OCD  (dwangstoornis)

ocd pennen op tafel heel netjes

OCD of Obsessive Compulsive Disorder wordt ook wel dwangstoornis genoemd. Het is een psychische aandoening waarbij je steeds terugkerende dwanggedachten hebt of dwanghandelingen uitvoert. Zonder dat je dit eigenlijk zelf wilt. OCD gaat samen met zowel lichamelijke als psychische kenmerken. Deze stoornis kan dwanghandelingen veroorzaken, maar ook obsessief gedrag. Beiden hebben een negatieve invloed op jouw functioneren en je dagelijks leven. Welke kenmerken horen bij OCD en welke behandeling is effectief?

Wat is OCD?

OCD is een dwangstoornis waarbij je jezelf dwingt om een handeling te verrichten. Je moet bijvoorbeeld iets aanraken of je moet een specifiek woord zeggen. Soms kun je ook obsessief gedrag vertonen. je bent bijvoorbeeld extreem gefocust op één onderwerp. De stoornis gaat samen met gevoelens van angst en paniek of soms zelfs een depressie. OCD is gelijk aan OCS. Deze afkorting staat namelijk in het Nederlands voor een Obsessieve Compulsieve Stoornis. In beide gevallen gaat jet om een dwangstoornis of een obsessie.

Dwangstoornis of OCD kenmerken en symptomen

Als je een dwangstoornis hebt, kan dit zich uiten in verschillende kenmerken en symptomen. Soms voer je dwanghandelingen uit, maar soms kan het ook gaan om obsessieve gedachten. Beiden kenmerken van OCD hebben eigen hun specifieke symptomen zoals:

Obsessieve gedachten        

  • ^

    Je maakt je continu zorgen om jouw gezondheid

  • ^

    Je bent bang om iets stoms of raars te zeggen

  • ^

    Extreme angst voor vuil of besmetting (smetvrees)

  • ^

    Dingen verzamelen en niet durven weggooien

  • ^

    Extreme structuur in lijnen en vormen

  • ^

    Angst voor de gedachten om jezelf iets aan te doen

  • ^

    Je sexuele geaardheid continu in twijfel trekken

Als je OCD hebt in combinatie met obsessieve gedachten, dan keren deze gedachten steeds weer terug. Je bent er continu mee bezig en kunt dit niet loslaten of van je afzetten. Daardoor ervaar je niet alleen veel spanningen, maar op den duur ook stressklachten.

Dwanghandelingen

  • ^

    Iets moeten aanraken of iets moeten vertellen

  • ^

    Continu bevestiging en geruststelling zoeken

  • ^

    Je handelingen continu overdenken om er zeker van te zijn dat je niets vergeet

  • ^

    Verzamelwoede of iets moeten kopen

  • ^

    Een specifieke route af moeten leggen of juist vermijden

Oorzaak en gevolgen van OCD

Een dwangstoornis kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met een trauma uit het verleden, aangeleerd gedrag uit je jeugd of erfelijkheid. Als je gevoelig bent voor angstklachten of graag de controle houdt, ben je ook gevoeliger voor het ontwikkelen van een dwangstoornis of OCD. In elk geval kan de oorzaak negatieve gevolgen hebben.

Een dwangstoornis of obsessieve gedachten kunnen je belemmeren in wie je wilt zijn. Bijvoorbeeld in de omgang met vrienden, het ondernemen van sociale activiteiten en je werk. Daardoor kun je niet alleen last krijgen van een negatief zelfbeeld, maar bijvoorbeeld ook van eenzaamheid of een sociale stoornis. Daarnaast kan OCD ook negatieve gevolgen hebben voor jouw lichamelijke gezondheid. Bijvoorbeeld wanneer je geen arts “mag” bezoeken of wanneer je last hebt van smetvrees en je extreem vaak wast of dingen ontsmet.

Dwangstoornis of OCD laten behandelen door een psycholoog

Wordt jouw dagelijks leven of mentaal welzijn belemmerd door een dwangstoornis of OCD? Dan is het verstandig en soms ook noodzakelijk om zo snel mogelijk professionele hulp in te schakelen. Een psycholoog kan de diagnose stellen en je tegelijkertijd van meer inzicht voorzien. Door het toepassen van effectieve therapie krijg je jouw stoornis onder controle.

 Een behandeling die doeltreffend is bij OCD is cognitieve gedragstherapie. Deze therapie verandert jouw manier van denken, maar pakt tegelijkertijd ook het gedrag wat daarbij hoort aan. Deze therapie biedt direct verlichting van de klachten, maar ook op de lange termijn.   

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel