BDD staat voor Body Dysmorphic Disorder. Daarbij beeld je jezelf in dat je lelijk bent. Het gaat vaak over specifieke lichaamsdelen. Zoals bijvoorbeeld je haar en huid, maar ook je oren of neus. Je doet er alles aan om deze lichaamsdelen te camoufleren of verbergen.
Dat kan met make-up of kleding. BDD heeft niet alleen een negatief effect op het lichamelijke welzijn, maar zeker ook op de mentale gezondheid. Je voelt je namelijk onprettig in de buurt van mensen, hebt een laag zelfbeeld en weinig tot geen zelfvertrouwen. BDD veroorzaakt tevens dwangmatig gedrag, stemmingswisselingen en obsessief gedrag.
Wat is BDD? Body Dysmorphic Disorder kenmerken
Als je BDD hebt, ben je ervan overtuigd dat een bepaald lichaamsdeel lelijk is. Je doet er dan ook alles aan om dit te verbergen voor de buitenwereld. Zelfs een operatieve ingreep behoort tot de opties om het lichaamsdeel te laten corrigeren. Dat wil echter niet zeggen dat de gedachten verdwenen zijn na het laten uitvoeren van de cosmetische chirurgie. In slechts 10% van de gevallen verdwijnen de kenmerken en symptomen die horen bij BDD.
Daarnaast kijk je geobsedeerd vaak in de spiegel, ben je zeer kritisch over je uiterlijk en vind je jezelf of het lichaamsdeel ronduit lelijk. BDD kenmerken kunnen ook psychisch zijn. Je vindt het moeilijk om jezelf in het openbaar te vertonen en vermijdt deze situaties het liefst. Daardoor vertoon je ook kenmerken die passen bij sociale angststoornissen. Andere veel voorkomende kenmerken zijn somberheid, angstklachten en stemmingswisselingen.
-
Obsessief en dwangmatig veel in spiegels kijken
-
Continu bezig met verbergen van het lichaamsdeel
-
Je hebt dwanggedachten
-
Sociale angst en depressies
-
Angstklachten en perfectionisme
-
Stemmingswisselingen
-
Gebrek aan zelfvertrouwen en laag zelfbeeld
Oorzaken van BDD
Body Dysmorphic Disorder kan veel oorzaken hebben. BDD wordt vaak veroorzaakt door een laag of verkeerd beeld van jezelf. De behoefte aan controle is overmatig hoog. BDD kan ook voortkomen uit een gebrek aan zelfvertrouwen of een traumatische ervaring uit het verleden. Bijvoorbeeld door een kritische opvoeding van ouders, familie of naasten.
-
Gebrek aan zelfvertrouwen
-
Laag en verkeerd zelfbeeld
-
Gebeurtenissen uit het verleden of in de opvoeding
-
Perfectionisme
Gevolgen van BDD
Het BDD syndroom heeft vooral gevolgen voor het mentaal welzijn. Je vindt sommige lichaamsdelen of jouw hele lichaam lelijk en misvormd. Deze gedachten kun je niet loslaten. Je bent continu bezig jezelf te vergelijken met anderen. Het camoufleren of veranderen van je uiterlijk neemt veel tijd en energie in beslag, maar kost soms ook veel geld. Iemand met BDD kan namelijk besluiten om meerdere keren te kiezen voor een cosmetische ingreep.
Andere gevolgen van BDD zijn angstklachten en stress, depressiviteit en een gevoel van eenzaamheid. Soms heeft de stoornis zoveel invloed dat iemand suïcidale gedachten heeft.
-
Sociaal isolement
-
Laag zelfbeeld
-
Angstklachten
-
Dwangmatige of suïcidale gedachten
-
Eenzaamheid
Wat kun je zelf doen om BDD te verminderen?
BDD veroorzaakt een diepgewortelde overtuiging over het afwijken van een lichaamsdeel en de lelijkheid daarvan. Zoals je neus, ogen, huid of buik bijvoorbeeld. Deze stoornis vergt in veel gevallen de hulp van een professional, maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om BDD te verminderen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om meer inzicht te krijgen in de manier waarop je denkt. Ook dit kan een negatief beeld van je lichaam veroorzaken. Ook praten met naasten kan helpen om de gedachten over je lichaam realistischer te maken.
Behandeling van BDD door een psycholoog
Het zogenaamde ingebeelde lelijkheid syndroom of BDD is heel goed behandelbaar door een professionele hulpverlener. Een psycholoog geeft je meer inzicht in het syndroom, maar neemt ook angstklachten, dwangmatige gedachten en obsessief gedrag bij je weg.
Bijvoorbeeld door het toepassen van cognitieve gedragstherapie, welke wordt afgestemd op jouw persoonlijke behoeften. De therapie zorgt ervoor dat de oorzaak wordt achterhaald en je de gedachten die horen bij Body Dysmorphic Disorder makkelijker kunt ombuigen.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten