Lusteloosheid
Als je lusteloos bent, heb je geen zin om iets te ondernemen. Je voelt je moe en kunt nergens meer energie uithalen. Ook niet uit de dingen die je daarvoor leuk vond om te doen. Lusteloos zijn heeft een negatieve uitwerking op jouw fysieke welzijn, maar ook op jouw mentale gezondheid. Als je vaker lusteloos bent, kan ook eenzaamheid een rol gaan spelen.
Bijvoorbeeld omdat je minder afspreekt met vrienden. Je raakt in een sociaal isolement. Wat zijn de kenmerken van lusteloos zijn en is lusteloosheid hetzelfde als vermoeidheid? Wat kun je doen om je minder lusteloos te voelen en welke professionele therapieën zijn er?
Wat is lusteloosheid?
Als je lusteloos bent heb je eigenlijk nergens energie voor. Je voelt je moe, opgebrand en soms ook somber. Deze gevoelens worden veroorzaakt door een verstoring van het energieniveau in jouw lichaam. Dat kan een fysieke oorzaak hebben, maar bijvoorbeeld ook een emotionele of mentale reden. Hierbij kun je denken aan een slaapstoornis of ongezond eten (fysiek), of mentale problemen zoals een trauma, ruzie of piekeren over werk en privé. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat jij je lusteloos gaat voelen. Wat zijn de kenmerken?
Kenmerken en symptomen van lusteloos zijn
Lusteloosheid kent veel kenmerken en symptomen die overeenkomen met vermoeidheid. Toch is lusteloos zijn iets anders. Als je vaak moe bent, kun je vaak nog wel plezier en energie halen uit leuke dingen ondernemen. Als je lusteloos bent heb je hier vaak geen zin in, maar eigenlijk ook geen energie voor. Meer kenmerken en symptomen van lusteloosheid:
-
Je voelt je moe en hebt weinig energie
-
Je slaapt veel en lang
-
Hoofdpijn en spierpijn
-
Je voelt je somber en piekert veel
-
Je hebt nergens zin in en neemt geen initiatief
-
Je bent weinig productief en kunt je moeilijk concentreren
De bovenstaande kenmerken horen bij lusteloos zijn, maar kunnen ook symptomen zijn die horen bij een onderliggende aandoening of een ziekte. Bij twijfel over lusteloosheid, is het dus altijd belangrijk om eerst contact op te nemen met jouw behandelend huisarts.
Wat kan ik zelf doen om me minder lusteloos te voelen?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je minder lusteloos te voelen. Zo is het belangrijk om voldoende te ontspannen. Dat kan met yoga of mindfulness, maar ook door een spelletje te doen met vrienden, lezen of wandelen in de buitenlucht. Daarnaast is het belangrijk om een dagritme te creëren voor jezelf en dingen te doen die je energie geven.
-
Meer ontspannen
Lees of luister een spannend boek, ga wandelen in de frisse buitenlucht of doe eens een spelletje met vrienden of familie. Ook yoga geeft ontspanning en maakt je meer “mindful.”
-
Zorg voor een goed dagritme
Maak een dagritme met daarin vaste dingen op vaste tijden. Zoals eten, slapen en sporten bijvoorbeeld. Je lichaam kan dan wennen aan een bepaald patroon wat je overdag hanteert. Dit brengt niet alleen jouw energiebalans, maar ook de hormoonbalans weer op peil.
-
Gezond leefpatroon
Als je lusteloos bent, is het belangrijk om voldoende te slapen en gezond te eten. Eet vezelrijk voedsel, zorg voor voldoende slaap en beweeg voldoende. In dit patroon functioneert jouw lichaam niet alleen het beste, maar kan het ook sneller herstellen.
Mijn lusteloosheid gaat niet over: is daar een therapievorm voor?
Blijf je lusteloos en kom je er zelf niet uit? Dan zijn er verschillende therapieën die je kunnen helpen van je lusteloosheid af te komen. Wacht dus niet te lang met het inschakelen van professionele hulp van een psycholoog als lusteloosheid een negatieve impact op jouw leven heeft. Een psycholoog kan je meer inzicht geven en je voorzien van een op maat gemaakte behandelvorm, afgestemd op de kenmerken en symptomen die jij ervaart.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten