Emotionele intelligentie (EQ)

emotionele intelligentie groep vrienden gezellig

Emotionele intelligentie wordt ook wel emotioneel quotiënt of EQ genoemd. Dit is het bewustzijn van je eigen emoties én die van anderen. Je kunt goed inspelen en omgaan met deze gevoelens. Dit kan je helpen in je carrière, maar ook op sociaal vlak. Wat zijn de kenmerken van emotionele intelligentie en welke voor- en nadelen heeft een hoog EQ?

Wat is emotioneel quotiënt?

Als je emotioneel intelligent bent, kun je gevoelens en emoties van jezelf en anderen goed aanvoelen en plaatsen. Je kunt je bijvoorbeeld heel goed inleven in de emoties van iemand anders. Zoals familie, vrienden, mensen die je helemaal niet kent of jouw collega’s op de werkvloer. Ook weet je door jouw zelfkennis heel goed wat je zelf nodig hebt. Emotionele intelligentie betekent ook dat je beschikt over sociale vaardigheden, empathie en optimisme.

Kenmerken van emotionele intelligentie?

Emotionele intelligentie heeft verschillende kenmerken. Je kunt bijvoorbeeld goed samenwerken met mensen die je kent, maar bijvoorbeeld ook met vreemden. Daarnaast ben je empathisch en kun jij je goed inleven in of aanpassen aan verschillende situaties. Een kenmerk van EQ is ook een optimistische gemoedstoestand en voldoende zelfkennis.

  • ^

    Goede sociale vaardigheden

    Eén van de kenmerken van EQ zijn goede sociale vaardigheden. Je kunt prima omgaan of samenwerken met vrienden of collega’s, maar kunt dit ook met mensen die je niet kent. 

  • ^

    Empatisch vermogen

    Emotionele intelligentie betekent ook dat je beschikt over empathie. Je hebt er geen moeite mee om je te verplaatsen in een ander en voelt emoties of gevoelens uitstekend aan. Daarnaast hebben mensen die emotioneel intelligent zijn een groot aanpassingsvermogen.

  • ^

    Optimisme

    Ook optimisme is een kenmerk van emotioneel quotiënt. Je bent optimistisch ingesteld en denkt in oplossingen en mogelijkheden. Je hebt daarnaast een positief zelfbeeld. Je kunt moeilijke situaties goed ombuigen naar iets positiefs. Zowel op de korte als lange termijn.

  • ^

    Voldoende zelfkennis en realisme

    Emotionele intelligentie kenmerkt zich ook door zelfkennis. Je weet heel goed wat je wel én niét kunt. Je bent heel realistisch over jouw mogelijkheden en onmogelijkheden. Daarin ben je flexibel. Mensen die emotioneel intelligent zijn, kunnen goed omgaan met veranderingen.

Wat zijn de voordelen en de nadelen van een EQ?

Een hoge emotionele intelligentie heeft voordelen. Je hebt namelijk een uitstekend zelfbewustzijn waardoor je weet wat jij of anderen nodig hebben in een specifieke situatie. Daarnaast kun je goed denken in mogelijkheden, je aanpassen aan veranderingen en alternatieven bedenken. EQ heeft ook als voordeel dat je emoties goed kunt reguleren.

 Als je een laag emotioneel quotiënt hebt, kan dit ook nadelen hebben. Je kunt emoties bijvoorbeeld moeilijk aanvoelen, reguleren of waarderen. Niet alleen van jezelf, maar ook van anderen. Dat maakt de omgang met anderen moeilijker, maar kan ook andere nadelige gevolgen hebben. Zoals impulsiviteit of een gebrek aan zelfbeheersing. Als je een laag EQ hebt, vind je het mogelijk ook moeilijk om gemotiveerd te blijven of om te gaan met stress.

Professionele hulp bij een lage emotionele intelligentie

Als je moeite hebt met het reguleren van jouw eigen emoties of je moeilijk kunt verplaatsen in de gevoelens van anderen, kan dit voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld binnen jouw sociale leven en contacten, maar ook op je werk of in de omgang met andere mensen.

Je vindt het moeilijk om empathisch te zijn, te begrijpen wat je nodig hebt of om te gaan met veranderingen. In dat geval zijn er verschillende therapievormen mogelijk om emotionele intelligentie te verhogen of hier beter mee te leren omgaan. Een psycholoog kan je helpen door het bieden van op maat gemaakte therapie die wordt afgestemd op jouw hulpvraag. Hierbij kun je denken aan cognitieve gedragstherapie maar ook aan schematherapie.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel