Alcoholverslaving

Een alcoholverslaving is een sterke behoefte aan alcohol die je zelf niet in de hand hebt. Zodra je niet drinkt of geen alcohol neemt, ervaar je ontwenningsverschijnselen. Dit wordt ook wel problematisch drinkgedrag genoemd. We spreken over een alcoholverslaving wanneer je eigenlijk niet meer normaal functioneert zonder alcohol. Zo kan het zijn dat je niet meer naar je werk gaat, afspraken niet nakomt of autorijdt met alcohol op. Wanneer ben je verslaafd aan alcohol? Wat zijn de kenmerken en hoe ontstaat een alcoholverslaving?
Wat is een alcoholverslaving?
Je bent verslaafd aan alcohol wanneer je dagelijkse taken gaan lijden onder je drankgebruik of wanneer de drang naar alcohol steeds groter wordt. Je kunt jezelf geen halt toeroepen. Dat komt doordat de hersenen door alcohol blijvend anders functioneren. De drang blijft dus. Er kan ook sprake zijn van een alcoholverslaving wanneer je ontwenningsverschijnselen krijgt als je niet drinkt. Je lichaam is gewend aan alcohol en protesteert als het dit niet krijgt.
Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?
Je bent mogelijk verslaafd aan alcohol als je dagelijks een sterke drang naar alcohol ervaart en jezelf niet kunt dwingen om geen drank te nuttigen. Bij mannen spreken we over een drankprobleem als er meer dan 21 glazen per week worden gedronken. Voor vrouwen ligt dit aantal op 14. We spreken van een verslaving wanneer het patroon telkens terugkerend is.
Kenmerken en symptomen van problematisch drinkgedrag
-
Je hebt geen controle over je drinkgedrag
Je wilt minder alcohol drinken, maar pogingen lijken steeds vaker te mislukken. Je hebt geen controle over jouw gedrag. -
Meer of vaker drinken dan je wilt
Je drinkt meer alcohol dan je zou willen. Ook drink je vaker. Bijvoorbeeld niet alleen in het weekend, maar ook overdag of doordeweeks. -
Je denkt vaak aan alcohol
Je denkt veel aan het drinken van alcohol. Niet alleen in je vrije tijd, maar ook overdag, tijdens je werk of andere verplichtingen.
-
Sociaal isolement door drankgebruik
Je besteedt veel tijd aan het kopen van alcohol, het drinken daarvan en het herstel. Daarom raak je mogelijk in een sociaal isolement. -
Je komt verplichtingen niet of moeilijk na
Je meldt je steeds vaker ziek op je werk, spreekt niet meer af met vrienden en onderneemt geen andere activiteiten. Deze tijd wil je besteden aan het drinken van alcohol of het herstellen van jouw drankgebruik.
-
Ontwenningsverschijnselen
Als je geen alcohol neemt, kun je ontwenningsverschijnselen ervaren. Zoals hoofdpijn en misselijkheid, maar ook psychische klachten. Zoals depressieve gevoelens, piekeren of sombere gedachten.
Oorzaken van een verslaving aan alcohol
Een alcoholverslaving kan veel verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je een drankprobleem door psychische problemen. Misschien door een onderliggend trauma.
Zodra je alcohol drinkt worden deze gevoelens of emoties verdooft. Je hoeft er dan niet langer over na te denken en hebt er op dat moment mogelijk ook minder last van. Een alcoholverslaving kan ook genen bepaald zijn of ontstaan door de invloed van de omgeving.
-
Genetische invloed
-
Verslavingsgevoeligheid
-
Onderliggend trauma en onverwerkte emoties
-
Invloed van de omgeving
Professionele hulp bij een alcoholverslaving
Drink jij meer dan je zou willen en lijdt jouw dagelijks leven of mentaal welzijn onder het gebruik van alcohol? Drink je regelmatig te veel of te lang door en heb je daar zelf geen invloed op? Dan kan er sprake zijn van een alcoholverslaving. Wacht niet te lang met het zoeken van professionele hulp. Een psycholoog kan je ondersteunen door het bieden van verschillende therapievormen. Misschien omdat jouw verslaving wordt veroorzaakt door psychische klachten of alcohol deze juist veroorzaakt. Daarnaast kan een psycholoog ook voor een doorverwijzing naar een afkickkliniek zorgen als dit nodig is.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten