Verliefd

verliefd koppel zoenend van dichtbij

Verliefd zijn is een heerlijk gevoel. Je hebt het gevoel op wolken te lopen en bent een stuk positiever en vrolijker dan voorheen. Dat komt doordat er in onze hersenen op dat moment geen ruimte is voor negatieve gedachten. Onze brein maakt meer dopamine aan als we verliefd zijn. Wanneer de verliefdheid langer aanhoudt verandert dit in oxytocine.

Dit stofje staat ook wel bekend als het knuffelhormoon. Het creëert een gevoel van rust en veiligheid. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in ons lichaam en brein als we verliefd zijn? Welke kenmerken horen hierbij en wanneer is het geen liefde maar meer een obsessie?

Wat is verliefd zijn?

Verliefd zijn voel je in je hele lichaam en je doen en laten. Je kunt dit ervaren als een soort roes. Je wilt de ander het liefst zo vaak mogelijk zien, aanraken of in de buurt zijn. Je voelt je gelukkig en positief en kunt eigenlijk aan niets anders meer denken. Dat komt doordat onze hersenen hormonen aanmaken die een gevoel van verlangen naar de ander creëren.

Kenmerken van verliefdheid

We zijn allemaal weleens verliefd geweest en hebben daarbij verschillende kenmerken en symptomen ervaren. Welke dat zijn is voor iedereen verschillend. Waar de één bijvoorbeeld veel energie heeft, dwaalt de ander makkelijk af met zijn of haar gedachten. Tijdens een verliefdheid kun je zelfs symptomen ervaren zoals slaapstoornissen of eetstoornissen.

  • ^

    De aandacht is alleen bij die persoon

     

  • ^

    Je hebt meer energie en doet de dingen met meer gemak

     

  • ^

    Je besteed minder aandacht aan jouw sociale contacten

     

  • ^

    Je kunt mogelijk slaapstoornissen ervaren

     

  • ^

    Je eet veel minder of juist meer als je verliefd bent

     

Verschil tussen verliefd zijn en obsessieve liefde

Naast echte liefde of verliefd zijn, bestaat er ook obsessieve liefde. Er zijn duidelijke verschillen maar toch komen de emoties die je ervaart voor een groot deel overeen. Behalve dat verliefd zijn een positieve emotie is en een obsessie vrijwel altijd negatief is. Verliefdheid kan ook overgaan in obsessief gedrag. In dat geval voel je bijvoorbeeld een sterke drang om je partner te controleren, of zoek je continu naar bevestiging van de ander. Obsessieve liefde kenmerkt zich ook door het overschrijden van grenzen van anderen of bezitterigheid.

  • ^

    Het opeisen van de aandacht van de partner

     

  • ^

    Bezitterigheid en extreme jaloezie

     

  • ^

    Het stellen van hoge en onrealistische eisen

     

  • ^

    Controleren van alles wat je partner doet

     

Een obsessie in plaats van verliefd te zijn kun je ook herkennen aan andere symptomen. In veel gevallen komt dit voort uit een laag gevoel van eigenwaarde en een gebrek aan zelfvertrouwen. Zo kun je intense gedachten of een fantasie over die specifieke persoon ervaren. Je kunt last hebben van sterke stemmingswisselingen of verwaarloost je sociale contacten. Bij obsessieve liefde zie je tevens alleen de goede eigenschappen van een persoon. De mindere kanten wil je niet zien als je geobsedeerd bent in plaats van verliefd. 

Een obsessie in de liefde kan ook andere vormen aannemen. Zo kun je bijvoorbeeld denken dat iemand anders verliefd op je is, terwijl dat in werkelijkheid helemaal niet zo is. Dit wordt ook wel erotomanie genoemd. Het is een stoornis met waanideeën als specifiek kenmerk. Een obsessieve liefde kan ook voortkomen uit gebeurtenissen uit het verleden. Daardoor kan bindingsangst of verlatingsangst de kop opsteken en ben je gevoeliger voor obsessies.

Gezond omgaan met verliefd zijn

Een gezonde verliefdheid kan tevens flinke emoties met zich meebrengen. Vind je het moeilijk om hiermee om te gaan of wordt je hierdoor belemmerd in je functioneren? Ben je angstig dat de liefde voor een ander een obsessie is geworden? Een psycholoog kan je hierbij van de juiste inzichten voorzien met behandelingen zoals cognitieve gedragstherapie

 

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Gerelateerde blog

Deel