Nachtmerries

man met met nachtmerries in bed in de nacht

We hebben allemaal weleens een nachtmerrie of een enge droom. Je schrikt badend in het zweet wakker en ook je hartslag is verhoogd. Zodra je beseft dat het geen werkelijkheid is, slaap je weer in. Maar wat als ze steeds maar terugkomen en een negatieve invloed hebben op jouw kwaliteit van leven? Dan kun je last hebben van een nachtmerrie stoornis. Wat zijn enge dromen eigenlijk? Wat is de oorzaak van nachtmerries en wat kun je ertegen doen?

Wat is een nachtmerrie?

Nachtmerries zijn niet meer dan angstaanjagende dromen. Bijvoorbeeld over nare situaties die je echt of niet echt hebt meegemaakt. Veelvoorkomende dromen zijn achtervolgingen waarbij je zelf niet vooruit komt, ontsnappingen die niet lukken of het afbreken van je gebit.

Na de nachtmerrie schrik je wakker. Je transpireert, je spieren zijn verstijfd en je hartslag is verhoogd. Je kunt je nog enkele momenten van de nachtmerrie herinneren. De fase kan enkele minuten aanhouden, maar in veruit de meeste gevallen val je vanzelf weer in slaap.

Dromen of nachtmerries ontstaan omdat onze hersenen ‘s nachts verwerken wat we overdag hebben meegemaakt. Sommige gebeurtenissen komen terug in onze dromen omdat ons onderbewustzijn ze koppelt aan andere dingen die we overdag meemaken.

Een nachtmerrie is iets anders dan nachtangst. Als je last hebt van nachtangsten, ervaar je een angstaanval in je slaap. Je droomt naar, maar bent daarbij ook fysiek. Je kunt gaan slaan met je armen, schoppen, praten of zelfs schreeuwen. De nare dromen onthoud je meestal niet. Meestal word je niet wakker waardoor er minder sprake is van blijvende angst.

Welke soorten nachtmerries zijn er?

We kunnen twee soorten enge dromen onderscheiden. Dit zijn thematische en posttraumatische nachtmerries. Als je last hebt van posttraumatische nachtmerries, dan droom je herhaaldelijk over een trauma of een nare situatie die je echt hebt meegemaakt. Bij een thematische nachtmerrie heb je enge dromen over dingen die je niet hebt meegemaakt.

  • ^

    Posttraumatische nachtmerrie

    Over trauma’s die je echt hebt meegemaakt
  • ^

    Thematische nachtmerrie

    over fictieve situaties, personen en gebeurtenissen

Wat is de oorzaak van nachtmerries?

Je kunt nachtmerries hebben om verschillende redenen. De meest voorkomende zijn spanningen en stress gedurende de dag, een schommeling in de hormoonspiegel of alcohol- en drugsgebruik. Nachtmerries kunnen ook een bijverschijnsel zijn van onderliggende psychische aandoeningen. Zoals een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) of borderline.

Klachten die worden veroorzaakt door nachtmerries

Als je regelmatig last hebt van nachtmerries veroorzaakt dit klachten die een negatieve invloed kunnen hebben op jouw dagelijks leven. Zoals moeheid door een verstoorde nachtrust, angst om te gaan slapen, stemmingswisselingen en concentratieverlies. Enge dromen of nachtmerries veroorzaken ook vervelende stress- en spanningsklachten.

  • ^

    Stemmingswisselingen

  • ^

    Slaapproblemen

  • ^

    Bang om te gaan slapen

  • ^

    Concentratieverlies

  • ^

    Stress- en spanningsklachten

Wat kun je zelf doen om nachtmerries te verminderen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je minder nachtmerries ervaart. Zeker wanneer het gaat om thematische nachtmerries. Zoals meer ontspanning voordat je naar bed gaat. Het is belangrijk om met een goed gevoel te gaan slapen.

  • Ontspannen voor het slapen gaan

  • Mindfulness of meditatie

  • Zelf een nieuw positief einde van je nachtmerrie bedenken

Zorg voor afleiding in de vorm van een luisterboek met mindfulness oefeningen en vermijdt blauw licht van mobiele telefoons of tablets zoveel mogelijk. Eventueel kun je ook mediteren voordat je gaat slapen. Je kunt ook zelf een mooie droom of een beter einde van je nachtmerrie opschrijven. Daarmee geef je jouw hersenen een andere, positieve suggestie. Als je je goed verdiept in dit verhaal, is het aannemelijk dat deze ook terugkomt in je droom. 

Welke therapie bij ernstige nachtmerries?

Als nachtmerries jouw leven blijven beheersen,is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een psycholoog kan je meer inzicht geven in waarom jij deze dromen ervaart en of het om posttraumatische of thematische nachtmerries gaat. Er zijn een aantal therapieën die effectief ingezet kunnen worden bij ernstige nachtmerries. Zoals cognitieve gedragstherapie.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel