Hechtingsproblematiek

Hechtingsproblematiek man en vrouw rijken hand naar elkaar

Hechtingsproblematiek ontstaat door een verstoring van de band tussen ouders of opvoeders en een kind. Het ontstaat al in de eerste levensfase en zorgt vaak op latere leeftijd pas voor problemen. Zoals een verlaagd zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen of overgevoeligheid. Wat zijn de kenmerken en oorzaken van hechtingsproblematiek?

Wat is hechtingsproblematiek?

De eerste 3 levensjaren van een kind zijn heel belangrijk voor de hechting. Dit betekent de band tussen de ouders of opvoeders. Deze personen voelen veilig en vertrouwd. Deze band kan verstoord raken door verschillende factoren. Bijvoorbeeld door overbezorgde ouders of juist verwaarlozing, maar ook door afwezigheid van de ouders op belangrijke momenten. 

Hechtingsproblematiek kan zelfs op volwassen leeftijd nog voor vervelende klachten zorgen. Je kunt bijvoorbeeld een vertrouwensprobleem hebben, maar ook stressgevoelig zijn.

Wat zijn de kenmerken van hechtingsproblematiek?

Problemen met de hechting heeft verschillende kenmerken. Je bent bijvoorbeeld onzeker over jezelf, je relatie of ervaart faalangst. Ook stressgerelateerde klachten zijn kenmerken van hechtingsproblematiek. Ook hieraan kun je een hechtingsprobleem herkennen:

  • ^

    Weinig zelfvertrouwen en laag zelfbeeld

  • ^

    Vertrouwensprobleem

  • ^

    Emotioneel gesloten

  • ^

    Gedragsproblemen zoals agressief of snel boos

  • ^

    Onrust en gevoelig voor depressies

  • ^

    Bang om iets verkeerd te doen (faalangst)

Als je hechtingsproblematiek ervaart, heb je vaak ook moeite met het loslaten van de controle. Je wilt altijd en overal de controle over houden, zelfs over je relatie. Je kunt pleasen of zelfs overdreven manipulatief zijn. Andere kenmerken die vaak voorkomen bij hechtingsproblemen zijn angsten en fobieën, een sociaal isolement en bindingsangsten.

Hoe kunnen problemen met de hechting ontstaan?

Hechtingsproblematiek kan ontstaan door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld omdat je als kind mishandeld bent, je moeder een zware zwangerschap heeft doorgemaakt of omdat je al op jonge leeftijd bent geconfronteerd met verlies van een dierbare naaste of zelfs een ouder.

  • ^

    Huiselijk geweld of mishandeling

  • ^

    Misbruik

  • ^

    Verlies op jonge leeftijd

  • ^

    Huilbaby of zware zwangerschap van de moeder

  • ^

    Psychische problemen ouders

Verschillende soorten hechtingsproblematiek

Er zijn verschillende soorten problemen met hechting. Dit worden ook wel stijlen genoemd. Het kan gaan om vermijdende-, ambivalente- en gedesoriënteerde hechtingsproblematiek. Hieronder lees je welke symptomen en kenmerken horen bij deze hechtingsproblemen. 

  • ^

    Vermijdende hechtingsproblematiek

    Je hebt problemen met het vertrouwen in anderen. Je wilt dingen zelf ondernemen en niet afhankelijk zijn van anderen. Tegelijkertijd levert dit een onveilig gevoel en spanningen op. Mensen om je heen kunnen je omschrijven als ongeïnteresseerd of zelfs afstandelijk.

  • ^

    Ambivalente hechtingsproblematiek

    Als je deze hechtingsproblemen ervaart, is je stemming heel vaak en snel wisselend. Van rustig tot boos of zelfs agressief. Als je ambivalente problemen ervaart met hechting, kan dit veroorzaakt zijn door overbezorgde ouders/opvoeders, of inconsequentie in de opvoeding. Een ander kenmerk van ambivalente hechtingsproblematiek is de verlatingsangst.

  • ^

    Gedesoriënteerde hechtingsproblematiek

    Deze stijl omschrijft zich als een gebrek aan vertrouwen. Niet alleen in de mensen binnen je directe omgeving, maar ook in jezelf. Ook kun je angsten ervaren en gevoelig zijn voor een sociaal isolement omdat je moeilijk contact maakt met anderen. Een ander symptoom van deze vorm van problematiek is dat je problemen ervaart bij het aangaan van relaties.

Psychologische hulp bij een hechtingsstoornis

Hechtingsproblematiek kan een negatieve impact hebben op jouw levenskwaliteit. Je kunt moeite hebben met vertrouwen, maar ook verlatingsangst of stemmingswisselingen ervaren. Wacht niet te lang met het zoeken van professionele hulp. Een psycholoog kan verschillende behandelvormen toepassen die worden afgestemd op de oorzaak van jouw stoornis. Dat kan onder andere met op maat gemaakte cognitieve gedragstherapie of systeemtherapie. Door deze inzichten leer je hoe je beter om kunt gaan met de klachten die je ervaart.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel