Grenzen stellen

grenzen aangeven vrouw zegt stop

Grenzen stellen is belangrijk voor hoe we ons mentaal voelen, maar draagt ook bij aan onze fysieke gezondheid. Dat betekent duidelijk communiceren naar anderen en nee of ja durven zeggen. Grenzen stellen kan natuurlijk alleen als je weet waar jouw grenzen liggen. Waarom is dit zo belangrijk? Wat zijn hier de voordelen van en hoe kun je jouw grenzen leren stellen?

Wat zijn grenzen en hoe dragen ze bij aan je mentale en fysieke welzijn?

Grenzen stellen is belangrijk op veel verschillende vlakken. Bijvoorbeeld als het gaat om jouw persoonlijke ruimte, hoe jij je voelt en welke behoeften je hebt. Het kan ook gaan over tijd en energie. Als je het moeilijk vindt om een grens aan te geven of eigenlijk niet weet waar jouw grenzen liggen, kun je mentale klachten ervaren zoals stress en depressies, of het gevoel dat je de controle verliest. Ook kun je je daardoor moe en futloos voelen.

Je grenzen kennen en aan durven geven zorgt voor zelfliefde en bescherming. Dat heeft een positief effect op jouw zelfvertrouwen. Door duidelijk te communiceren wat je wel en niet wilt, kun je ook de band met anderen om je heen versterken. Bijvoorbeeld in de privé- of werksfeer. Door het aangeven van grenzen kun je ook de juiste prioriteiten stellen. 

Je grenzen leren aangeven: hoe doe je dat?

Het is niet altijd makkelijk om aan te geven waar je grenzen liggen. Misschien omdat je anderen niet wilt teleurstellen of omdat je je schuldig voelt wanneer je ergens nee op moet zeggen. Als je regelmatig over je grens gaat, kan dit zowel psychische als lichamelijke klachten veroorzaken. Als je dit wilt voorkomen, is het belangrijk om te achterhalen waar jouw grenzen liggen. Dit is voor iedereen anders. Zo leer je je grenzen kennen en aangeven:

  • Je behoeften ontdekken

    Grenzen stellen voor jezelf kan alleen als je weet waar ze liggen. Vraag jezelf af wat jouw behoeften zijn. Wat zijn jouw waarden? Welke situaties veroorzaken de meeste stress?

  • Leer duidelijk en beter communiceren

    Je grenzen aangeven is prima, maar dit moet je een ander wel duidelijk maken. Een goede communicatie is dus belangrijk. Praat bijvoorbeeld niet met omwegen maar kom zoveel mogelijk direct tot de kern. Je kunt jouw mening bijvoorbeeld ook onderbouwen door te zeggen “Dat doe ik niet omdat ik me daar niet prettig bij voel” of “Ik heb zoveel werk, ik kan op dit moment niet nog meer taken aan …” Blijf tijdens de communicatie altijd rustig en respectvol. Dat verdiend het respect van anderen waardoor ze je grenzen accepteren
  • Compromissen sluiten

    Het durven aangeven van je grenzen is geen overnight proces. Des te vaker je aangeeft wat je wel en niet wilt, des te makkelijker dit zal gaan. Tijdens deze processen kun je ook compromissen sluiten. Wanneer je hier beter in wordt, kun je ook compromissen sluiten met anderen. Je kunt je grenzen dan iets losser laten zodat je ook tegemoet kunt komen aan de behoeften van anderen, zonder dat dit ten koste gaat van jouw waarden en belangen.

Hulp van een psycholoog als je moeite hebt met grenzen stellen

Ervaar jij mentale en fysieke klachten omdat je het moeilijk vindt om je grenzen aan te geven? Wacht dan niet te lang met het zoeken naar professionele hulp. Een psycholoog kan je helpen bij het vinden van jouw grenzen, waardoor jouw mentale welzijn verbeterd.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel