Impulsiviteit
Impulsiviteit of impulsief zijn heeft specifieke kenmerken en symptomen. Toch is impulsief zijn niet altijd verkeerd. Het betekent ook dat je afgaat op je intuïtie. Het kan dus ook voor spontane situaties zorgen. Maar impulsiviteit kan ook een valkuil zijn. Bijvoorbeeld als je dingen doet of woorden zegt waarbij je niet nadenkt over de consequenties. Dit kan vervelende situaties opleveren voor jezelf, maar natuurlijk ook voor de mensen om je heen. Wat zijn de kenmerken en symptomen van impulsiviteit en wat kun je hier zelf aan doen?
Wat is impulsiviteit?
Als je impulsief bent, heb je moeite met het reguleren van je gedachten en emoties of het plannen van dingen die je moet doen. Je vindt het moeilijk om de dingen die je denkt of doet te controleren. Er komt iets in je op en je onderneemt actie zonder na te denken over de mogelijke gevolgen. Zoals het halsoverkop doen van grote en dure aankopen bijvoorbeeld.
Impulsiviteit is een persoonlijke eigenschap maar kan ook worden versterkt door een situatie waarin jij je bevindt of een ziektebeeld. Zoals ADHD en borderline. Als je impulsief bent, ben je soms ook gevoeliger voor verslavingen omdat je een beloningsgerichte instelling hebt.
Kenmerken en symptomen van impulsief gedrag
Impulsiviteit heeft specifieke kenmerken en symptomen. Je onderneemt bijvoorbeeld dingen zonder dat je daarbij nadenkt over de gevolgen. Hierbij kun je denken aan het ineens veranderen van de woonkamer terwijl je over een uur een afspraak hebt op je werk. Je kunt ook keuzes maken zonder deze voor jezelf te onderbouwen. Dat kan lastige situaties veroorzaken. Zo kun je je bijvoorbeeld in bochten wringen waar je later moeilijk uitkomt.
-
Je maakt spontaan keuzes zonder deze te overdenken
-
Je bevindt je vaak in lastige situaties door deze keuzes
-
Je kunt wispelturig of rusteloos overkomen
-
Mentale of psychische klachten
Impulsief gedrag kan ook een negatief effect hebben op jouw mentale welzijn. Doordat de keuzes die je maakt niet altijd doordacht zijn, bevind jij je vaak in lastige situaties. Zo kan je bijvoorbeeld iets toe zeggen wat je eigenlijk niet wilt of helemaal niet waar kunt maken. Psychische klachten zijn dus soms ook één van de kenmerken van impulsiviteit.
Hoe kun je beter omgaan met impulsiviteit?
Impulsiviteit kan zowel negatief als positief voor je werken. Impulsief gedrag kan namelijk ook goed uitpakken wanneer je het op de juiste manier gebruikt en jouw sterke kanten belicht. Als dit niet altijd het geval is, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om beter om te gaan met impulsiviteit. Zoals het toepassen van de één-secondenregel bijvoorbeeld.
-
Neem voldoende rust
impulsief gedrag verminderen begint bij het nemen van voldoende rust. Zo ontstaat er letterlijk en figuurlijk meer rust in je hoofd. Je kunt jouw gedrag daardoor veel beter controleren en reguleren. Zorg voor een goede nachtrust.
-
Eén-secondenregel
als je beter wilt leren omgaan met jouw impulsiviteit, kun je ook de één-secondenregel toepassen voor jezelf. In dat geval neem je niet direct een beslissing wanneer er een gedachte in je opkomt. Wacht dus enkele seconden voordat je beslist. Deze oefening kun je toepassen bij impulsieve gedachten of iets dat je wilt gaan doen.
-
Leren luisteren naar anderen
als je impulsief bent, heb je vaak ook de neiging om een ander te onderbreken in zijn of haar gesprek. Dit kun je verminderen door beter te leren luisteren. Daardoor geef je jezelf ook meer tijd om jouw antwoord te overdenken.
Hulp van een psycholoog bij impulsief gedrag
Heeft impulsiviteit een negatief effect op jouw welzijn? Dan zijn er ook diverse trainingen en therapieën die je kunt volgen. Zoals cognitieve gedragstherapie of een training die zich richt op de executieve functies van jouw hersenen. Een psycholoog stelt samen met jou een persoonlijk behandelplan op zodat je beter om leert gaan met jouw impulsiviteit.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten