Oxytocine

oxytocine knuffelhormoon

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon en neurotransmitter wordt in de hersenen geproduceerd. Het heeft invloed op hoe we ons voelen en gedragen ten opzichte van elkaar en in emotionele en sociale situaties. Oxytocine draagt dus bij aan het ontwikkelen van een diepere band en empathie met anderen. Bijvoorbeeld met onze liefdespartner, de kinderen, onze vrienden en familieleden en zelfs met onze huisdieren.

Oxytocine is verantwoordelijk voor het versterken van diverse eigenschappen. Zoals betrouwbaarheid en empathie, liefhebben en loyaliteit. Wat maakt dit knuffelhormoon zo belangrijk? Hoe maken we oxytocine aan en wat gebeurt er bij een oxytocine tekort?

Waarom is oxytocine belangrijk?

Zodra oxytocine wordt aangemaakt, wordt het door de hypothalamus afgegeven aan ons lichaam. Dit deel van de hersenen reguleert ons zenuwstelsel, maar ook ons gevoel van honger en dorst, verdriet, slaap en andere emoties. Het op peil houden van het oxytocine niveau heeft dus een positieve invloed op ons lichaam. Mensen zijn van nature sociaal.

We zijn graag in de buurt van anderen en bouwen samen aan een gezin of een fijne vriendenkring. In de aanwezigheid van goed gezelschap voelen we ons beter. Dit heeft veel invloed op onze lichamelijke en mentale gezondheid. Sterke relaties en hoge oxytocine niveaus dragen ook bij aan het reduceren van stress. Het hormoon speelt ook een belangrijke rol tijdens bevallingen en het creëren van de band tussen moeder en kind.

Hoe kun je het oxytocine niveau in je lichaam verhogen?

Ons lichaam maakt oxytocine aan als we samenzijn met anderen, knuffelen of zoenen. Ook huidcontact verhoogt het oxytocine niveau. Dat geldt zeker voor baby’s en ouders. Elk fysiek of emotioneel contact kan het niveau in ons lichaam verhogen. Meer oxytocine triggers zijn:

  • 1.

    Tijd doorbrengen met geliefden

    Door meer tijd doorbrengen met onze geliefden kunnen we meer gelukshormonen of oxytocine aanmaken. Hierbij kun je denken aan met elkaar praten, samen koken, spelletjes doen of andere activiteiten ondernemen. Zoals knuffelen, elkaars handen vasthouden of kussen. Dat geldt zowel voor het geven van liefde aan aandacht, als het ontvangen daarvan.

  • 2.

    Vriendelijk zijn

    Vriendelijk zijn heeft een positief effect op ons geluk, maar ook op dat van anderen. Een klein gebaar kan namelijk al zorgen voor een flinke oxytocine boost. Zoals glimlachen naar een ander, een compliment maken, attent zijn of iemand aanmoedigen of iets weggeven.

    Ook anderen helpen maakt ons gelukkig omdat we daardoor meer oxytocine aanmaken. Door een bijdrage te leveren aan de gemeenschap bijvoorbeeld of door vrijwilligerswerk te doen.  Het geeft ons het gevoel dat we er toe doen en deel uitmaken van de samenleving.

  • 3.

    Omgang met dieren

    Als je een hond of een kat aait of knuffelt, ervaren zowel jij als het dier een toename van het oxytocine niveau. In de ogen kijken van een hond activeert het gelukshormoon en geeft je een verhoogd gevoel van liefde. Bij honden wordt oxytocine zelfs 5x zo snel aangemaakt. Dat is de reden waarom ze zo ontzettend blij zijn om je weer te zien. Zelfs als je maar eventjes bent weggeweest. Spelen met een huisdier verhoogt niet alleen de oxytocine in je lichaam, maar is ook heel belangrijk bij het reduceren van angsten, spanningen en stress.

  • 4.

    Positiviteit en dankbaarheid

    Een tekort aan oxytocine kan tal van klachten veroorzaken. Je voelt je bijvoorbeeld eenzaam of zelfs depressief. Je hebt angstklachten, voelt je gestrest en bent lusteloos. Daardoor sta je minder open voor social contact. Daardoor kan er een tekort aan oxytocine ontstaan. Een psycholoog geeft je het inzicht dat nodig is om het knuffelhormoon wel te kunnen omarmen.

Eenzame gevoelens of stress door een tekort aan oxytocine?

Een tekort aan oxytocine kan tal van klachten veroorzaken. Je voelt je bijvoorbeeld eenzaam of zelfs depressief. Je hebt angstklachten, voelt je gestrest en bent lusteloos. Daardoor sta je minder open voor social contact. Daardoor kan er een tekort aan oxytocine ontstaan. Een psycholoog geeft je het inzicht dat nodig is om het knuffelhormoon wel te kunnen omarmen.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel

Gerelateerde blog