Aanpassingsstoornis
Een aanpassingsstoornis is een heftige overreactie op een gebeurtenis die spanningen of stress kan veroorzaken, maar wel bij het dagelijkse leven hoort. Hierbij kun je denken aan het verhuizen naar een andere woning of een scheiding bijvoorbeeld. Als je een aanpassingsstoornis hebt, ervaar je in dergelijke “normale” situaties dus veel meer stress dan eigenlijk normaal is. Wat is een aanpassingsstoornis precies en welke kenmerken en symptomen horen daarbij? Welke therapievormen zijn effectief bij een aanpassingsstoornis?
Wat is een aanpassingsstoornis?
De stoornis zorgt ervoor dat je veel sterker of heftiger reageert op een spannende of stressvolle situatie dan normaal wordt gevonden. Een situatie kan bijvoorbeeld een verhuizing zijn, maar ook een nieuwe baan, een ontslag of een scheiding. De stoornis hangt samen met een psychologisch trauma, een acute stress syndroom of zelfs PTSS.
-
Aanpassingsstoornis met gedrag- en emotionele problemen
-
Aanpassingsstoornis met depressieve gevoelens
-
Aanpassingsstoornis met angsten
Er zijn verschillende vormen van deze stoornis. Je kunt bijvoorbeeld een aanpassingsstoornis waarbij je last hebt van angsten. Andere stoornissen gaan weer samen met symptomen als depressiviteit, al dan niet in combinatie met spanningen. Ook gedrags- en emotionele stoornissen kunnen voorkomen bij aanpassingsstoornissen.
Kenmerken en symptomen van een aanpassingsstoornis
Een aanpassingsstoornis heeft verschillende kenmerken en symptomen. Ze zijn niet blijvend maar kunnen wel chronisch worden wanneer de klachten na 6 maanden nog aanwezig zijn. Je kunt klachten ervaren als een depressief gevoel, angst of gedragsproblemen. Daarnaast presteer je mogelijk minder op jouw werk of op school. Omdat je je angstig of somber voelt, onderneem je liever geen sociale activiteiten meer. Daarom kan ook een sociaal isolement een kenmerk zijn van een aanpassingsstoornis. Andere symptomen van de stoornis zijn:
-
Extreme overreactie van stress ervaren op het moment
-
Gedragsproblemen binnen 3 maanden
-
Burn-out
-
Je voelt je angstig
-
Sociaal isolement
-
Sombere gedachten
-
Depressieve gevoelens
-
Overmatig alcoholgebruik om emoties te verdoven
-
Mogelijk suïcidale gedachten
Therapieën voor het behandelen van een aanpassingsstoornis
Een aanpassingsstoornis kan een flinke impact hebben op wie je wilt zijn en doen. Deze heftige overreactie veroorzaakt veel stress die eigenlijk niet als normaal kan worden gezien voor sommige situaties. Er zijn verschillende effectieve therapievormen mogelijk bij een aanpassingsstoornis. Zoals het doel van ontspanningsoefeningen en een gezond leefpatroon. Hierbij kun je denken aan gezonde voeding, voldoende slaap en beweging. Daarnaast kan een psycholoog ook verschillende op maat gemaakte therapieën bieden bij een aanpassingsstoornis. Zoals sociale vaardigheidstraining of cognitieve gedragstherapie.
Professionele hulp bij een aanpassingsstoornis?
Reageer jij extreem op gebeurtenissen die spanningen en stress kunnen veroorzaken en houden deze klachten tot wel 3 maanden na de gebeurtenis aan? Wordt jouw mentaal welzijn en dagelijks leven hierdoor negatief beïnvloed? Dan is er mogelijk sprake van een aanpassingsstoornis. Wacht niet te lang met het zoeken van professionele hulp.
Zeker niet wanneer je door de stoornis klachten ervaart als suïcidale gedachten of depressieve gevoelens. Een psycholoog kan je ondersteunen met op maat gemaakte therapie. Zoals cognitieve gedragstherapie bijvoorbeeld. Deze behandelingen worden geheel afgestemd op jouw persoonlijke hulpvraag of aanpassingsstoornis. Therapie maakt de kans op herhaling kleiner, maar leert je ook beter omgaan met deze stoornis.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten