Orthorexia

Orthorexia een winkelwagen kar met alleen maar groenten

Orthorexia nervosa is een obsessie voor gezond voedsel en eten. Je bent dwangmatig bezig met het eten van uitsluitend gezonde producten, zoals groenten en fruit. Zuivel en vlees eet je niet, evenals vetten of koolhydraten. Deze eetstoornis veroorzaakt lichamelijke klachten omdat je voedingsstoffen schrapt én heeft een negatieve impact op jouw mentale en sociale welzijn. Je vermijdt bijvoorbeeld activiteiten met vrienden, zoals uit eten gaan. Wat is orthorexia en wat zijn de symptomen? Hoe omgaan met deze obsessie voor gezond eten?

Wat is orthorexia?

Orthorexia is een obsessie voor gezond eten. Je eet alleen groenten, fruit en andere gezonde producten. Je bent geobsedeerd door gezond voedsel. Je eet niet zozeer minder en hebt ook niet het doel om af te vallen. Je eet bijvoorbeeld geen producten met vetten en eiwitten als zuivel of vlees. Datgene wat je aan voedsel “mag” eten wordt steeds beperkter.

Je schrapt belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Je bent vaker ziek, hebt last van extreme vermoeidheid of gewichtsverlies. Orthorexia nervosa is dan een psychische aandoening die zowel mentale als lichamelijke klachten veroorzaakt.

Kenmerken en symptomen van orthorexia nervosa

Orthorexia of een obsessie voor gezond eten heeft verschillende kenmerken en symptomen. Omdat je voedingsgroepen schrapt en daardoor ook te weinig vitaminen en essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, kun je zowel mentale als lichamelijke klachten ervaren. Zoals moeheid en duizeligheid, maagproblemen en gebitsproblemen door een vitaminetekort. Andere kenmerken van orthodoxie zijn haaruitval en natuurlijk ook gewichtsverlies. 

  • ^

    Vermoeidheid en duizeligheid

  • ^

    Gebitsproblemen door vitaminetekort

  • ^

    Uitblijven van de menstruatie

  • ^

    Haaruitval door vitaminegebrek

  • ^

    Maag- en darmklachten

  • ^

    Gewichtsverlies

Mogelijke oorzaken en gevolgen van orthorexia

Orthorexia kan verschillende oorzaken hebben. Het kan genetisch bepaald zijn of een obsessieve compulsieve stoornis als oorzaak hebben. Ook kan orthorexia worden veroorzaakt door een verkeerd zelfbeeld of psychische problemen, zoals een depressie of stoornis. Ook diëten kunnen orthorexia nervosa veroorzaken. Zoals vegan of vegetarisch.

  • ^

    Verkeerd zelfbeeld

  • ^

    Psychische problemen zoals een depressie of angststoornis

  • ^

    Genetische aanleg en opvoeding

  • ^

    Diëten zoals veganistisch of vegetarisch

  • ^

    Obsessieve-compulsieve stoornis

Orthorexia nervosa heeft ook lichamelijke en psychische gevolgen die ernstig kunnen zijn. Door een tekort aan essentiële voedingsstoffen kunnen gebitsproblemen, haaruitval en leverproblemen voorkomen. Ook angststoornissen en een sociaal isolement komen voor. Daarnaast kan orthorexia nervosa onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen veroorzaken. 

  • ^

    Problemen met cognitieve functies

  • ^

    Sociaal isolement

  • ^

    Onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen

  • ^

    Vaker ziek door een verzwakt immuunsysteem

Omgaan met obsessief eetgedrag zoals orthorexia

Is iemand in jouw directe omgeving te obsessief bezig met gezond eten en merk je dat dit ten koste gaat van zijn of haar fysieke en lichamelijke welzijn? Dan kan het mogelijk om orthorexia gaan. Het is belangrijk om een luisterend oor te bieden, maar je niet op te dringen met goedbedoelde adviezen. Ook afleiding is belangrijk. Iemand met orthorexia kan vaak alleen nog maar denken aan gezond eten. Wandelen of sporten is dan een goede afleiding.

Professioneel hulp bij obsessie voor gezond voedsel of orthorexia

Heb jij of iemand in jouw omgeving een obsessie voor gezond eten en neemt deze obsessie ongezonde vormen aan? Ervaar je mentale en fysieke klachten doordat je voedingsstoffen schrapt uit je dieet? Wacht dan niet te lang met het inschakelen van professionele hulp.

Een psycholoog biedt diverse therapievormen voor orthorexia. Zoals cognitieve gedragstherapie bijvoorbeeld. De behandelingen worden helemaal op maat gemaakt en volledig afgestemd op jouw hulpvraag. Met dit inzicht kun je jouw eetgedrag en gezondheid verbeteren en zorg je ervoor dat je psychisch en mentaal beter in je vel komt te zitten.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel