Lethargie
Lethargie is het ervaren van extreme moeheid. Dit gevoel is anders dan wanneer je je moe voelt nadat je iets hebt gedaan. Kenmerken en symptomen zijn naast extreme uitputting ook lusteloosheid of het moeilijk vinden om wakker te blijven. In elk geval heeft lethargie, of ook wel ziekelijke slaapzucht genoemd, impact op jouw dagelijks leven en mentaal welzijn.
Wat is lethargie of ziekelijke slaapzucht?
Als je lethargie hebt, heb je een grote behoefte aan slaap. Niet alleen gedurende de nacht, maar ook overdag. Je voelt je uitgeput, extreem moe en lusteloos. Je functioneert anders dan anderen en doet dingen langzamer. Als vanzelfsprekend kan dit veel negatieve invloed hebben op jouw werkzame leven, de dagelijkse taken en de omgang met sociale contacten.
Als je ziekelijke slaapzucht hebt, vind je het ook moeilijk om wakker te worden. Ook wakker blijven is moeilijk. Je kunt eigenlijk maar een paar uur achter elkaar zonder slaap. Het is belangrijk om te weten dat lethargie het gevolg is van een onderliggende aandoening, zoals verdriet en trauma of stress. Slaapzucht is dus geen aandoening die op zichzelf staat.
Welke kenmerken en symptomen horen bij lethargie?
Naast uitputting en extreme moeheid kent lethargie nog meer vervelende kenmerken en symptomen. Je bent bijvoorbeeld weinig gemotiveerd om dingen te ondernemen, je doet dingen langzamer en trager dan je normaal doet en hebt moeite met de concentratie.
-
Je voelt je extreem moe en uitgeput
-
Je bent niet gemotiveerd of geïnteresseerd
-
Concentratieverlies
-
Je voelt je zwak en doet dingen langzamer dan normaal
-
Je hebt moeite met wakker worden in de ochtend
-
Je kunt niet langer dan enkele uren zonder slaap
We zijn natuurlijk allemaal wel eens moe of slapen wat meer. De ene keer meer en langer dan de andere keer. Toch betekent dat niet dat je direct last hebt van ziekelijke slaapzucht. We spreken van lethargie als de bovenstaande symptomen voor lange tijd aanwezig zijn.
Waardoor wordt lethargie veroorzaakt?
Lethargie is altijd een gevolg van een onderliggende oorzaak. Deze kan medisch zijn, maar bijvoorbeeld ook psychisch. Ziekelijke slaapzucht kan een gevolg zijn van hartaandoeningen of longziekten, maar bijvoorbeeld ook van een schildklierprobleem of diabetes. Er zijn ook psychische aandoeningen die lethargie kunnen veroorzaken. Zoals een depressie, een onderliggend trauma, verdriet door het verliezen van een dierbare of extreme stress.
Medisch:
-
Diabetes
-
Hart- of longaandoeningen
-
Schildklierproblemen
-
Ontstekingen en infecties
-
Bloedarmoede
Psychisch:
-
Langdurige stress
-
Slaapstoornissen
-
Trauma of verdriet
-
Depressie
-
Angst- of paniekstoornissen
Hoe kun je ziekelijke slaapzucht verminderen?
Een lethargisch gevoel hebben is vervelend en kan je flink belemmeren in jouw dagelijks leven en functioneren. Toch zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om beter om te gaan met ziekelijke slaapzucht. Zoals een gezond eetpatroon, beweging en structuur.
-
Sporten of bewegen
Door meer te bewegen of te sporten kun je beter omgaan met lethargie. Je raakt gemotiveerder en maakt een stofje aan waardoor jij je fitter voelt. -
Gezond eetpatroon
Vermijd vette producten of voedsel met veel suiker. Eet gezond en voeg zoveel mogelijk fruit, groenten en volkoren producten toe aan je eetpatroon.
-
Voldoende slaap
Zorg voor voldoende slaap en houd daarbij een vast patroon aan. Ga op dezelfde tijd naar bed en sta elke ochtend rond dezelfde tijd op. Door deze structuur voel jij je niet alleen uitgerust, maar krijgt jouw slaappatroon ook een constant ritme.
-
Vermijd stress
Vermijd stress zoveel mogelijk. Eventueel kun je mediteren door middel van yoga. Ook ademhalingsoefeningen helpen om stress en spanning te voorkomen.
Professionele hulp bij lethargie
Voel jij je elke dag extreem uitgeput en heeft dit een negatieve invloed op jouw dagelijks leven en mentaal welzijn? Dan is het verstandig om tijdig hulp in te schakelen van een psycholoog. Ziekelijke slaapzucht is namelijk altijd de oorzaak van iets onderliggend. Een psycholoog biedt je de handvatten die nodig zijn om lethargie het hoofd te kunnen bieden.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten