Dwangklachten
Dwangklachten kunnen je leven beheersen. Deze gedachten bepalen voor een groot deel hoe jij je dag indeelt en je dagelijkse taken uitvoert. Dwangklachten uiten zich meestal in handelingen die je voor jezelf moét uitvoeren. Door dit te doen denk je dat dingen goed gaan. Voer je de handelingen niet uit, dan ontstaat er angst dat dingen verkeerd gaan. Wat zijn dwangklachten? Hoe ontstaan deze gedachten en welke kenmerken horen daarbij?
Wat zijn dwangklachten of een dwangneurose?
Als je last hebt van dwangklachten, voer je handeling dwangmatig uit om te voorkomen dat gebeurt waar je bang voor bent. Zoals de angst om ziek te worden, voorkomen dat er iets met een dierbaar persoon gebeurt of je wilt die wedstrijd van morgen winnen. Door het uitvoeren van een dwanghandeling denk je dat je dit kunt voorkomen of laten gebeuren.
Uiteindelijk beheersen deze gedachten je leven en kosten ze veel tijd en energie. Daarnaast kun je angst ontwikkelen voor je eigen gedachten. Je kunt deze gedachten niet loslaten.
Dwangklachten kunnen zich daarnaast ook op een andere manier uiten. Zoals bijvoorbeeld:
-
Bang voor vuil of smetvrees hebben
-
Dingen verwoed verzamelen
-
Blijven krabben aan je huid of je haren of wimpers uittrekken
-
Jezelf meerdere keren controleren
-
Dwangmatig dingen tellen in je hoofd zoals stappen of auto’s
-
Iets moeten aanraken
Soms komt het ook voor dat je jezelf moet blijven controleren. Denk maar eens aan de voordeur of het gasfornuis. Ook dingen blijven tellen valt onder dwangklachten. Evenals elke tweede of eerste trede van een trap moeten overslaan of objecten moeten aanraken.
Hoe ontstaan dwangklachten?
Dwangklachten ontstaan door verschillende oorzaken. Misschien ben je erfelijk belast of hoort het bij je karakter. Soms kan een dwangstoornis ook ontstaan door situaties uit het verleden, vanuit een depressie, een burn-out of stress. Mensen die gevoelig zijn voor angstklachten of een angststoornis hebben, zijn ook gevoeliger voor dwangklachten.
-
Erfelijke belasting
-
Karaktereigenschap
-
Trauma of ervaring uit het verleden
-
Na een burn-out of een depressie
-
Sociale angst of angststoornis
Verschillende soorten dwangstoornissen
Dwangklachten kunnen verbonden zijn aan verschillende soorten dwangstoornissen. Elke stoornis heeft unieke kenmerken. Er zijn 5 stoornissen die dwanghandelingen veroorzaken. Obsessieve compulsieve stoornis komt het vaakst voor. Dit is het dwangmatig uitvoeren van diverse handelingen. Zoals iets aanraken, een balletje hoog moeten houden of smetvrees.
-
Trichotillomanie
-
Morfodysfore stoornis
-
Obsessieve-compulsieve stoornis
-
Trichotillomanie
-
Verzamelstoornis
Je kunt ook dwangklachten hebben die afkomstig zijn van een verzamelstoornis. In dat geval kun je geen afscheid nemen van spullen. Je verzamelt zoveel dat dit invloed heeft op je leven én woonsituatie. Dwangklachten kunnen ook fysiek zijn. Zo kan het voorkomen dat je aan je huid blijft krabben (excoriatie stoornis) of je wimper- of haren uittrekt (trichotillomanie).
Als je ontevreden bent over sommige lichaamsdelen en obsessief blijft denken dat je lelijk bent, dan wordt dat een morfodysfore stoornis of Body Dysmorphic Disorder genoemd.
Hoe zelf dwangklachten verminderen?
Zelf dwangklachten verminderen kan op verschillende manieren. Dit kun je doen als je last hebt van dwanggedachten of dwanghandelingen die je leven negatief beheersen:
-
1.
Informatie opzoeken over dwangklachten
Het is belangrijk om te begrijpen wat dwangklachten zijn en hoe deze tot uiting komen. Als je herkent wat je hebt en ervaart, kun je beter relativeren en je innerlijke onrust wegnemen.
-
2.
Praat over je dwanggedachten
Het is ook belangrijk om over jouw dwangstoornis, dwangklachten of dwanggedachten te praten met anderen. Ook praten over jouw angsten en gedachten verlichten de klachten.
-
3.
Gezond leefpatroon en voldoende rust
Zorg voor een goede structuur van de dag. Ga bijvoorbeeld op vaste tijden sporten en eet gezond. Ook voeding heeft veel invloed op ons mentale welzijn. Ongezond eten kan de symptomen van een dwangstoornis doen oplaaien. Ook voldoende slaap is belangrijk.
Zoek professionele hulp bij dwangklachten
Een psycholoog kan je helpen bij het verminderen en behandelen van dwangklachten. Bijvoorbeeld door het toepassen van verschillende therapieën. Zoals cognitieve gedragstherapie of exposure therapie waardoor je inziet dat jouw angst niet reëel is.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten