Misofonie

misofonie man vingers in oren

Als je misofonie hebt, ben je extreem gevoelig voor (vaak menselijke) geluiden. Je kunt hierbij denken aan eetgeluiden, zoals smakken of kauwen, maar ook aan hoesten, niezen of ademhalen.

Deze gevoeligheid gaat verder dan irritatie en kan je dagelijks functioneren behoorlijk beïnvloeden. Misofonie kan zelfs vermijdingsgedrag en depressies veroorzaken. Wat is misofonie? Welke kenmerken horen erbij en hoe kan misofonie worden behandeld?

Wat is misofonie?

We kunnen ons allemaal weleens irriteren aan een bepaald geluid dat iemand maakt. Toch is dit voor de meeste mensen tijdelijk. Je functioneren wordt hier niet door beïnvloed. Als je misofonie hebt, gebeurt dat wel. Je reageert extreem heftig op steeds terugkerende geluiden. Als je gevoelig bent voor specifieke handelingen of bewegingen, dan wordt dit misokinesie genoemd. De symptomen, kenmerken en reacties kunnen hetzelfde zijn.

De oorzaak van extreme geluidsgevoeligheid of misofonie

Misofonie wordt veroorzaakt door een extreme gevoeligheid voor geluiden die vaak door andere mensen worden gemaakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is het op een andere manier filteren van geluiden. De gevoeligheid heeft in veel gevallen niets te maken met een afwijking van het gehoor. Misofonie ontstaat vaak al op jonge leeftijd, maar kan later pas tot uiting komen. In dat geval kan de oorzaak een specifieke trigger of prikkel zijn. Misofonie kan daarnaast ook erfelijk bepaald zijn.

Misofonie kenmerken en triggers

Als je misofonie hebt, kun je zowel lichamelijke als psychische kenmerken ervaren. Lichamelijke symptomen zijn onder andere transpireren, een verhoogde hartslag of een woedeaanval. Ook hoofdpijn is een veelgehoord kenmerk van misofonie. Op mentaal gebied kun je symptomen hebben als extreme emotionele reacties, haatgevoelens, stress en vermijdingsgedrag. Ook concentratieproblemen, vermoeidheid en angsten komen voor.
  • ^

    Stress- en spanningsklachten

     

  • ^

    Depressies en angstgevoelens

     

  • ^

    Vermijdingsgedrag en sociale stoornissen

     

  • ^

    Vermoeidheid en concentratieproblemen

     

  • ^

    Overmatig transpireren

     

  • ^

    Verhoogde hartslag

     

Misofonie kent ook specifieke triggers. Zoals eetgeluiden en ademhalen, maar ook harde stemmen, fluiten of iemands stem. Deze geluiden wakkeren de misofonie kenmerken aan:

  • ^

    De stem, lach of accent van een persoon

  • ^

    Niezen, hoesten of ademhalen

  • ^

    Smakken of kauwen tijdens het eten

  • ^

    Zingen of fluitgeluiden

  • ^

    Herhaaldelijke mechanische geluiden (klok, keyboard of wekker)

  • ^

    Openen van zakken of het kraken daarvan

Kun je zelf misofonie verminderen?

Deze overgevoeligheid voor geluid heeft vaak een dieperliggende oorzaak. Het is daarom verstandig om tijdig professionele hulp in te schakelen van een psycholoog. Met de onderstaande tips kun je misofonie klachten wel zelf verzachten of dragelijker maken.

  • Ontspanningsoefeningen doen om stress en spanningen te verminderen. Zoals yoga, ademhalingsoefeningen of mindfulness. Dit vermindert prikkels en spanningsklachten.

  • Meer bewegen en sporten is niet alleen gezond, maar zorgt er ook voor dat de aanmaak van cortisol in je lichaam in balans blijft. Daardoor ervaar je minder stressklachten.

  • Verbeter jouw slaapkwaliteit en nachtrust. Ons brein verwerkt de prikkels die je gedurende de dag hebt opgedaan tijdens de slaap. Een goede nachtrust zorgt er dus ook voor dat je minder gevoelig bent voor prikkels en ze beter kunt verwerken.

Extreme geluidsgevoeligheid: misofonie behandeling door een psycholoog

Misofonie kan jouw functioneren behoorlijk beïnvloeden. Het kan zelfs een negatieve uitwerking hebben op jouw sociale leven. Bijvoorbeeld als je mensen die op een bepaalde manier eten of praten het liefst wilt ontwijken. Extreme geluidsgevoeligheid kan dus ook eenzaamheid en sociaal isolement veroorzaken. Een psycholoog geeft je niet alleen meer inzicht in misofonie, maar biedt ook specifieke behandelingen voor deze overgevoeligheid.

Voorbeelden daarvan zijn cognitieve gedragstherapie en counterconditionering. Deze therapie zorgt ervoor dat de triggers waarop je normaal gesproken zo heftig reageert, een andere associatie krijgen. De kenmerken en symptomen nemen daardoor af. Een psycholoog kan eventueel ook hypnose toepassen om misofonie te verhinderen. 

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Gerelateerde blog

Deel