Insomnie

Insomnie wordt ook wel chronische slapeloosheid genoemd. We spreken van deze stoornis wanneer je over een lange periode meerdere keren per week moeite hebt met slapen. Dit kan in slaap vallen of ongestoord doorslapen betekenen. Insomnie heeft daardoor een behoorlijke impact op jouw fysieke en mentale welzijn. Het kan zelfs angst en depressies veroorzaken. Wat zijn de kenmerken van insomnie en hoe kun je dit zelf verbeteren?
Wat is insomnie of slapeloosheid?
Insomnie of insomnia is een slaapstoornis. Je slaapt meerdere keren per nacht slecht of zelfs helemaal niet. Daarnaast ervaar je deze slaapproblemen al enkele maanden. Veel mensen hebben problemen met doorslapen of inslapen. Het gaat dan niet altijd om chronische slaapstoornissen of insomnia. Slaaptekort komt veel meer voor. Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft insomnie. Iets minder dan 50% kampt met slaapproblemen.
Mentale en fysieke gevolgen van insomnie
Als je meerdere keren per week niet voldoende slaapt of de slaapkwaliteit te wensen over laat, heeft dit gevolgen voor jouw lichamelijke welzijn en functioneren. Je kunt last krijgen van concentratieproblemen en vermoeidheid, maar ook van stemmingswisselingen, futloosheid en emotionele onbalans. Als je langer dan 3 maanden last hebt van insomnie, kan dit zelfs een depressie of angst gerelateerde klachten tot gevolg hebben.
-
Vermoeid en futloos
-
Concentratieproblemen
-
Stemmingswisselingen
-
Emotionele onbalans
-
Angsten of depressies
Mogelijke oorzaken van insomnia
Insomnie kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van chronische slapeloosheid door een traumatische gebeurtenis of stress, maar ook door een ongezond eet- en leefpatroon. Andere oorzaken van insomnie of chronische slaapproblemen zijn:
-
Trauma
Een traumatische gebeurtenis kan chronische slapeloosheid veroorzaken. Hierbij kun je denken aan het verliezen van een dierbaar persoon, een ernstig ongeval of een onverwerkt voorval dat op een andere manier veel impact op je heeft gemaakt
-
Stress en zorgen
Ook spanningen, stress en zorgen zijn een mogelijke oorzaak van insomnie. Je komt bijvoorbeeld niet in slaap doordat je continu op scherp staat of piekert. Bijvoorbeeld om je werk, jouw relatie of over financiële problemen.
-
Eet- en leefpatroon
Ook slechte eet- en leefgewoonten kunnen ervoor zorgen dat je meerdere keren per week last hebt van slapeloosheid. Hierbij kun je denken aan het drinken van alcohol en koffie, maar ook aan roken en ongezond eten. Insomnia kan ook een oorzaak zijn van te weinig beweging of overmatig telefoongebruik voor het slapen.
Beter leren omgaan met ernstige slaapproblemen
Word jouw dagelijks functioneren en jouw welzijn beïnvloed door een chronisch gebrek aan slaap? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om beter om te leren gaan met insomnie. Zoals het bijhouden van je slaap en de kwaliteit daarvan, of door overdag meer te bewegen.
-
Oorzaak achterhalen
Ernstige slapeloosheid is vaak een symptoom van iets onderliggend. Zoals een te hoge werkdruk, stress of spanningen. Denk na over wanneer de slaapproblemen zijn begonnen en met welke factoren dit kan samenhangen. Door de oorzaak van de slaapstoornis te achterhalen, kun je effectief werken aan een oplossing. -
Slaapkwaliteit bijhouden
Houd bij hoeveel je slaapt, hoe lang het duurt voordat je inslaapt en hoeveel keren per nacht je wakker wordt. Door dit bij te houden kun je een vergelijking maken voor jezelf. Daardoor kun je eenvoudiger zien of de kwaliteit van slapen verbetert nadat je iets verandert aan jouw leefpatroon, stress of beweging.
-
Meer sporten en bewegen
Door meer te sporten en bewegen maak je een stress reducerend stofje aan dat endorfine wordt genoemd. Je voelt je meer ontspannen waardoor je sneller slaapt, minder vaak wakker wordt en uitgerust wakker wordt.
Professionele hulp bij slapeloosheid of insomnie
Heeft insomnie impact op jouw mentale en fysieke gezondheid en welzijn? Wacht dan niet te lang met het zoeken van professionele hulp. Samen met een psycholoog kun je de onderliggende oorzaak van de slaapstoornis achterhalen. Daardoor kan er gericht worden gewerkt aan een oplossing met verschillende op maat gemaakte behandelingen.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten