Epilepsie

In Nederland leven maar liefst 200.000 mensen met epilepsie, een aandoening die hen vaak belemmert in hun dagelijks leven. Epilepsie kan ervoor zorgen dat mensen bepaalde activiteiten niet kunnen uitvoeren, wat invloed heeft op hun sociale leven, werk en algehele kwaliteit van leven. Maar wat houdt epilepsie precies in, en welke beperkingen zijn er voor mensen met deze aandoening? Wat mogen zij wel doen, en waar moeten zij rekening mee houden om hun gezondheid te beschermen?
Wat is epilepsie?
Bij epilepsie is er een tijdelijke kortsluiting in de hersenen. Dit heet een epileptische aanval. Je krijgt alleen de diagnose epilepsie als je opeens twee of meer aanvallen hebt gehad. De aanvallen verschillen per persoon. Je kunt alleen voor je uitstaren. Of je kunt bijvoorbeeld buitenbewust op de grond vallen. Dat is de gevaarlijkste aanval. En zo zijn er nog veel meer aanvallen. Sommige mensen voelen een aanval aankomen. Bij iedereen met epilepsie begint het in de hersenen. De aanvallen kunnen het leven van mensen met epilepsie erg beïnvloeden. Maar buiten het fysieke gedeelte is het mentaal ook erg zwaar. Omdat er nog veel onbegrip heerst, voelen mensen zich vaak niet begrepen op bijvoorbeeld school.
Dit zijn de kernmerken van lasten die bij epilepsie komen kijken:
Kenmerken van epileptische aanvallen
-
Spiertrillingen of stuiptrekkingen
-
Verlies van bewustzijn
-
Afwezigheid of staren
-
Verwardheid
-
Ongebruikelijke geuren, smaken, geluiden of een deja vu – gevoel
-
Ongecontroleerde bewegingen
Kenmerken buiten een epileptische aanval
-
Vermoeidheid
-
Geheugenproblemen
-
Stemming of gedragsveranderingen
-
Slaapproblemen
-
Verhoogde gevoeligheid voor prikkels
-
Moeite met sociale interacties
Behandelingen van epilepsie
Er zijn een aantal behandelingen voor epilepsie. Meestal wordt het geprobeerd onder controle te krijgen door middel van medicijnen. Bij het grootste deel van de mensen met epilepsie werkt de anti-epileptica wel. Bij 30 procent slaan de medicijnen moeilijk of zelfs helemaal niet aan. Dan kom je misschien in aanmerking met andere behandelingen. Dit zijn drie bekende soorten behandelingen als medicatie niet werkt. Het vinden van een behandelplan kan een proces van vallen en opstaan zijn. Iets wat veel mensen met epilepsie herkennen.
-
Hersenoperatie
Bij een hersenoperatie probeert de chirurg het deel van de hersenen waar het is begonnen te verwijderen of behandelen. Deze behandeling kan alleen overwogen worden bij mensen met gedeeltelijke epilepsie, waarbij de aanvallen uit een specifiek deel van de hersenen komen.
-
Dieetbehandelingen
Dit is een behandeling die minder aanvallen kan veroorzaken, en vooral effectief is bij kinderen. Bij het ketogeen dieet eet je geen tot 50 gram koolhydraten per dag. Ook eet je weinig eiwitten en niet veel vetten. Door vetzuurverbranding heeft je lichaam toch genoeg brandstof. Het ketogeen dieet kan ervoor zorgen dat de epileptische aanvallen afnemen.
-
Nervus vagus stimulator (NVS)
Bij de NVS wordt er tijdens een operatie en stimulator geplaatst. Die stimulator stuurt kleine stroomstootjes naar de hersenzenuw in de hals. Dit kan het aantal aanvallen verminderen of zelfs weghalen. Ervaringsdeskundigen hebben aangegeven dat ze sinds ze sinds de NVS een beter humeur hebben.
-
Deep Brain Stimulation (DBS) of diepe hersenstimulatie
Deze nieuwe behandeling is een soort pacemaker. Ook wel een neurostimulator. Dit wordt in het lichaam geplaatst. Door middel van geleidingsdraadjes wordt het onderhuids verbonden met de hersenen.
Hoe verminder je gevaar?
Een aanval die je niet kunt aan zien komen, kan erg gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld omdat het op de verkeerde plek of het verkeerde moment kan gebeuren. Daarom bestaat er een NightWatch. De NightWatch is een soort armband die in je slaap je hartslag en beweging meet. Op het moment dat de beweging of hartslag is veranderd, gaat er een alarm af bij bijvoorbeeld de ouders. Zo kunnen ze er op tijd bij zijn als hun kind in de nacht een aanval krijgt. Zo krijgen de mensen met epilepsie meer rust, maar de mensen om hun heen ook.
Eigen ervaring
Mijn naam is Marije en zelf heb ik ook epilepsie. Daarom weet ik ook hoe moeilijk het kan zijn. En dat er tijd voor nodig is om te leren hoe je met epilepsie en alles wat erbij komt kijken om kunt gaan. Mijn ervaring is dat het oké is om een dag voor jezelf te nemen. Om even bij te komen van bijvoorbeeld een aanval. Ik heb veel baat gehad bij praten met mensen om mij heen. Ook psychologen. Ik heb geleerd dat hoe vaak je ook valt, het belangrijkste is dat je weer opstaat. Epilepsie is een deel van velen hun leven, maar het bepaalt niet wie we zijn.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten