Adrenaline

adrenaline meisje op pijp

Een teveel aan adrenaline door stress, angst of andere situaties kan lichamelijke en mentale klachten met zich meebrengen. De lichaamseigen stof zorgt ervoor dat ons lichaam in noodsituaties klaar is om te “vechten of vluchten.” Als het niveau uit balans is geraakt, maken de bijnieren te veel adrenaline aan. Daardoor ben je continu gespannen, maar kun je ook symptomen ervaren zoals angst, hartkloppingen, duizeligheid en hyperventilatie. Wat is adrenaline precies? Wat zijn de kenmerken en hoe kun je het adrenaline niveau verlagen?

Wat is adrenaline?

Adrenaline is een lichaamseigen stof dat wordt aangemaakt in de bijnieren en door onze bloedbaan wordt gestuurd. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam wordt klaargemaakt om te kunnen reageren op een noodsituatie of acuut gevaar. Je bent dan alert als dat nodig is.

Adrenaline voorziet ons lichaam razendsnel van de energie die we op dat moment nodig hebben. Onze bloeddruk en hartslag gaat omhoog en onze ademhaling versnelt. We moeten immers vechten of vluchten. Soms maakt ons lichaam adrenaline aan terwijl dit helemaal niet noodzakelijk is. Dit merken we niet alleen lichamelijk, maar later ook zeker mentaal.

Hoe kan een te veel aan adrenaline ontstaan?

Als ons lichaam te veel adrenaline aanmaakt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Zoals verantwoordelijkheden en deadlines op je werk of uitdagingen aan moeten gaan die je moeilijk of spannend vindt. Zodra ons lichaam fysiek in actie komt, neemt de adrenaline af.

  • ^

    Uitdagingen die je spannend vindt

  • ^

    Hoge werkdruk en deadlines

  • ^

    Onverwerkte traumatisch ervaringen uit het verleden

Soms kan de lichaamseigen stof ook te lang in het lichaam blijven. Bijvoorbeeld als je na de aanmaak van extra adrenaline niet “vlucht” of “vecht.” Misschien door het (her)beleven van traumatische situaties uit het verleden die niet op de juiste manier zijn verwerkt. In dat geval blijft de stof te lang in je lichaam. Je voelt je gespannen, rusteloos en soms ook angstig.

Symptomen en gevolgen van teveel adrenaline in je lichaam

Als we te veel adrenaline aanmaken door één van de bovenstaande oorzaken, blijft de stof te lang in ons lichaam waardoor we zowel fysieke als mentale symptomen kunnen ervaren.  Zoals slapeloosheid en rusteloosheid, maar ook angst en een zenuwachtig gevoel in je lijf.

  • ^

    Nerveus

  • ^

    Angstig

  • ^

    Rusteloos

  • ^

    Spierspanningen

  • ^

    Hyperventilatie

  • ^

    Een duizelig gevoel

  • ^

    Hartkloppingen

  • ^

    Slaapproblemen

  • ^

    Toename of afname van het gewicht

Als de adrenaline balans in je lichaam verstoord is, voel je je nerveus en rusteloos, maar soms ook angstig. Je bent overmatig alert, ook wanneer je rustig op de bank zit. Je wilt continu bewegen en hebt moeite om rustig op de bank te gaan zitten. Je spieren staan op spanning, zonder dat je een lichamelijke inspanning levert of hoeft te leveren. Daarnaast kun je hartkloppingen ervaren, of soms een versnelde ademhaling met hyperventilatie tot gevolg.

Ook duizeligheid of het gevoel dat je flauwvalt komen voor bij een adrenaline overschot. Als ons lichaam langdurig meer adrenaline aanmaakt dan nodig is, kan dit gevolgen hebben. Het hart wordt namelijk onnodig belast en ook kun je last krijgen van slaapstoornissen. Door slaaptekort kun je uiteindelijk nog meer lichamelijke en mentale klachten ervaren. Te veel adrenaline aanmaken door stress of angst, kan ook voor een verandering van de eetlust zorgen. Daardoor gaat dit vaak samen met een toename of een afname van het gewicht.

Zelf het adrenaline niveau in je lichaam verlagen

Zelf het adrenaline niveau in je lichaam verlagen kan op verschillende manieren. Dit is wel afhankelijk van de oorzaak. Soms heeft de aanmaak van adrenaline een dieperliggende oorzaak. Zoals een trauma die je niet of niet goed hebt verwerkt. Een psycholoog kan je meer inzicht geven in waarom jouw lichaam continu in een “vechten of vluchten” modus is.

Dingen die je kunt doen is yoga of meditatie en ademhalingsoefeningen. Daarmee breng je jouw zenuwstelsel tot rust. Ook sporten en bewegen laten het adrenaline niveau in ons lichaam dalen. Het is tevens een gezonde vorm van stressverlaging en ontspanning. 

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel