Heimwee

heimwee jongen hoofd op grond

Heimwee komt voor bij kinderen, maar zeker ook onder volwassenen. Je kunt heimwee hebben naar je eigen huis, de personen van wie je houdt of een dierbare overledene. Je kunt ook verlangen naar een situatie. Het betekent eigenlijk het verlangen naar een veilige, aangename of vertrouwde plek of situatie. Heimwee heeft impact op ons mentale en fysieke welzijn. Wat zijn de kenmerken van heimwee en hoe kun je hier beter mee leren omgaan?

Wat is heimwee?

Heimwee is een stressreactie van ons lichaam. Bijvoorbeeld omdat we uit onze vertrouwde omgeving worden gehaald, achterblijvers missen of terug willen naar een fijne situatie. Kinderen hebben vaak last van heimwee. Bijvoorbeeld tijdens een logeerpartij bij opa en oma of vriendjes. Het gaat dan vaak om het missen van de veilige thuisplek en hun moeder.

Ook volwassenen kunnen last hebben van dit gevoel. Je kunt heimwee op latere leeftijd ontwikkelen, maar ook omdat je te maken hebt met angsten of sociale angsten. Mensen die graag controle houden over situaties of juist aanpassingsmoeilijkheden ervaren, hebben ook meer kans op het ontwikkelen van heimwee. Het is een combinatie van gemis en verlangen.

Kenmerken en symptomen van heimwee

Heimwee heeft zowel mentale als fysieke symptomen en kenmerken. Je kunt je bijvoorbeeld lusteloos voelen of sombere gedachten hebben, prikkelbaar zijn of juist heel moe. Fysiek kun je een verminderde eetlust ervaren, misselijkheid of diarree. Andere kenmerken zijn:

  • ^

    Buikklachten en misselijkheid

  • ^

    Hoofdpijn of koorts

  • ^

    Verminderde eetlust

  • ^

    Je voelt je letterlijk ziek

Gevoelens van heimwee mag je niet onderschatten. Hoewel het geen psychische aandoening is, heeft deze emotie wel effect op jouw welzijn. Het kan je flink belemmeren in jouw levensvreugde, maar ook in de dingen die je wilt doen of ondernemen. Gevoelens van heimwee kunnen je zelfs zo beïnvloeden dat je in een depressie of sociaal isolement raakt.

Hoe kun je beter omgaan met heimwee

Als je last hebt van heimwee zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit vervelende gevoel te verminderen. Bijvoorbeeld omdat het jouw vakantieplezier verpest, omdat jij je door dit gevoel vaak verdrietig voelt of omdat je door heimwee belemmert wordt in de dingen die je graag wilt ondernemen. Dit zijn 4 tips die je leren om beter om te gaan met heimwee.

  • Houd een vaste routine aan

    Ben je op vakantie of in een andere omgeving omdat je verhuisd bent? Probeer dan zo veel mogelijk dezelfde structuur aan te houden als thuis. Dit lukt niet altijd als je vakantie viert, maar het geeft je wel de houvast en herkenning die je nodig hebt als je heimwee voelt.

  • Erken het gevoel dat je ervaart

    Als je heimwee hebt en je somber, niet fit of juist een beetje angstig voelt, is het belangrijk om deze gevoelens te (h)erkennen. Wees lief voor jezelf en accepteer dat je heimwee hebt.

  • Doe dingen die je leuk vindt

    Als je heimwee hebt is afleiding een prima manier om dit vervelende gevoel naar de achtergrond te brengen. Doe dingen die je leuk vindt en waar je positieve energie uit haalt. 

  • Praat over jouw gevoel van heimwee

    Ben je op vakantie, net verhuisd of ervaar je ineens gevoelens van heimwee bij de gedachte aan een fijn persoon of situatie uit het verleden? Praat er dan over met een vriend of met een familielid. Door jouw gevoel bespreekbaar te maken, krijgt het een minder zware lading.

Professionele hulp bij heimwee

Lukt het je niet om jouw gevoel van heimwee te verminderen en heeft dit een negatieve  invloed op jouw mentale of fysieke welzijn? Zoek dan professionele hulp bij een psycholoog. Er zijn verschillende therapievormen die je helpen beter om te gaan met dit vervelende gevoel. Een psycholoog kan je bij heimwee van de juiste handvatten en inzichten voorzien.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel