Faalangst

faalangst EpexMind

Faalangst kent veel verschillende kenmerken. Het is angst om te falen, iets niet goed te doen, denken dat je iets niet kunt of bekritiseerd te worden door jouw omgeving. Je kunt kenmerken ervaren zoals misselijkheid, zweten en spanningen in je lichaam. Wat houdt faalangst in? Welke soorten zijn er en hoe kun je beter omgaan met angst om te falen?

Wat is faalangst?

De angst om te falen of faalangst wordt ook wel atychifobie genoemd. Je bent heel bang om fouten te maken of om iets niet goed te doen. Iedereen moet soms wel eens dingen doen die spannend zijn of waarover je jezelf afvraagt of je dat eigenlijk wel kunt.

Dat is normaal, want we willen de dingen nou eenmaal zo goed mogelijk doen. Faalangst gaat verder dan dat. Het is een diepgewortelde angst en overtuiging om “iets niet te kunnen.” Je ervaart lichamelijke klachten en zou de situatie het liefst willen ontvluchten.  

Als je bang bent om te falen wil je iets wel, maar word je belemmerd door stressgevoelens, spanningen, angst en lichamelijke klachten. Omdat je zo gespannen bent, presteer je vaak niet optimaal en bevestig je jouw eigen gedachten. Zo blijft faalangst zichzelf voeden. Een psycholoog kan je van de juiste handvatten voorzien om de vicieuze cirkel te doorbreken.

De symptomen en kenmerken van faalangst

  • ^

    Je begint overmatig te transpireren bij de gedachte aan de taak

  • ^

    Je hebt een droge mond en droge lippen

  • ^

    Je ervaart hartkloppingen en hebt moeite met ademhalen

  • ^

    Je voelt je misselijk en hebt kramp in je buik

  • ^

    Je lichaam begint te trillen en je spieren voelen gespannen

  • ^

    Je krijgt hoofdpijn of soms zelfs migraine

  • ^

    Je kunt niet meer helder nadenken

  • ^

    Je wilt de situatie het liefst ontvluchten

Hoe kan angst om te falen ontstaan?

De angst om te falen kan meerdere onderliggende oorzaken hebben. Het kan ontstaan door factoren zoals een gebrek aan zelfvertrouwen of een laag zelfbeeld. Misschien omdat je ooit vervelende opmerkingen hebt gekregen, je gepest bent of de druk voor jezelf te hoog legt.

  • ^

    Prestatiedruk van buitenaf of tijdens de opvoeding

  • ^

    Negatief zelfbeeld

  • ^

    Gebrek aan zelfvertrouwen

  • ^

    Na een trauma of ingrijpende gebeurtenis

Faalangst kan ook ontstaan doordat je prestatiedruk ervaart uit je directe omgeving. Misschien omdat jouw vrienden of je familie te veel van je verwachten. Mensen met dyslexie, hooggevoeligheid, perfectionisme of angststoornissen kunnen gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van faalangst. Het kan tevens ontstaan na een traumatische gebeurtenis.

Welke 3 soorten faalangst zijn er?

Als je bang bent om te falen kan er onderscheid worden gemaakt tussen 3 verschillende soorten faalangst. Dit zijn motorische faalangst, sociale faalangst en cognitieve faalangst.  

  • ^

    Motorische faalangst

    Dit wordt ook wel prestatieangst genoemd. Je bent bang voor het leveren van fysieke prestaties. Je durft bijvoorbeeld geen wedstrijdje te volleyballen of de auto achteruit in te parkeren. Je bent bang dat je deze taken niet goed uitvoert.
  • ^

    Sociale faalangst

    Bij deze vorm van faalangst ben je bang wat anderen van je vinden. Je creëert angst voor opmerkingen of kritische vragen of een mening bijvoorbeeld. Deze kunnen afkomstig zijn van collega’s op het werk, maar ook van vrienden of familie.

  • ^

    Cognitieve faalangst:

    Als je deze vorm van faalangst hebt, dan vind je het moeilijk als jouw kennis wordt getest. Bijvoorbeeld bij het invullen van een vragenlijst, het maken van een test of examen. Je bent bang dat je niet slim genoeg bent of iets niet weet.

Ik ben bang om te falen: hoe kan ik hier beter mee omgaan?

Bang zijn om te falen en daar hinder van ondervinden kan jouw dagelijks leven behoorlijk op z’n kop zetten. Uiteindelijk wordt jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen nog lager en ga je specifieke taken, opdrachten of sociale situaties het liefst helemaal uit de weg.

Als je faalangst hebt kun je jezelf leren om hier beter mee om te gaan. Bijvoorbeeld door meer leuke dingen te ondernemen, voor jezelf te analyseren wat er goed ging of beter kon en door over jouw faalangst te praten met familie of vrienden. Vind je deze drempel te hoog?

Plan dan een gesprek met een psycholoog. Hij of zij kan je voorzien van het inzicht dat je nodig hebt om jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld te verbeteren én faalangst te verminderen.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel