uit normale activiteiten. Hierdoor belanden we in een vicieuze cirkel waarin de behoefte aan nieuwe prikkels steeds groter wordt, terwijl de dip die volgt ook dieper wordt.

  • ^

    Stress en spanningen

    stress en spanningen kunnen de aanmaak van dopamine in je lichaam negatief beïnvloeden. Daardoor kun je sneller last krijgen van een dopamine dip. Hierbij kun je denken aan financiële problemen, relatieproblemen of problemen op het werk.
  • ^

    Slaapgebrek

    Dopamine is één van de redenen waarom je uitgerust opstaat. Een gebrek aan goede nachtrust vermindert het aantal D2-receptoren. Deze zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van dopamine, maar ook voor het transport daarvan door je lichaam. Daardoor krijg je last van een dopamine dip en voel jij je de gehele dag slaperig en lusteloos.
  • ^

    Middelengebruik

    Een dopamine dip is ook een veelvoorkomend symptoom van middelengebruik. Zoals alcohol of drugs bijvoorbeeld. Eerst zorgt het drinken van alcohol of het gebruiken van drugs voor een toename van dopamine. Bij langdurig gebruik heeft dit juist een negatief effect op de dopamineproductie waardoor je sneller last krijgt van een dip. 

     

Hoe kun je de aanmaak van dopamine zelf stimuleren?

Een dopamine dip kun je ook zelf verminderen of zelfs voorkomen. Zeker wanneer deze niet in verband staat met onderliggende psychische klachten. Je kunt de aanmaak van dopamine stimuleren door te sporten, gezonder te eten en te zorgen voor voldoende ontspanning. Ook knuffelen en meer seks kan de aanmaak van dopamine stimuleren en een dip voorkomen.

  • Meer bewegen

    Door meer te bewegen of te sporten maakt ons lichaam meer dopamine aan. Op deze manier kun je een dip voorkomen. Je voelt je daardoor energieker en fitter.
  • Meer seks

    Dopamine dip voorkomen kan ook door sociaal contact met vrienden, maar ook door meer seks en knuffelen. Daardoor voelen we ons meer ontspannen en gelukkiger.
  • Gezond eten

    Ook gezond eten is belangrijk om een dopamine dip te kunnen voorkomen. Eet bijvoorbeeld meer avocado en bananen. Ook appels, tomaten en spinazie bevatten veel eiwitten. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk bij de aanmaak van dopamine in je lichaam.
  • Minder op je telefoon

    Een eenvoudige tip om dopamine dips te verminderen, is het instellen van vaste momenten om je telefoon te gebruiken. Door bijvoorbeeld elk uur slechts een paar minuten je berichten te checken, geef je je brein meer rust en verminder je de afhankelijkheid van constante dopamine shots. Zo leer je opnieuw voldoening te halen uit dagelijkse activiteiten zonder steeds naar je telefoon te grijpen.

Professionele hulp bij een dopamine tekort

Wordt jouw dopamine dip veroorzaakt door een onderliggende psychische aandoening of heeft het tekort een negatieve invloed op je dagelijks leven? Een psycholoog kan je meer inzicht geven in de oorzaak en biedt een op maat gemaakte behandelvorm afgestemd op jouw hulpvraag. Voor grotere groepen bieden wij bovendien een speciale training aan, waarin je samen met anderen leert omgaan met dopamine dips en je motivatie kunt herontdekken.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel