Gaslighting

gaslighting tekening op bord met hand

Gaslighting kun je herkennen aan een aantal specifieke kenmerken en symptomen. Deze manipulatietechniek komt vaak voor in verbindingen zoals liefdesrelaties, huwelijken en ouder-kind relaties. Een gaslighter herken je vaak pas na een aantal maanden of zelfs jaren. Het gedrag van de ander maakt je onzeker. Toch zoek je altijd eerst de schuld bij jezelf. Dit kan mentale klachten of zelfs depressie veroorzaken. Wat is gaas lichting? Hoe herken je een gaslighter in jouw omgeving en wat zijn de kenmerken van deze manipulatietechniek?

Wat is gaslighting?

Gaslighting is een techniek die iemand gebruikt om de ander te manipuleren. Dit kan je partner zijn, maar bijvoorbeeld ook een familielid, een vriend of zelfs een collega. Een gaslighter legt de schuld altijd bij een ander. De waarheid wordt vaak ontkend of anders vertelt. Daardoor ben jij degene die zich schuldig voelt en steeds minder zelfvertrouwen krijgt. Door deze manipulatie ga je niet alleen twijfelen aan je eigen kunnen, maar wordt je ook steeds afhankelijker van de gaslighter. Dit proces neemt in veel gevallen tijd in beslag. Soms duurt het maanden of zelfs jaren voordat je een patroon ontdekt en je erachter komt dat je wordt gemanipuleerd. Wat zijn de kenmerken en hoe kun je gaslighting herkennen?

Gedrag van een gaslighter herkennen

Gaslighting herkennen is belangrijk voor jouw mentale welzijn en gezondheid. Deze manier van manipuleren kan ernstige psychische gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in het gedrag van de manipulator. Zo herken je een gaslighter:

  • ^

    Liegen en ontkennen

    Gaslighting kun je herkennen aan liegen en ontkennen. Iemand die manipuleert zal regelmatig liegen waardoor je de schuld steeds vaker bij jezelf gaat zoeken. Jij zult het dan wel verkeerd gezien of gehoord hebben. Ook wordt de waarheid vaak verdraaid door een gaslighter. Je weet bijvoorbeeld zeker dat jullie een vriend zagen in de stad, terwijl de gaslighter naderhand beweert dat het niet  was. Je gaat twijfelen aan jezelf.

  • ^

    Veel beloven niets doen

    Bij gaslighting belooft de manipulator je gouden bergen terwijl je daar eigenlijk nooit een bewijs van ziet. Ook worden er vaak dingen toegezegd, zonder dat dit daadwerkelijk gebeurt. Hierbij kun je denken aan een uitje of een cadeau bijvoorbeeld.

  • ^

    Veranderlijk gedrag

    Nog een belangrijk symptoom waaraan je gaslighting kunt herkennen is veranderlijk gedrag. Waar een manipulator op het ene moment nog verdraait, liegt en ontkent, kan deze op het andere moment weer heel lief en meegaand zijn. Dat doet de gaslighter om twijfel en verwarring te veroorzaken. Jij denkt op dat moment dat je weer te snel bent met oordelen waardoor je deze persoon weer opnieuw vergeeft.

De gevolgen van gaslighting voor jezelf

Als je slachtoffer bent van gaslighting kan dit ernstige psychische en fysieke gevolgen hebben. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van angststoornissen of depressies, maar ook van fysieke klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Andere gevolgen van gaslighting zijn:

  • ^

    Angststoornissen en spanningen

  • ^

    Vermoeidheid en slaapproblemen

  • ^

    Hoofdpijn en maagklachten

  • ^

    Depressieve gedachten

  • ^

    Laag zelfbeeld en zelfvertrouwen

  • ^

    Je neemt het voor de manipulator op

  • ^

    Sorry zeggen voor dingen die je niet hebt gedaan

Wat kan ik zelf doen aan claustrofobie?

Als je slachtoffer bent van gaslighting kan dit vervelende mentale en fysieke gevolgen hebben. Dit merk je niet direct. In veel gevallen duurt het eventjes voordat je doorhebt dat je wordt gemanipuleerd. Het is belangrijk om professionele hulp in te schakelen van een psycholoog. Deze kan je meer inzicht bieden in het gedrag van een gaslighter zodat je patronen herkent, maar ook zelf actie kunt ondernemen door te werken aan je zelfbeeld en jouw zelfvertrouwen. Daardoor kun je het manipuleren makkelijker een halt toeroepen.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel