Stress

Stress EpexMind

Hoewel we vaak denken aan stress als iets negatiefs, is het niet altijd slecht. Een beetje stress kan je helpen snel te reageren op uitdagingen en je prestaties te verbeteren. Het wordt pas een probleem als het te veel wordt en moeilijk te beheren is. Hieronder lees je meer over wat stress is, hoe het werkt, en hoe je het in de hand kunt houden.

Wat is Stress?

Stress is de reactie van je lichaam op uitdagingen of eisen. Het is eigenlijk een “vlucht-of-vecht” reactie die wordt geactiveerd in moeilijke of dreigende situaties. Deze reactie was nuttig voor onze voorouders toen fysieke dreigingen gebruikelijker waren, maar in onze moderne wereld kan chronische stress schadelijk zijn als het niet goed wordt beheerd.

Hoe Werkt Stress?

Wanneer je lichaam een dreiging of druk waarneemt (echt of ingebeeld), komen er chemische reacties in je hersenen en lichaam vrij. Deze chemieën, zoals adrenaline en cortisol, verhogen je hartslag, versnellen je ademhaling, en verhogen de energie door het vrijmaken van glucose. Dit alles bereidt je voor om snel te reageren op de situatie.

Soorten Stress

Stress kan in drie primaire categorieën worden verdeeld:

  • Acute stress: Dit is de meest voorkomende vorm van stress, veroorzaakt door reacties op recente of toekomstige uitdagingen en druk. Het is kortstondig en verdwijnt snel.
  • Episodische acute stress: Dit komt voor wanneer acute stress regelmatig voorkomt. Mensen die vaak worstelen met acute stress kunnen zich overweldigd voelen en lijken altijd in een staat van chaos te leven.
  • Chronische stress: Dit bouwt zich op over tijd en is veel schadelijker. Chronische stress kan voortkomen uit aanhoudende financiële zorgen, een ongelukkig huwelijk, of een problematische werkplek.

Kenmerken van Stress

Het identificeren van stress kan soms moeilijk zijn omdat het zich zowel fysiek als psychologisch kan manifesteren. Veelvoorkomende kenmerken van stress zijn:

  • Emotionele symptomen: gevoelens van onbehagen, depressie, of angst.
  • Fysieke symptomen: hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, verhoogde hartslag.
  • Cognitieve symptomen: problemen met concentratie of geheugen.
  • Gedragssymptomen: veranderingen in eet- of slaappatronen, toename van het gebruik van alcohol of drugs.

    Effecten van Stress

    Hoewel een beetje stress nuttig kan zijn om je te helpen beter te presteren, kan langdurige stress leiden tot gezondheidsproblemen zoals: Hartziekten, slaapproblemen, spijsverteringsproblemen, depressie en angst.

      Tips om Stress te Beheersen

      Hier zijn enkele strategieën die kunnen helpen bij het beheren van stress:

      1. Beweging: Regelmatige fysieke activiteit kan helpen stress te verminderen door de productie van je hersenen van feel-good neurotransmitters, zoals endorfines, te verhogen.
      2. Meditatie en Mindfulness: Technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en mindfulness kunnen je helpen kalm en gefocust te blijven.
      3. Gezonde Voeding: Een gezond dieet kan je lichaam in de beste staat houden om met stress om te gaan en helpt je immuunsysteem te versterken.
      4. Voldoende Slaap: Zorg voor voldoende rust en slaap. Slaap is cruciaal voor zowel fysieke als mentale gezondheid.

       

      Bronnen:
      https://www.nccih.nih.gov/health/providers/digest/mind-and-body-approaches-for-stress-science

      Openingstijden

      Ma. 10.00 – 18.00
      Di. 10.00 – 18.00
      Wo. 10.00 – 18.00
      Do. 10.00 – 18.00
      Vr. 10.00 – 18.00
      Za. 12.00 – 17.00
      Zo. Gesloten

      Deel

      Gerelateerde blog