Antisociale persoonlijkheidsstoornis

Antisociale persoonlijkheidsstoornis  dame op de bank

Een antisociale persoonlijkheidsstoornis wordt ook wel ASP genoemd of psychopathie. Je ervaart een gebrek aan respect voor de mening van anderen en de rechten die ze hebben.  Deze stoornis is niet te genezen, maar kan wel goed behandeld worden om de symptomen te verminderen. Wat is een antisociale persoonlijkheidsstoornis? Wat zijn de kenmerken en hoe ontstaat ASP? Welke psychische therapievorm kan de stoornis tijdelijk verminderen?

Wat is een antisociale persoonlijkheidsstoornis of ASP?

Een antisociale persoonlijkheidsstoornis ontstaat in de meeste gevallen tijdens de tienerjaren. Je hebt weinig respect voor anderen en kunt je maar moeilijk aanpassen of aan de regels houden. Daarnaast zorgt deze stoornis ook voor agressief gedrag en impulsiviteit. Het ontstaat in de meeste gevallen tijdens de tienerjaren rond de leeftijd van 18 jaar. Hoewel ASP niet kan genezen, worden de symptomen wel milder wanneer je ouder wordt.

Kenmerken en symptomen van ASP

Als je gediagnosticeerd bent met ASP, dan zijn de symptomen duidelijk merkbaar op een leeftijd vanaf 18 jaar. De symptomen en het gedrag van de stoornis komen vaak al tot uiting op een  leeftijd van 15 jaar. Je hebt geen respect voor de rechten van anderen, hebt moeite met het hanteren van regels en kunt je niet aanpassen of schikken in sociale situaties.

Daarnaast lieg je veel, ben je prikkelbaar en soms ook agressief. Je ervaart plezier aan het beledigen van anderen of aan het toebrengen van schade. Dit kan aan personen of spullen van anderen zijn. Ook impulsiviteit is een kenmerk dat hoort bij ASP. Andere symptomen:

  • ^

    Weinig of geen respect voor de rechten van anderen

  • ^

    Je haalt plezier uit het schade van anderen in jouw voordeel

  • ^

    Je bent impulsief en denkt niet na over (gevaarlijke) situaties

  • ^

    Je bent onbetrouwbaar en liegt veel

  • ^

    Je hebt toont geen berouw of gevoelens van spijt

  • ^

    Je vertoont agressief gedrag en hebt stemmingswisselingen

Oorzaken van een antisociale persoonlijkheidsstoornis

Er zijn verschillende oorzaken die verantwoordelijk kunnen zijn voor het ontwikkelen van een antisociale persoonlijkheidsstoornis. ASP kan worden veroorzaakt door erfelijkheid, maar ook door factoren uit jouw omgeving. Een van de ouders of familie uit de eerste lijn is bijvoorbeeld gediagnosticeerd met een antisociale persoonlijkheidsstoornis of een (psychische) gedragsstoornis. Het kan ook worden veroorzaakt door een hersenafwijking of een lage intelligentie. ASP kan tevens een oorzaak zijn van een verslaving of een trauma uit de jeugd. Andere oorzaken van een antisociale persoonlijkheidsstoornis kunnen zijn:

  • ^

    Erfelijke aanleg

  • ^

    Hersenafwijking

  • ^

    Lage intelligentie

  • ^

    Verslaving

  • ^

    Trauma uit de jeugd

Leren omgaan met iemand met ASP

Een antisociale persoonlijkheidsstoornis moet altijd worden behandeld door een zorgprofessional of een psycholoog. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om beter te leren omgaan met de stoornis van een gezinslid, kind of een partner.

Het is belangrijk om je te verdiepen in de stoornis. Dat zorgt er ook voor dat je het gedrag van de ander leert herkennen en begrijpen. Geef je grenzen aan en houd altijd in je achterhoofd dat gedrag of uitspraken niet persoonlijk zijn. Ze horen bij de stoornis.

Psychische hulp bij een antisociale persoonlijkheidsstoornis 

ASP of een antisociale persoonlijkheidsstoornis is een aandoening die (nog) niet genezen kan worden. De symptomen kunnen wel tijdelijk, of voor een lange tijd worden verminderd. Bijvoorbeeld met medicatie of de juiste therapie. Een effectieve therapievorm bij ASP is bijvoorbeeld psychotherapie, gedragstherapie of cognitieve gedragstherapie. Tijdens deze therapie krijgt iemand met ASP meer inzicht in zijn of haar gedrag in specifieke situaties.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel