FOMO (Fear of Missing Out)
FOMO staat voor Fear of Missing Out. Wanneer je dit ervaart ben je bang om iets te missen. In veel gevallen ben je angstig dat je iets leuks, interessants of belangrijks mist. Het gevoel kan worden aangewakkerd door jouw omgeving, maar meestal door social media kanalen.
FOMO kan vervelende mentale gevolgen hebben. Wanneer je continu het gevoel hebt dat je iets mist, kun je stress gerelateerde klachten ervaren, maar ook angsten of somberheid. Wat is Fear of Missing Out precies? Hoe ontstaat FOMO en wat zijn de specifieke kenmerken?
Wat is Fear of Missing Out?
Als je FOMO hebt ervaar je angst om een belangrijke bijeenkomst, een leuk feest of een samenzijn met vrienden te missen. Je wilt altijd weten wat je vrienden doen en hieraan deelnemen. Een evenement of feest missen is een no-go. Je wilt hierover mee kunnen praten. Je voelt de druk om zelf ook leuke of interessante dingen te gaan ondernemen. Voor iemand met FOMO kan het missen van een feest of uitje voelen als een groot verlies.
Oorzaken van FOMO
FOMO heeft verschillende oorzaken. Wanneer je regelmatig bang bent dat je iets mist, kan die worden veroorzaakt door jouw omgeving of vriendenkring, maar bovenal ook door social media. Onze tijdlijn staat namelijk vol met posts van mensen die iets leuks ondernemen. Dit creëert de indruk dat het leven alleen maar leuk en druk moet zijn, zonder stille momenten.
-
Vriendenkring of omgeving
-
Social media kanalen
-
Angst voor verlies
Hierdoor voel je de drang om ook iets te moeten doen. Dat terwijl je misschien net had besloten om op de bank te kruipen met een kop thee en een goed boek. FOMO kan dus ook voortkomen uit een geschetst beeld waarin drukte de norm is en rust juist vreemd of eng is.
Wat zijn de kenmerken van FOMO of Fear of Missing Out?
Bang zijn om iets te missen klinkt in het eerste opzicht onschuldig, maar kan wel degelijk voor mentale onrust zorgen. FOMO kan bijvoorbeeld stress gerelateerde klachten veroorzaken. Als de obsessie om iets niet te missen groter wordt en zelfs jouw dagelijks leven bepaalt, kun je last krijgen van sombere gedachten of zelfs een depressie. Je lichaam komt zowel mentaal als fysiek niet tot rust waardoor je psychische klachten kunt ervaren:
-
Je wilt altijd weten wat je omgeving doet
-
Je ervaart stress als je ergens niet bij bent
-
Iets missen voelt als een verlies
-
Overmatig checken van social media
-
Je voelt druk om zelf ook iets te moeten doen
Hoe omgaan met FOMO of Fear of Missing Out?
Vind jij het vervelend om druk te voelen als jouw vrienden iets ondernemen zonder jou? Wil je niet het gevoel hebben dat je ergens bij moét zijn, zonder dat je dat zelf misschien wilt? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om beter om te leren gaan met Fear of Missing Out.
-
Meer bewustzijn creëren
Probeer je bewust te worden van wat je voelt als je FOMO ervaart. Ervaar je onrust omdat je vindt dat je iets moet doen of omdat je dat echt wilt? -
Leren relativeren
Als je bang bent om iets te missen en hierdoor onrust ervaart, is het ook belangrijk om te leren relativeren. Is deze angst reëel? Hoe erg zou het zijn wanneer je niet naar dat festival of feest van je vrienden zou gaan. Stel prioriteiten. -
Nee is ook een antwoord
Mensen met FOMO ervaren onrust en angst wat veel energie kost. Soms is het prima om nee te zeggen tegen een uitnodiging. Ook dat is een antwoord. Je lichaam heeft namelijk ook tijd nodig om tot rust te kunnen komen
Hulp van een psycholoog bij FOMO
Ben je altijd bang om iets te missen en heeft dit een negatieve impact op jouw dagelijks leven en mentale welzijn? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een psycholoog kan je van de juiste inzichten voorzien bij FOMO of Fear of Missing Out.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten