Hypochondrie

hypochondrie man zoekt ziekte op

Hypochondrie wordt ook wel ziektevrees of ziektefobie genoemd. Je hebt continu angst voor het hebben van een ernstige ziekte. Hypochondrie is dan ook een angststoornis. Deze angst gaat samen met mentale klachten, maar ook met fysieke verschijnselen. Door deze normale lichamelijke reacties bij angst, wordt de gedachte dat je ernstig ziek bent gevoed. Je zoekt continu en dwangmatig naar bevestiging dat je niet of juist wel ziek bent. Deze stoornis heeft een flinke impact op hoe je functioneert in het dagelijks leven en op jouw sociale contacten. Wat is hypochondrie? Wat zijn de kenmerken en symptomen en hoe ontstaat deze angst?

Wat is hypochondrie?

Hypochondrie is overmatige angst voor het hebben van een aandoening of ziekte. Spierpijn of andere normale lichamelijke verschijnselen kunnen al een aanleiding zijn tot vervelende angstklachten. Deze klachten zijn voor een hypochonder een bevestiging dat ze ziek zijn, terwijl ze in feite worden veroorzaakt door de angst zelf. Ziektevrees heeft een flinke impact op je emotionele en mentale welzijn, maar ook op hoe je functioneert in het dagelijks leven. 

Symptomen van hypochondrie of ziektefobie

De symptomen van hypochondrie passen bij de kenmerken van een angststoornis. Ze worden alleen veroorzaakt door de gedachte dat je ernstig ziek bent. Je bent continu bezig met voelen. Een normale spiertrekking of een steek kan al een aanleiding zijn voor klachten.

Daarnaast zoek je dwangmatig op bij welk ziektebeeld de klachten horen, maar soms wil je ook bevestiging van een professional. Als hypochonder zul je meermaals een huisarts bezoeken om jezelf gerust te stellen. Echter is de periode van deze geruststelling maar kort.

  • ^

    Dwangmatig opzoeken van informatie over aandoeningen en ziekten

  • ^

    Jouw klachten refereren aan die van iemand die wel ziek is

  • ^

    Continu bevestiging nodig van een zorgprofessional

  • ^

    Hoge alertheid voor wat je lichamelijk voelt

Welke kenmerken horen bij hypochondrie?

Als je hypochondrie hebt, dan zijn de kenmerken die je ervaart te vergelijken met de klachten van andere angststoornissen. Zoals tintelingen in je handen, hartkloppingen en kortademigheid. Ook kun je het gevoel hebben dat je flauwvalt of de controle verliest.

  • ^

    Gevoel hebben dat je de controle verliest

  • ^

    Flauwvallen of hyperventilatie

  • ^

    Verhoogde hartslag en hartkloppingen

  • ^

    Overmatig zweten en een droge mond

  • ^

    Maag- en darmklachten en misselijkheid

Hoe ontstaat hypochondrie?

Als je ziektevrees hebt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Vaak is het gedrag aangeleerd en ontstaan op jonge leeftijd. De manier waarop je reëel met ziektebeelden of de gedachten daaraan omgaat, is verstoord geraakt. Misschien door overbezorgde ouders of door het krijgen van een ernstige aandoening als kind. Veelvuldige ziekenhuisbezoeken of je heel slecht voelen kunnen dan ook voor een trauma zorgen en hypochondrie veroorzaken.  Ook huiselijk geweld of seksueel misbruik als kind kunnen een oorzaak zijn. Je kunt ook hypochonder worden omdat je gevoelig bent voor het ontwikkelen van angststoornissen.

  • ^

    Door een verstoord beeld van ziektes en aandoeningen

  • ^

    Door trauma op jonge leeftijd

  • ^

    Door een gevoeligheid voor het ontwikkelen van angststoornissen

Hoe hypochondrie klachten zelf verminderen?

  • ^

    Angstige gedachten opschrijven

    De gedachten die je voelt als hypochonder zijn vaak niet reëel. Door ze op te schrijven is dat makkelijker. Voel je angstklachten opkomen die horen bij hypochondrie? Schrijf dan op wanneer je dit voelt, wat je voelt en wat je doet. Daardoor ontdek je een patroon waarbij het vaak angstklachten zijn die je voelt.
  • ^

    Herkennen en relativeren wat je voelt

    Doordat je de klachten die je voelt kunt herkennen, kun je veel makkelijker relativeren. Is het reëel om te denken dat je ernstig ziek bent bij kuitkramp of een steek in je zij? Ervaar ik hartkloppingen omdat ik ziek ben of doordat ik dénk dat ik ziek ben? Het is logisch dat deze angst je hartslag versnelt.
  • ^

    Ontspanning- en ademhalingsoefeningen

    Ook ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om hypochondrie onder controle te krijgen. Leid jezelf af met ademhalingsoefeningen of yoga. Natuurlijk is wandelen in de buitenlucht ook een prima optie. Door te ontspannen en bewegen daalt het adrenalinepeil in je lichaam waardoor ook de angstklachten afnemen.

Behandeling hypochondrie psycholoog

Heb je last van ziektevrees en heeft dit impact op jouw functioneren? Hypochondrie is goed te behandelen door professionele hulpverlening. Een psycholoog maakt bijvoorbeeld gebruik van cognitieve gedragstherapie die helemaal wordt afgestemd op jouw angststoornis. Door de onderliggende oorzaak van hypochondrie aan te pakken, verandert de manier waarop je denkt en voelt. Daardoor besteed  je minder aandacht aan ziektes en meer aan jouw leven.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel