Erotomanie
Erotomanie wordt ook wel het syndroom van Clérambault genoemd. Erotomanie is een waanstoornis waarbij je denkt dat een ander verliefd op je is. Het komt voor bij mannen, maar het meest onder vrouwen. Erotomanie is een psychisch syndroom met kenmerken en symptomen zoals stalking en ander obsessief gedrag richting een specifiek persoon. Je ziet dingen die er niet zijn. Zoals verborgen berichten van die persoon of liefdesverklaringen. Wat is erotomanie of het syndroom van Clérambault? Wat zijn de kenmerken en de symptomen?
Wat is erotomanie of het syndroom van Clérambault?
Als je erotomanie hebt, ervaar je waanvoorstellingen over een persoon waarvan je denkt dat deze verliefd op je is. Je bent ervan overtuigd dat dit wederzijds is en je ziet overal een geheime boodschap in. Bijvoorbeeld in nieuwsberichten of dingen die de persoon zegt. Je kunt niet alleen geobsedeerd zijn door iemand uit je directe omgeving, maar bijvoorbeeld ook door een overleden, fictief en bekend persoon, of iemand die je nog nooit hebt ontmoet. Deze aandoening, ook wel het syndroom van Clérambault genoemd naar de Franse psychiater die het voor het eerst beschreef, maakt dat je romantische gevoelens koestert voor een persoon en overtuigd bent van wederzijdse liefde, zelfs als daar in werkelijkheid geen sprake van is.
Kenmerken en symptomen van obsessieve erotomanie
Eén van de belangrijkste kenmerken en symptomen van erotomanie is de overtuiging dat iemand je leuk vindt of verliefd op je is. Je bent geobsedeerd door die persoon en ervaart daardoor zowel mentale als fysieke kenmerken. Deze obsessie kan voortkomen uit een diep verlangen naar liefde, verliefdheid en romantische gevoelens. Verliefdheid speelt daarbij een grote rol, omdat je overtuigd bent dat de verliefdheid wederzijds is. Andere symptomen van deze waanstoornis:
-
Continu praten of denken aan de persoon
-
Achtervolgen en stalkingsgedrag via e-mail of telefoon
-
Het “zien” van geheime boodschappen van de ander
-
Extreme jaloezie op mensen uit de directe omgeving van de persoon
-
Het verwaarlozen van andere sociale contacten
Welke gevolgen kan erotomanie hebben?
Als je in de waan bent dat iemand echt van je houdt of verliefd op je is, kan dit ernstige gevolgen hebben voor jezelf en voor de persoon in kwestie. Je gelooft namelijk dat de dingen die je ziet of ervaart werkelijkheid zijn. Wanneer je uiteindelijk merkt dat dit niet het geval is, is de emotionele klap zwaar. Het syndroom van Clérambault heeft dus gevolgen.
Hierbij kun je denken aan depressies, waanideeën, een sociaal isolement of het opbouwen van valse werkelijkheid rondom andere onderwerpen. Tijdig professionele hulp inschakelen is dus ook noodzakelijk. Een psycholoog voorziet je altijd van een gepaste behandeling.
Kun je zelf iets doen aan erotomanie?
Erotomanie zelf behandelen is moeilijk. Dat komt in de eerste plaats omdat er sprake is van een waanstoornis. Je weet namelijk zeker dat wat je voelt en ervaart de werkelijkheid is. Waarom zou je hier dan iets aan willen doen? Je bent niet of moeilijk op andere gedachten te brengen. Toch zijn er verschillende behandelingen tegen het syndroom van Clérambault. Zoals bijvoorbeeld op maat gemaakte gedragstherapie door een professionele hulpverlener.
Behandeling door een psycholoog: heb ik erotomanie?
Heb ik erotomanie? Als je geobsedeerd bent dat iemand van je houdt of verliefd op je is, zonder dat deze liefde of verliefdheid wordt beantwoord en wordt ontkend door mensen uit je directe omgeving, kan het zijn dat je erotomanie of het syndroom van Clérambault hebt.
Echter kan de diagnose alleen worden gesteld door een psycholoog of arts. Het kan namelijk ook gaan om een andere waanstoornis of een andere onderliggende psychische stoornis. Het is belangrijk om vroegtijdig hulp in te schakelen om gevolgen voor jezelf en voor anderen te voorkomen. Een psycholoog voorziet je van de inzichten die je nodig hebt.
Je leert erotomanie begrijpen en hier beter mee om te leren gaan. Bijvoorbeeld door het toepassen van op maat gemaakte behandelingen en therapieën, zoals gedragstherapie.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten