Intrusies

Een man met Intrusies en gedachtes

Wat zijn intrusies en hoe kun je beter omgaan met deze vervelende opkomende gedachten? Intrusies worden ook wel mind-pops genoemd. Het zijn enge, schokkende of juist agressieve gedachten die heel kort door je hoofd flitsen. Zonder dat je dit wilt of hier ook maar over nadenkt. Vrijwel iedereen heeft weleens last van intrusies. Vaak gaan deze gedachten vanzelf weer weg. Je schenkt er geen aandacht aan en gaat door met waar je mee bezig was. Wat zijn de kenmerken van intrusies? Hoe kun je beter omgaan met deze gedachten?

Wat zijn intrusies en waarom heb ik deze gedachten?

Intrusies zijn vervelende gedachten die door je hoofd flitsen. Vaak kunnen we daarna weer door waar we mee bezig zijn en verdwijnen ze vanzelf. De gedachten staan vaak heel ver van jezelf. Je kunt ze zelfs schokkend ervaren en er zelfs bang voor worden. Je probeert deze nare gedachten weg te duwen. Maar des te meer je dat probeert, des te sneller en heftiger de intrusies terugkomen. Dat komt omdat we onze gedachten nooit helemaal kunnen controleren. Intrusies zijn dus normaal, tenzij ze jouw leven negatief beïnvloeden.

Wat is de oorzaak van intrusieve gedachten?

Intrusies zijn normaal maar er zijn wel een aantal factoren die deze gedachten kunnen verergeren. Zoals perioden waarin je veel stress en spanning ervaart, of wanneer je overprikkeld bent door veel indrukken. Het zenuwstelsel is dan overprikkeld geraakt.

  • ^

    Stress en spanning

  • ^

    Overprikkeling

  • ^

    Angst- en paniekstoornissen

  • ^

    Dwangstoornissen

  • ^

    Trauma uit het verleden

Mensen die last hebben van angstklachten of dwanggedachten kunnen ook sneller en meer last hebben van intrusies. Intrusieve gedachten kunnen ook veroorzaakt worden door traumatische gebeurtenissen uit het verleden.

Vervelende gedachten of intrusies die vaak voorkomen

Een intrusie kan opkomen als iets dat je denkt. Over een ander persoon, jouw familie of over jezelf. Je kunt bijvoorbeeld denken dat je zelf of iemand anders een ongeluk krijgt, ook kun je gedachten ervaren zoals het doen van iets verschrikkelijks of een verwensing naar een ander. Deze intrusies zorgen ervoor dat je soms ook denkt aan een actie die hierbij hoort.

  • ^

    Impulsieve gedachten

  • ^

    Dwanggedachten

  • ^

    Obsessieve gedachten

Zoals het maken van ongepaste opmerkingen, seksueel geweld of met opzet een auto ongeluk veroorzaken. Wanneer deze mind-pops of ongepaste gedachten een negatieve invloed hebben op jouw mentale welzijn, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Er zijn verschillende effectue behandelvormen die je leren beter om te gaan met intrusies. Ook zijn er dingen die je zelf kunt doen om meer grip te krijgen op ongepaste gedachten.

Zo kun je beter omgaan met ongepaste gedachten of intrusies

Deze vervelende gedachten kun je het beste negeren, maar dat is niet altijd zo eenvoudig als het klinkt. Zeker omdat je de gedachten als heftig kunt ervaren. Je gaat nadenken over waarom je deze dingen denkt of denkt dat er iets mis is met je. Het gevolg is dat de negatieve gedachten steeds sneller en vaker terugkomen. Juist omdat je er bang voor bent.

  • ^

    Doe creatieve dingen

    Door creatieve dingen te doen, zoals tekenen of schrijven in een dagboek, maken we ons hoofd “leeg” waardoor er minder ruimte is voor intrusies.

  • ^

    Meer bewegen

    Ga wandelen, ga wat vaker naar de sportschool of of pak de fiets om meer te bewegen. Bewegen zorgt voor een verlichting van stress en spanningen.
  • ^

    Ademhalingsoefeningen

    Als je last hebt van intrusieve gedachten door overprikkeling of spanning, kun je ook ademhalingsoefeningen doen om meer te kunnen ontspannen. Ook daardoor kan het opkomen van intrusieve of dwanggedachten afnemen.

Is er een therapie voor intrusieve gedachten?

Er zijn verschillende therapievormen die je beter leren omgaan met intrusieve gedachten. Zoals cognitieve gedragstherapie bijvoorbeeld. Je leert dan om gedachten een andere lading te geven. Hebben deze gedachten op een andere manier een negatieve invloed op jouw welzijn? Een psycholoog kan je meer inzicht geven in de oorzaak hiervan. Aan de hand van een op maat gemaakt behandelplan krijg je meer grip op de dingen die je denkt.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel