Serotonine

Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het speelt een belangrijke rol in hoe we ons mentaal en lichamelijk voelen. Wanneer je een tekort of te hoog serotonine niveau hebt, kun je vervelende klachten ervaren die invloed hebben op jouw welzijn. Wat is de functie van deze neurotransmitter en wat zijn de kenmerken als het niveau uit balans is?
Wat is de functie van serotonine in het lichaam?
Serotonine of het gelukshormoon is een neurotransmitter. In de hersenen zorgt het voor de overbrenging van signalen aan de zenuwcellen. Het stofje is belangrijk voor onze stemming, maar bijvoorbeeld ook voor ons concentratievermogen, het slaapritme en de spijsvertering. Wanneer het niveau in balans is, voel je je fijn, rustig en in balans. Bij een te hoog of te laag gehalte aan serotonine, kun je last krijgen van angsten, onrust en sombere gedachten. Ook ervaar je lichamelijke klachten zoals een slaapstoornis of spijsverteringsproblemen.
Symptomen en oorzaken van een laag serotonine niveau
Een tekort aan serotonine kan zowel lichamelijke als mentale klachten veroorzaken. Zoals een verstoord slaapritme, sombere gedachten en concentratieproblemen. Andere symptomen en kenmerken van een tekort aan het gelukshormoon in je lichaam kunnen zijn:
-
Concentratieproblemen en geheugenverlies
-
Piekeren of sombere gedachten
-
Angstige gevoelens
-
Pijngevoeligheid
-
Minder zin in seks
-
Slaapstoornissen
-
Spijsverteringsproblemen
-
Extreme moeheid
Er zijn verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor een tekort aan serotonine. Het kan genetisch bepaald zijn of veroorzaakt worden door een lichamelijke aandoening. Ook chronische stress en een ongezonde levensstijl kunnen het niveau uit balans brengen.
Symptomen en oorzaken van een te hoog serotonine niveau
Je kunt ook een te hoog niveau aan serotonine in je lichaam hebben. Hoewel dit zelden voorkomt, gaat dit vaak samen met het gebruik van verdovende middelen of drugs. Symptomen zijn een verhoogde hartslag, overmatig transpireren en een versnelde ademhaling. Een hoog serotoninegehalte wordt ook wel het serotoninesyndroom genoemd. Omdat het de hartslag extreem verhoogt, kan dit in zeer uitzonderlijke gevallen ook resulteren in overlijden. Gelukkig komt een te veel aan serotonine zeer weinig voor.
Hoe kun je het serotonine niveau in balans brengen?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het serotonineniveau in je lichaam in balans te brengen of te verhogen. Dat kan onder andere door het hanteren van een goed slaapritme, door voldoende te ontspannen en meer te bewegen en met een gezond eetpatroon.
-
Goed waak- en slaapritme
Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt. Dat is belangrijk omdat onvoldoende slaap of een slecht slaappatroon de werking van de hersenen verandert. Door de slaapkwaliteit te bewaken, heeft ons lichaam de kans om serotonine om te zetten in melatonine.
-
Gezond eet- en beweegpatroon
Bewegen stimuleert ons lichaam tot het aanmaken van serotonine en endorfine. De neurotransmitters werken samen waardoor je je fijn voelt en het beloningsgevoel ervaart. Ook gezond eten is belangrijk. Eet bijvoorbeeld producten die rijk zijn aan tryptofaan. Dit zit voornamelijk in eiwitrijk voedsel. Zoals vis en zuivel, maar bijvoorbeeld ook noten en zaden.
Psychische hulp bij klachten door een laag serotonine niveau
Ervaar je lichamelijke en mentale klachten? Voel jij je vaak somber, slaap je slecht of heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan een tekort aan serotonine de mogelijke oorzaak zijn. Bijvoorbeeld omdat je veel stress ervaart of last hebt van angstige gevoelens.
Een psycholoog kan je helpen meer inzicht te krijgen in de klachten die je ervaart en hoe je hier beter mee om kunt gaan. Dat kan onder andere door het toepassen van een therapievorm die op maat wordt gemaakt, geheel afgestemd op jouw klachten en hulpvraag.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten