Verlatingsangst

verlatingsangst epexmind<br />
Verlatingsangst is een angststoornis die zich uit in hevige angst bij het vooruitzicht gescheiden te worden van dierbaren. Verlatingsangst leidt vaak tot overweldigende gevoelens van angst wanneer men alleen is of denkt alleen te zijn. De psychologische term voor verlatingsangst is isolofobie.

Wat is verlatingsangst

Verlatingsangst bij jongeren maar ook oudere uit zich vaak als een intense vrees om verlaten of gescheiden te worden van dierbaren. Deze angst staat meestal niet in verhouding tot het daadwerkelijke risico van scheiding en kan leiden tot ernstige emotionele onrust en belemmeringen in het dagelijks functioneren.

Oorzaak verlatingsangst

Verlatingsangst bij (Jong)volwassen is het resultaat van een complexe interactie tussen psychologische, sociale, en biologische factoren. Psychologisch onderzoek benadrukt het belang van vroege levenservaringen; individuen die in hun jeugd traumatische scheidingen of verliezen hebben meegemaakt, tonen vaker symtomen van verlatingsangst. Sociaal gezien kan overbeschermend ouderschap kinderen belemmeren in hun onafhankelijkheidsontwikkeling, wat angst voor zelfstandigheid in het latere leven kan vergroten.

Biologische studies hebben genetische aanleg en neurologische patronen geïdentificeerd die bijdragen aan verhoogde angstreactiviteit, waarbij specifieke hersengebieden zoals de amygdala een rol spelen in angstregulatie . Verder suggereren evolutionaire psychologen dat verlatingsangst oorspronkelijk een overlevingsmechanisme was, gericht op het versterken van sociale banden die cruciaal waren voor de overleving.

Symptomen verlatingsangst

  • \

    Je ervaart intense angst dat geliefden je zullen verlaten of dat hen iets ernstigs overkomt.

  • \

    Je zoekt constant bevestiging van je partner of anderen dat ze bij je blijven, of je gedraagt je juist overdreven controlerend om hen dichtbij te houden.

  • \

    Je voelt je eenzaam en geïsoleerd, zelfs als je in gezelschap bent.

  • \

    Het is voor jou uitdagend om diepgaande en betekenisvolle relaties te vormen.

  • \

    Overdreven bezorgdheid en constant checken van communicatiemiddelen zoals berichten en telefoontjes, uit angst om signalen van afstand of desinteresse te missen.

6 Tips bij verlatingsangst

  • Herken je patronen

    Begrijp en herken de patronen van verlatingsangst in jezelf. Dit is de eerste stap naar verandering.

  • Onderzoek je verleden

    Kijk naar je jeugd en de relatie met je ouders. Veel van deze angsten hebben hun oorsprong in je vroege leven.

  • Accepteer je angsten

    Het erkennen en accepteren van je angsten is belangrijk. Probeer niet om ze te onderdrukken of te vermijden.

  • Stel grenzen

    Leer om gezonde grenzen te stellen in je relaties. Dit helpt je om jezelf te beschermen en je eigen behoeften te respecteren.

  • Wees geduldig

    Verandering kost tijd. Wees geduldig met jezelf en je partner terwijl je werkt aan het overwinnen van deze angsten.

  • Zoek naar balans

    Probeer een balans te vinden tussen autonomie en verbinding. Dit helpt om een gezonde, liefdevolle relatie te ontwikkelen waarin beide partners zich veilig en geliefd voelen.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel

Gerelateerde blog

Telefoon en dopamine

Dopamine en emoties

Dopamine is een neurotransmitter, een soort boodschapper in je brein, die een belangrijke rol speelt bij het reguleren van verschillende aspecten van je gedrag en emoties.