Slapeloosheid verstoort de nachtrust en heeft tegelijkertijd een negatieve invloed op zowel jouw mentale als fysieke gesteldheid. Slaapproblemen hebben impact op jouw functioneren gedurende de dag. Je voelt je moe, lusteloos en kunt op den duur zelfs depressieve klachten ervaren. Wat zijn de kenmerken en symptomen van slapeloosheid? Welke oorzaken kan dit hebben en wat kun je zelf doen om slaapproblemen op te lossen?
Wat is slapeloosheid?
Slapeloosheid is een slaapstoornis die zich kan uiten in veel verschillende vormen. Je kunt moeite hebben met in slaap komen, meerdere keren per nacht wakker worden of zelfs helemaal niet slapen. Slecht slapen kan een keer voorkomen. Bijvoorbeeld door geluidsoverlast van buitenaf of piekeren. Als slapeloosheid consistent voortkomt, spreken we over slaapproblemen. Het gebrek aan nachtrust heeft in dat geval invloed op je functioneren gedurende de dag. Dat uit zich in mentale en lichamelijke problemen.
Welke oorzaken kan slapeloosheid hebben?
Slapeloosheid of een slaapstoornis kan veel oorzaken hebben. Zoals persoonlijke problemen of erfelijke belasting. Soms kan ook een ziekte de oorzaak zijn van een verstoorde nachtrust. Zoals HSP of autisme. Je hebt in dat geval moeite met in slaap komen omdat de hersenen overprikkeld en volop actief zijn. Ook financiële en relationele problemen, stress en psychische klachten kunnen een oorzaak zijn van slapeloosheid.
-
Persoonlijke problemen
-
Stress en spanningen
-
Psychische klachten
-
Onderliggende ziekten
-
HSP of ADHD
-
Erfelijke belasting
-
Stoppen met middelen zoals roken
Wat zijn de kenmerken en symptomen van slapeloosheid?
Slapeloosheid heeft zowel psychische als lichamelijke kenmerken en symptomen. Ze ontstaan doordat de hersenen de prikkels gedurende de slaap niet kunnen verwerken. De slaapfases raken verstoord. Daardoor sta je niet alleen moe op, maar kun je ook concentratieproblemen, geheugenverlies en andere kenmerken en symptomen ervaren.
-
Verminderd geheugen en concentratieproblemen
-
Gevoeliger voor prikkels en emoties
-
Brain fog of een minder goed kunnen nadenken
-
Sombere of depressieve gedachten
-
Piekeren
-
Gebrek aan energie en lusteloosheid
-
Verstoord eetpatroon
-
Stemmingswisselingen
Als je door slapeloosheid te weinig slaapt, heeft dat een directe invloed op jouw lichaamsfuncties. Jouw hersenen kunnen de informatie niet op de juiste manier verwerken. Je kunt naast de bovenstaande kenmerken ook overgewicht, hoofdpijn en pijnlijke spieren ervaren. Door slaapproblemen loop je ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Wat kun je zelf doen om slapeloosheid te verminderen?
Afhankelijk van de oorzaak, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om jouw nachtrust te verbeteren en slapeloosheid te verminderen. In de eerste plaats is het belangrijk om te achterhalen waardoor jouw slaap wordt verstoord. Als dit een dieperliggende oorzaak heeft, kan een psycholoog je voorzien van inzicht in je slaapproblemen en professionele hulp.
Zelf kun je een logboek bijhouden over jouw slaappatroon (of een smartwatch die het voor je bijhoudt). Houd bijvoorbeeld bij hoe lang het duurt voordat je in slaap valt en of je hierin een patroon kunt ontdekken. Daarnaast kunnen ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan of meer bewegen ook helpen. Andere dingen die je zelf kunt doen om slapeloosheid of slaapproblemen tegen te gaan zijn:
-
Een logboek over je nachtrust bijhouden
-
Ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan
-
Blauw licht van telefoons of tablets vermijden
-
Meer sporten en bewegen
Psycholoog bij slapeloosheid
Slapeloosheid kan op den duur ernstige gevolgen hebben voor zowel jouw mentale als lichamelijke gezondheid. Zeker als de stoornis langdurig is en je niet zeker bent van de onderliggende oorzaak, is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Een psycholoog kan je helpen bij het achterhalen van de oorzaak van jouw slapeloosheid.
Aan de hand van een op maat gemaakte behandeling krijg je niet allen meer inzicht in de reden van jouw slaapproblemen, maar kun je deze ook effectief verminderen en oplossen. Door jouw nachtrust te verbeteren, kom je mentaal en lichamelijk beter in je vel te zitten.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten