Verslaving
Een verslaving komt voor in veel verschillende vormen en heeft een grote impact op je leven. Je verliest de controle. Jouw dagelijkse ritme, doen en denken staan geheel in het teken van deze verslaving. Zoals een alcohol-, drugs-, sex- of gameverslaving.
Je wilt wel stoppen met deze slechte gewoonte, maar je weet eigenlijk niet hoe je dat moet doen. Ondanks het feit dat je weet welke gevolgen dit heeft. Wat zijn de kenmerken en soorten verslavingen? Wat is de juiste behandeling voor iemand die verslaafd is?
Wat is een verslaving eigenlijk?
Als je verslaafd bent functioneer je eigenlijk niet meer zonder. Jouw leven en dag staan geheel in het teken van de verslaving. Zoals het gebruiken van drugs, gamen, alcohol of gokken. De drang om ermee door te gaan is sterk. Je kunt je hier moeilijk tegen weren. Ondanks dat je weet dat het negatieve gevolgen heeft voor jouw geestelijke en lichamelijke welzijn. Als je iets niet inneemt of doet, krijg je last van nare ontwenningsverschijnselen.
Je lichaam vraagt als het ware om meer. Dat kan zich uiten in stemmingswisselingen, trillen, hoofdpijnen en zelfs gevoelens van angst. Je moet steeds langer gamen, meer alcohol drinken of drugs nemen om je lichaam en geest “gerust” te stellen en het gevoel te creëren waaraan je verslaafd bent geraakt. Een verslaving heeft daarnaast nog meer kenmerken.
De kenmerken en symptomen van een verslaving
Afhankelijk van waaraan je verslaafd bent, kun je verschillende kenmerken ervaren. Deze kunnen zich lichamelijk uiten, maar zeker ook mentaal. Des te meer symptomen je ervaart, des te groter de verslaving of stoornis is. De meest voorkomende kenmerken zijn:
-
Je hebt steeds meer nodig van de verslaving. Je wilt bijvoorbeeld vaker gamen, meer en vaker alcohol drinken of drugs gebruiken. Dat terwijl je dat in eerste instantie niet wilde.
-
De drang om toe te geven aan je verslaving is groot. Je kunt je moeilijk verzetten.
-
Je schuift steeds meer dingen opzij voor de verslaving. Zoals familie, school of werk.
-
Je bent je bewust van lichamelijke en geestelijke klachten, maar gaat toch door.
-
Je hebt meerdere stop pogingen gedaan, maar valt toch telkens weer in je patroon.
-
Je krijgt ontwenningsverschijnselen als je minder wilt toegeven aan je verslaving.
Wat is de oorzaak van verslavingen?
Een verslaving aan gamen, drugs of alcohol kan verschillende oorzaken hebben. Verslavingsgevoeligheid kan voortkomen uit een erfelijke belasting, maar ook uit een gebrek aan structuur en sociale contacten, eenzaamheid of verveling. Ook mensen met een depressie, last van somberheid of een burn-out zijn mogelijk gevoeliger om verslaafd te raken aan een middel, product of handeling. De oorzaak van een verslaving aan drugs kan ook te maken hebben met het middel. Sommige drugs is meer verslavend dan de ander.
-
Erfelijk belast
-
Eenzaamheid of verveling
-
Vanuit een burn-out, depressie of somberheid
-
Het soort middel (drugs) dat je gebruikt
Sommige middelen zijn van nature zeer verslavend. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende verslavende middelen en waarom deze middelen zo verslavend zijn:
- Nicotine:
- Waarom verslavend: Nicotine, aanwezig in tabak, stimuleert de afgifte van dopamine in de hersenen, wat een gevoel van genot en ontspanning geeft. Na verloop van tijd raken gebruikers afhankelijk van deze effecten om zich normaal te voelen.
- Alcohol:
- Waarom verslavend: Alcohol beïnvloedt verschillende neurotransmitters in de hersenen, waaronder dopamine en GABA. Regelmatig gebruik kan leiden tot fysieke en psychische afhankelijkheid, waarbij gebruikers alcohol nodig hebben om te ontspannen of sociale situaties aan te kunnen.
- Cocaïne:
- Waarom verslavend: Cocaïne verhoogt het dopaminegehalte in de hersenen door de heropname ervan te blokkeren. Dit veroorzaakt intense euforie en verhoogde energie. De snelle pieken en dalen in dopamine zorgen ervoor dat gebruikers snel weer willen gebruiken om dezelfde effecten te ervaren.
- Cannabis:
- Waarom verslavend: Hoewel cannabis minder verslavend is dan andere middelen, kan langdurig gebruik leiden tot afhankelijkheid. THC, het actieve bestanddeel in cannabis, beïnvloedt het beloningssysteem van de hersenen, wat kan leiden tot gewenning en een verlangen naar herhaald gebruik.
- Nicotine:
Een verslaving ontwikkelt zich in de hersenen. Onder andere in het beloningscentrum, de neocortex en het geheugen. Als je bijvoorbeeld alcohol drinkt, gaat gamen of drugs gebruiken maakt ons lichaam dopamine aan. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en veroorzaakt het fijne gevoel dat de verslaving geeft. Dit gebeurt in het beloningscentrum.
De neocortex regelt het verlangen naar de handeling of het middel. Dat terwijl de nieuwe hersenen ook functioneren als een soort rem. Als je verslaafd raakt, werkt dit deel van de hersenen minder goed. Daardoor raak je sneller verslaafd en “zie” je geen gevaren meer.
Vervolgens slaat het geheugencentrum van de hersenen het gevoel op dat de verslaving je geeft. Daardoor wordt het verlangen steeds groter en kun je moeilijker weerstand bieden. De herinnering kan bijvoorbeeld gekoppeld zijn aan een prikkel, een omgeving of een persoon. Dat is de reden waarom het moeilijk is om een verslaving zelf onder controle te krijgen.
Hulp van een psycholoog bij een verslaving
Het is belangrijk dat je erkent en herkent verslaafd te zijn. Daarnaast is het noodzakelijk om professionele hulp in te schakelen om jouw verslaving onder controle te krijgen. Dat kan met verschillende op maat gemaakte behandelingstrajecten. Een psycholoog biedt je de ondersteuning en inzichten die je nodig hebt om weerstand te bieden tegen je verslaving.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten