Hypersomnie
Hypersomnie wordt ook wel overmatige slaperigheid genoemd. Het is geen aandoening op zichzelf, maar vaak een oorzaak van een onderliggende lichamelijke of psychische aandoening. Soms is er geen oorzaak. We spreken dan van idiopatische hypersomnie.
Wat zijn de psychische of lichamelijke oorzaken van hypersomnie? Welke symptomen en kenmerken horen hierbij en kan de slaapstoornis worden behandeld door een psycholoog?
Wat is hypersomnie of overmatige slaperigheid?
Bij deze slaapstoornis blijf je de hele dag slaperig en moe. Dat terwijl je een nachtrust hebt van 6 tot 8 uur. Hypersomnie kent ook andere zeldzame vormen. Zoals narcolepsie en het syndroom van Kleine Levin. Bij narcolepsie val je in slaap zonder dat je je hier bewust van bent. Bij het syndroom van Kleine Levin worden gedragsstoornissen afgewisseld met erge slaperigheid. De slaperigheid kan per persoon verschillen. Sommige mensen zijn de hele dag moe, terwijl anderen alleen last hebben van hypersomnie na het eten of tijdens werk.
-
Idiopathische hypersomnie (zonder onderliggende oorzaak)
-
Periodieke hypersomnie (tijdelijke slaperigheid)
-
Habituele hypersomnie (hypersomnie door slaaptekort)
-
Narcolepsie
-
Syndroom van Kleine Levin
Symptomen en gevolgen van hypersomnie
Eén van de bekendste symptomen van hypersomnie is extreme moeheid gedurende de dag. Zelf wanneer je net uit bed komt of ruim 8 uur lang hebt geslapen. Ook depressieve gevoelens door slaaptekort zijn bekende symptomen van overdreven slaperigheid.
-
Overmatige moeheid
-
Depressie door slaaptekort
-
Geheugenproblemen
-
Hoofdpijn of migraine
-
Stemmingswisselingen
Overmatige slaperigheid gedurende de dag heeft ook vervelende mentale gevolgen. Omdat je zo moe bent, kan het voorkomen dat je in een sociaal isolement terechtkomt of jezelf afzondert. Misschien door vooroordelen van andere mensen, of omdat jouw vrienden je niet begrijpen. Daardoor kun je een laag zelfbeeld krijgen, maar jezelf ook heel eenzaam voelen.
-
Laag zelfbeeld door vooroordelen van anderen
-
Sociaal isolement en afzondering
-
Eenzaamheid
Wat is de oorzaak van overmatige slaperigheid of hypersomnie
Hypersomnia is een slaapstoornis die veel verschillende oorzaken kan hebben. De oorzaak kan lichamelijk zijn, maar ook psychisch. Zoals een depressie bijvoorbeeld. In veel gevallen is de overmatige slaperigheid een gevolg van een andere onderliggende aandoening of ziekte. Hypersomnia kun je daarom alleen verminderen door de onderliggende oorzaak aan te pakken of te behandelen. De meest bekende oorzaken van deze slaapstoornis zijn:
-
Psychische klachten
-
MS of Multiple Sclerosis
-
Ziekte van Pfeiffer
-
Ernstig hoofdletsel of hersenvliesontsteking
-
Gebruik van specifieke medicatie
Hypersomnie door een psychische aandoening behandelen
Overmatige slaperigheid genezen is niet mogelijk wanneer de onderliggende oorzaak niet is vastgesteld of wordt behandeld. Als je gevoelig bent voor depressies of andere mentale klachten, kan het zijn dat je ook gevoeliger bent voor het ontwikkelen van deze slaapstoornis. Je kunt dan professionele hulp inschakelen om de klachten te verminderen.
Een psycholoog kan je voorzien van een leefstijladvies dat volledig op jouw wordt afgestemd. Het helpt je om meer structuur aan te brengen in jouw dag, je voeding en slaapgewoonten. Er kan ook gekozen worden voor andere therapievormen. Welke dat zijn, is afhankelijk van de oorzaak van de slaperigheid. Zoals een depressie of een burn-out
Behandeling hypersomnie door een psycholoog
Wanneer de extreme slaperigheid wordt veroorzaakt door een onderliggende mentale aandoening, kan een psycholoog je helpen bij het verminderen van hypersomnia. Daarbij kun je denken aan overmatige slaperigheid door een depressie of een burn-out.
Soms ben je ook extreem moe door andere psychische aandoeningen. Zoals paniek- of angstaanvallen bijvoorbeeld. Door de hoge dosis adrenaline die je lichaam aanmaakt, krijg je hoge pieken van energie, maar daarnaast ook weer diepe dalen als de adrenaline daalt. Een psycholoog kan je voorzien van meer inzicht in extreme slaperigheid gedurende de dag. Door het toepassen van de juiste therapie leer je beter omgaan met deze slaapstoornis
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten