Burn-out
Als je een burn-out hebt, ben je letterlijk opgebrand. Mede door langdurige stress en spanningen in je leven. Misschien omdat de werkdruk te hoog is, jouw privéleven niet lekker loopt of omdat je financiële problemen hebt. De spanning en stress worden je te veel waardoor je zowel psychische als lichamelijke klachten ervaart. Je lichaam vindt het genoeg.
Wat is een burn-out precies en hoe wordt dit veroorzaakt? Aan welke symptomen en kenmerken kun je herkennen dat je een burn-out hebt en hoe kun je hiervan herstellen?
Wat is een burn-out?
Als je een burn-out hebt, is jouw lichaam overbelast geraakt door langdurige stress en spanningen. Misschien door meerdere ingrijpende gebeurtenissen, werkstress, ziekte van een partner of andere problemen binnen de privésfeer. Doordat je lichaam continu onder spanning en druk staat, functioneert deze niet meer zoals normaal. Je kunt de ballen niet meer in de lucht houden. Ook ervaar je mentale en lichamelijke stressgerelateerde klachten.
Kenmerken en symptomen van een burn-out
Als je een burn-out hebt, kun je dat niet alleen merken aan lichamelijke klachten, maar ook aan psychische kenmerken. Zoals concentratieproblemen, geheugenverlies of emotionele instabiliteit. Lichamelijke kenmerken zijn onder andere hoofdpijn, slapeloosheid en moeheid
Psychische kenmerken:
-
Je kunt jezelf moeilijk concentreren
-
Je ervaart emotionele instabiliteit
-
Je hebt een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen
-
Je voelt je somber en hebt nergens zin in
-
Je piekert veel en je hoofd zit vol
-
Je voelt je angstig en opgejaagd
Lichamelijke kenmerken:
-
Je voelt je moe en lusteloos
-
Je hebt regelmatig hoofdpijn en spierpijn
-
Je hebt moeite met ademhalen
-
Je slaapt slecht en bent moe
-
Je bent vatbaarder voor virussen
-
Je voelt je duizelig en soms misselijk
-
Trillende handen
De oorzaak van een burn-out
Een burn-out kan meerdere oorzaken hebben. Je kunt bijvoorbeeld erfelijk belast zijn, maar ook veel werkstress ervaren of onzeker zijn. Een burn-out komt ook voor bij mensen met een negatief zelfbeeld, mensen die perfectionistisch zijn of sociale problemen hebben. Ook jouw huidige leefomstandigheden kunnen overmatige stress of een burn-out veroorzaken.
- Je bent perfectionistisch en vraagt het uiterste van jezelf
- Je bent onzeker over jezelf en hebt een negatief zelfbeeld
- Je put jezelf fysiek uit door overmatige inspanningen of sporten
- Je ervaart overmatige stress door een chronische aandoeningen
- Je ervaart spanningen en stress door jouw directe omgeving
- De werkdruk is (al een lange tijd) te hoog
- Je bent erfelijk belast met spanning- en stressgevoeligheid
Tips om te herstellen van een burn-out
Zelf herstellen van stressklachten zoals een burn-out is mogelijk, maar niet altijd even makkelijk. In veel gevallen heb je hulp nodig van een professionele hulpverlener, zoals een psycholoog. Zij voorzien je van een op maat gemaakt behandelplan voor jouw burn-out. Wil je ook zelf proberen om te herstellen van overmatige stress? Dit zijn enkele burn-out tips.
-
Acceptatie
Accepteer dat jouw lichaam op de rem heeft getrapt. Dat kun je doen door jouw gedachten van je af te schrijven in een boekje. Dit voorkomt tevens piekeren. -
Structuur
Maak een dagplanning. Deze structuur voorziet je van de houvast die je nodig hebt. Wissel taken af met ontspanning en slaap. Neem voldoende rust. -
Veranderingen
Probeer te ontdekken welke factoren stress veroorzaken. Leg ze uiteen en verander ze waar mogelijk. Wat kun je zelf doen om hier beter om te kunnen gaan?
Professionele hulp bij een burn-out
Vind je het moeilijk om te ontdekken wat jouw burn-out veroorzaakt? Wil je jouw klachten door overmatige stress het hoofd bieden maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Een psycholoog helpt je daarbij. Samen met jou bekijken we welk behandelplan het beste aansluit bij jouw burn-out klachten. Daardoor kun je sneller herstellen en weer genieten.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten