Van Angst naar Nieuwsgierigheid in 3 Stappen

Angst haat het om naar gekeken te worden. Het leeft in het onbekende. Denk aan een donkere slaapkamer: je ziet iets bij de deur en angstige gedachten vullen je hoofd. Maar als je het licht aandoet, blijkt het gewoon je badjas te zijn. Dit bewijst dat angst vaak alleen in je gedachten zit en ontstaat door het onbekende.

Nieuwsgierigheid is het tegenovergestelde van angst. Het moedigt je aan om te onderzoeken in plaats van weg te lopen. Hoe langer we onze angsten vermijden, hoe groter ze worden. Daarom is het cruciaal om je angsten onder ogen te zien en te onderzoeken wat je precies bang maakt. Door deze blog te lezen, toon je al de nieuwsgierigheid en moed die je nodig hebt om je angsten te overwinnen. Goed bezig!

Stap 1: Identificeer Je Angst

De eerste stap is om je angst te identificeren. Neem de tijd om rustig te zitten en bedenk waar je precies bang voor bent. Schrijf het op. Misschien ben je bang voor spreken in het openbaar, falen, of spinnen. Door je angst te benoemen, maak je het makkelijker te controleren.

Stap 2: Onderzoek Je Gedachten en Gevoelens

Wanneer je angst voelt, gebruik dan je zintuigen om te onderzoeken wat er binnen in je gebeurt:

  • Wat Zie Je? Sluit je ogen en beeld je in wat je ziet. Zijn de beelden groot of klein, in kleur of zwart-wit?
  • Wat Hoor Je? Luister naar de geluiden in je hoofd. Zijn ze hard of zacht? Hoor je ze voor je of naast je?
  • Wat Voel Je? Let op de gevoelens in je lichaam. Voel je spanning in je schouders of een knoop in je maag?
  • Wat Ruik/Proef Je? Zijn er geuren of smaken die je opmerkt als je angstige gedachten hebt?

Vraag jezelf: Wat is het ergste dat kan gebeuren? Is deze angst echt? Door goed naar je gedachten te kijken, zie je vaak dat de angst overdreven is.

Mediteren kan je helpen om je gedachten te observeren zonder erin mee te gaan. Dit helpt je om angstige gedachten te herkennen en los te laten.

Een eenvoudige oefening: zit rechtop, houd je ogen open en concentreer je op een punt voor je op 1 tot 1,5 meter afstand. Adem normaal en tel bij elke uitademing tot 10, en begin dan opnieuw. Observeer je gedachten en beelden zonder oordeel en laat ze voorbijdrijven als wolken. Begin met 5 minuten mediteren en bouw dit op tot maximaal 25 minuten.

Stap 3: Stel Jezelf Bloot aan Je Angst

Een van de beste manieren om angst te verminderen is door jezelf geleidelijk bloot te stellen aan wat je bang maakt. Begin klein en bouw langzaam op. Als je bang bent voor spinnen, visualiseer dan eerst spinnen in je gedachten. Werk langzaam toe naar meer realistische beelden en scenario’s in je hoofd. Dit maakt je angst minder intens en beter beheersbaar.

Zoek Steun bij EpexMind Psychologen

Het is belangrijk om over je angsten te praten en steun te zoeken. Deel je gevoelens en zorgen met een psycholoog. Neem contact met ons op en laat ons je helpen om je angsten te overwinnen.

Hulp of advies nodig?

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

News & Updates

Join onze nieuwsbrief