Herstel van vertrouwen

herstel van vertrouwen door praten

Herstel van vertrouwen kan nodig zijn om verschillende redenen. Misschien omdat je onzeker bent over jezelf of omdat je vertrouwen in andere mensen flink beschadigd is geraakt. Bijvoorbeeld na een ruzie met een vriendin of familielid of bedrog door vreemdgaan van je partner. Een vertrouwensprobleem kan een negatieve impact hebben op jouw sociale contacten en mentale welzijn. Hoe kun je het vertrouwen in jezelf en anderen herstellen? 

Wat is vertrouwen of wantrouwen

Als kind zijn we onbevooroordeeld en gaan we ervan uit dat iedereen om ons heen te vertrouwen is. De eerste kleine beschadigingen kunnen al snel optreden. Misschien omdat jouw vriendinnetje zei dat ze niet mocht afspreken, terwijl je haar later met een ander vriendinnetje in het dorp ziet. Op latere leeftijd kan ons vertrouwen worden beschadigd in een relatie, op het werk of school. Als dit vaak genoeg gebeurt, kun je wantrouwig worden.

Je bent bang dat wanneer je iemand jouw vertrouwen geeft, dit wederom zal worden beschadigd. Daardoor wordt je onzeker en verlies je op den duur ook het vertrouwen in jezelf. Een beschadigd vertrouwen kan ook mentale klachten veroorzaken. Hierbij kun je denken aan prestatiedruk, een verminderd gevoel van eigenwaarde of depressies. Ook neem je steeds minder initiatief en ben je bang dat anderen je stom of dom vinden. Ook kun je moeite hebben met het aangaan van sociale contacten omdat je niemand meer vertrouwt.

Hoe kun je jouw (zelf)vertrouwen herstellen?

Herstel van vertrouwen begint met het herstellen van het vertrouwen in jezelf. Als je meer vertrouwen hebt in wie je bent en wat je kunt, kun je ook anderen makkelijker vertrouwen. Mocht dit op den duur toch worden beschadigd, ben je door zelfvertrouwen beter in staat om deze negatieve gevoelens af te kunnen wenden. Het hoeft namelijk niet aan jouw te liggen. Ook de onderstaande tips kunnen je helpen bij herstel van vertrouwen in jezelf en anderen.

  • ^

    De oorzaak van je wantrouwen achterhalen

    Denk na over de oorzaak van jouw wantrouwen? Is dit een gevoel dat bij je opkomt of zijn er dingen gebeurd? Ligt de fout echt bij de ander of misschien wel bij jezelf? Zo voorkom je dat je aannames doet.
  • ^

    Wees je bewust van jouw vaardigheden

    herstel van vertrouwen in anderen begint met meer vertrouwen in jezelf. In wie je bent en wat je kunt, maar ook door je bewust te zijn van jouw positieve eigenschappen. Daardoor kun je wantrouwen sneller herkennen, maar kun je ook beter omgaan met situaties waarin jouw vertrouwen wordt beschadigd.
  • ^

    Voorkom zwart-wit denken

    Ook zwart-wit denken kan ervoor zorgen dat we het vertrouwen in anderen verliezen. Voor herstel van vertrouwen is het juist belangrijk om geen aannames te doen. Iets is namelijk nooit helemaal geweldig of juist waardeloos. Zwart-wit denkfouten kunnen op den duur ook perfectionisme veroorzaken.

    Je moet bijvoorbeeld iets goed doen, of doet het helemaal niet. Iemand moet 100% te vertrouwen zijn, of is dat juist helemaal niet. Probeer deze niet-helpende gedachten en denkfouten te voorkomen door bewuster om te gaan met de dingen die je denkt.

Hulp van een psycholoog bij herstel van vertrouwen

Als je het moeilijk vindt om je vertrouwen in jezelf of anderen te herstellen, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Misschien omdat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, te perfectionistisch bent of last hebt van negatieve gedachten die invloed hebben op jouw mentale en sociale welzijn. Wacht niet te lang met het zoeken van professionele hulp.

Een psycholoog kan je helpen met verschillende op maat gemaakte behandelvormen en therapieën. Zoals cognitieve gedragstherapie bijvoorbeeld. Deze therapie voorziet je van de handvatten die je nodig hebt om het vertrouwen in jezelf, maar ook in anderen te herstellen.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel