Antidepressiva
Antidepressiva is medicatie die wordt voorgeschreven door een arts bij ernstige depressieve of psychische klachten. De medicatie heeft invloed op de stoffen die onze hersenen aanmaken. De stofjes zijn verantwoordelijk voor onze stemming. Antidepressiva veranderen dus je stemming en je gevoel. Dat ga je merken als je de medicatie enkele weken gebruikt. Wat is de werking van de medicatie en wanneer wordt het voorgeschreven? Hoe kun je stoppen met antidepressiva en wat zijn de mogelijkheden als de medicatie niet werkt?
Wat is de werking van antidepressiva?
De medicatie beïnvloedt de neurotransmitters in onze hersenen. Dit zijn dopamine, noradrenaline en serotonine. Dopamine regelt ons positieve gevoel en de manier waarop we bewegen. Noradrenaline is verantwoordelijk voor hoe gemotiveerd en alert we zijn, als ook onze stemming. Serotonine regelt onze emoties en heeft invloed op de slaap en stemming.
Antidepressiva kan helpen bij depressies die matig of zwaar zijn. De medicatie werkt niet bij iedereen. Ook moet de medicatie afgesteld worden waardoor ze niet direct hun werking doen. Na ongeveer 2 tot 4 weken kun je merken of de antidepressiva zijn werking doet. De medicatie wordt dan ook vaak voor een langere tijd gebruikt. Vaak 3 tot soms 9 maanden.
Verschillende soorten antidepressiva
-
Selectieve heropnameremmers
Deze medicatie heeft invloed op de stoffen noradrenaline en serotonine. De medicatie voorkomt een heropname van de stof.
-
Niet-selectieve heropnameremmers
Deze antidepressiva werkt variabel in op de verschillende stoffen en neurotransmitters in onze hersenen.
-
MAO-remmers
Deze medicatie werd vroeger veelal gebruikt maar wordt op dit moment nauwelijks nog voorgeschreven door de hevige bijwerkingen.
-
Neuroreceptoren antidepressiva
Deze medicatie werken rechtstreeks in op de receptoren en de neurotransmitters in de hersenen.
Bij welke symptomen is antidepressiva effectief?
De medicatie kan effectief zijn bij matige en ernstige depressies. Hierbij kun je denken aan stoornissen die een zwaar negatieve invloed hebben op zowel jouw mentale als fysieke gezondheid. De depressie is zo heftig dat normaal functioneren niet of nauwelijks meer kan. Het tast de kwaliteit van leven aan. Soms worden antidepressiva ook voorgeschreven bij angststoornissen, controle stoornissen of eetstoornissen zoals boulimia of anorexia nervosa.
Antidepressiva combineren met psychotherapie
Deze medicatie werkt niet bij iedereen die te maken heeft met zware depressies of psychische klachten. Bij veel mensen helpt de medicatie dan ook maar gedeeltelijk. In veel gevallen wordt antidepressiva dan ook gecombineerd met professionele hulp van een psycholoog. Hierbij kun je denken aan een op maat gemaakt traject op basis van psychotherapie. Daardoor is de kans op volledig herstel zonder herhaling vele malen groter.
Stoppen met antidepressiva: ontwenningsverschijnselen
Stoppen met antidepressiva kan niet zomaar. Het gebruik van de medicatie moet je rustig en geleidelijk afbouwen, onder de supervisie en begeleiding van een arts. Ook in deze periode is professionele hulp en ondersteuning van een psycholoog gewenst. Door de medicatie in fases af te bouwen, kun je ook vervelende ontwenningsverschijnselen voorkomen. Verschijnselen die vaak voorkomen als je stopt met antidepressiva zijn een onrustig gevoel, maagklachten en darmklachten of andere fysieke ongemakken, zoals griepklachten.
Professionele hulp van een psycholoog tijdens antidepressiva
Heeft jouw arts antidepressiva voorgeschreven omdat je last hebt van een matige of een zware depressie of andere psychische klachten? Combineer dit dan met professionele hulp van een psycholoog voor extra ondersteuning. Hierbij kun je denken aan behandelvormen zoals psychotherapie of andere effectieve therapieën. Deze behandelvormen geven je meer inzicht in de oorzaak van jouw depressie en voorzien je van de handvatten die je nodig hebt.
Door het tijdig of gecombineerd inschakelen van deze professionele hulp, is de kans op herhaling minder en kun je in de toekomst ook beter omgaan met deze vervelende psychische aandoeningen. Wil je stoppen met antidepressiva en de medicatie geleidelijk afbouwen? Ook dan is psychische ondersteuning gewenst van een psycholoog gewenst.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten