Perfectionisme

perfectionisme vrouw werk

Perfectionisme kenmerken kunnen zowel voordelig als nadelig zijn. Je bent bijvoorbeeld gedreven in alles wat je doet en ambitieus. Je gaat door waar anderen opgeven en hebt geen gebrek aan discipline. Nadelige perfectionisme kenmerken zijn er ook. Je kunt niet goed omgaan met kritiek, je legt de lat voor jezelf erg hoog en het is nooit goed genoeg.

Welke kenmerken heeft perfectionisme nog meer en waar komt dit vandaan? Op welke manier kun je ervoor zorgen dat perfectionisme geen bepalende rol meer speelt in je leven?

Wat is perfectionisme?

Als je een perfectionist bent, wil je het altijd perfect doen. Goed is niet goed genoeg voor jezelf. Je wilt de beste zijn in alles wat je doet en je wilt door iedereen aardig gevonden worden. De prestatiedruk is enorm. De lat leg je voor jezelf onrealistisch hoog en wilt absoluut geen fouten maken. Als iets anders of “minder goed” uitpakt, is de teleurstelling in jezelf groot. Perfectionisme kan positieve kenmerken hebben, maar ook nadelige gevolgen.

 De voordelige symptomen van perfectionistisch zijn

  • ^

    Je bent verantwoordelijk en kan nauwkeurig werken

  • ^

    Je zet door waar anderen stoppen en bent gedreven

  • ^

    Je bent gedisciplineerd en gaat recht op je doel af

De nadelige gevolgen van perfectionisme

Perfectionisme kenmerken kunnen ook eventuele nadelige gevolgen hebben op de lange termijn. Zo kun je slecht omgaan met opbouwende kritiek. Omdat je ontzettend kritisch bent op jezelf, kan presteren ook een obsessie voor je worden. Daarnaast ben je ook bang om te falen. 

  • ^

    Je ervaart veel prestatiedruk

  • ^

    Goed is nooit goed genoeg voor jou

  • ^

    Je legt de lat voor jezelf hoog en bent kritisch op jezelf

  • ^

    Je bent bang om te falen en gevoelig voor faalangst

  • ^

    Je kunt niet omgaan met kritiek

  • ^

    Presteren is een obsessie voor je worden

De nadelige perfectionisme kenmerken merk je vaak pas op de lange termijn. Je ontwikkelt bijvoorbeeld faalangst omdat je absoluut niet wilt verliezen of bang bent om iets fout te doen. Omdat de prestatiedruk zo hoog is, kun je op den duur ook te maken krijgen met angsten, stressklachten en depressies. Je lichaam is continu gespannen. Een psycholoog geeft je de handvatten die je nodig hebt om perfectionisme kenmerken en symptomen te verminderen. 

Wat is de oorzaak van perfectionisme?

De onderliggende oorzaak van perfectionistisch zijn ligt vaak in angst en een gebrek aan zelfvertrouwen. Je vindt jezelf niet goed genoeg waardoor je extra hard moet werken om het tegendeel te bewijzen. Andere oorzaken van perfectionistisch gedrag zijn onder andere:

  • ^

    Hoge verwachtingen vanuit de sociale kring

  • ^

    Gebrek aan zelfvertrouwen

  • ^

    Faalangst of angst om niet goed genoeg te zijn

  • ^

    Een negatief zelfbeeld (willen doen aan het perfecte plaatje)

3 Tips om perfectionisme kenmerken te verminderen

Als je bang bent om te falen kan er onderscheid worden gemaakt tussen 3 verschillende soorten faalangst. Dit zijn motorische faalangst, sociale faalangst en cognitieve faalangst.

  • 1.

    Liever zijn voor jezelf

    Als je perfectionisme wilt verminderen, moet je liever zijn voor jezelf. Hoe zou jij bijvoorbeeld praten tegen een vriend in dezelfde situatie? Ga voor de spiegel staan en vertel jezelf hardop welke taak vandaag iets minder perfect mag zijn. Spreek dit met jezelf af.
  • 2.

    Verdeel grote taken in kleine projecten

    Werk je aan een grote taak? Zoals de grote schoonmaak in huis of een werkstuk? Verdeel dit project dan in kleinere taken. Daardoor kun je elke taak in je eigen tempo afronden, zonder dat de aandacht te veel op resultaten ligt. Focus je meer op de progressie

  • 3.

    De definitie van goed opnieuw onderzoeken

    Als perfectionist kan het vragen om hulp ook een hoge drempel zijn. Maar, als jouw welzijn en functioneren wordt beïnvloed door perfectionisme, is het wel verstandig om te doen. Een psycholoog helpt je hier graag bij. Bijvoorbeeld met een behandelplan dat is afgestemd op jouw hulpvraag. Zo leg je de lat minder hoog en ervaar je minder stress en spanning.

Hulp nodig bij perfectionisme? Stress en burnout voorkomen

Als perfectionist kan het vragen om hulp ook een hoge drempel zijn. Maar, als jouw welzijn en functioneren wordt beïnvloed door perfectionisme, is het wel verstandig om te doen. Een psycholoog helpt je hier graag bij. Bijvoorbeeld met een behandelplan dat is afgestemd op jouw hulpvraag. Zo leg je de lat minder hoog en ervaar je minder stress en spanning.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel