Pesten
Pesten komt voor onder kinderen, maar zeker ook onder volwassenen. Dit gedrag heeft grote impact op het lichamelijke en psychische welzijn van degene die gepest wordt. Pesten omvat het opzettelijk pijn doen van een ander. Dit kan mentaal zijn, maar ook lichamelijk. Wat zijn de gevolgen van gepest worden en wat kun je doen om het pesten tegen te gaan?
Wat is pesten?
Pesten bestaat uit specifiek gedrag. Zoals het zeggen van vervelende woorden om iemand te kwetsen of het gebruiken van geweld om iemand anders opzettelijk pijn te doen. Zoals duwen en slaan, maar ook persoonlijke eigendommen van de ander kapot maken. Pesten kan ook met woorden of met gedrag. Zoals iemand buitensluiten, schelden of intimideren.
Waar komt pesten voor?
Pesten kan voorkomen onder kleine kinderen en jongeren. Bijvoorbeeld op school of op de sportclub. Het kan ook online voorkomen. Dit wordt ook wel cyberpesten genoemd. Volwassenen ervaren pesten het vaakst op de werkvloer, binnen de sociale kring of familie.
De kenmerken van pesten
De kenmerken van pesten zijn afhankelijk van waar en hoe er gepest wordt. Pesten onder kinderen gaat samen met kenmerken zoals kleine en onverklaarbare verwondingen, een vermindering in de prestaties of de plaatsen waar het pesten plaatsvindt, willen vermijden. Pesten op de werkvloer gaat samen met kenmerken zoals het continu moeten uitvoeren van rotklussen, roddelen onder collega’s, buitensluiting, vervelende opmerking en intimidatie.
Kenmerken pesten op het schoolplein en online
-
Verliezen van de interesse in hobby's of sport
-
Een vermindering van prestaties
-
Isoleren of niet over specifieke gebeurtenissen willen praten
-
Onverklaarbare wondjes of blauwe plekken
Kenmerken pesten op de werkvloer of in de sociale kring
-
Geïntimideerd worden
-
Continu vervelende taken moeten doen
-
Buitensluiting door collega's of leidinggevenden
-
Roddelen en belachelijk maken
Wat zijn de gevolgen van pesten?
Pesten heeft vervelende gevolgen voor degene die gepest worden. Het heeft een negatieve invloed op je mentale welzijn. Je voelt je minderwaardig en je zelfvertrouwen daalt. Daarnaast kun je het gevoel hebben dat je niet begrepen wordt of niets toevoegt aan de maatschappij. Daardoor kun je zelfs depressieve klachten ervaren of last krijgen van een burn-out of suïcidale klachten. Ook slapeloosheid, stress- en angstklachten kunnen de gevolgen zijn van pesten. Niet alleen recent, maar zeker ook door pesten in het verleden. Andere klachten en symptomen die horen bij de gevolgen van gepest worden zijn:
-
Depressiviteit en sombere gedachten
-
Burn-out
-
Laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen
-
Slaapproblemen
-
Stress- of angstklachten
Gepest worden heeft niet alleen gevolgen voor jouw mentale gezondheid, maar is ook van invloed op jouw gezondheid en emotioneel welzijn. Als je klachten ondervindt van de gevolgen van pesten, is het belangrijk om zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken.
Hulp van een psycholoog bij pesten
Pesten gebeurt onder mensen van alle leeftijden. Onder kleine kinderen en tieners, maar zeker ook onder volwassenen. Het heeft gevolgen op hoe jij je voelt. Niet alleen lichamelijk, maar zeker ook mentaal. Je kunt je door pesten depressief voelen of juist eenzaam.
Ook kun je het gevoel hebben dat je er niet toe doet. Pesten kan tevens faalangst, sociale stoornissen, angststoornissen en paniekaanvallen veroorzaken. De gevolgen kunnen langslepend zijn en hoeven niet altijd direct op te treden. Veel kinderen en volwassenen ondervinden ook lichamelijke en psychische problemen door pesten uit het verleden.
Het is belangrijk om de symptomen die samengaan met de gevolgen van pesten niet te negeren. Praat met een vertrouwenspersoon zoals een vriend, een vriendin of familie.Een psycholoog kan je de juiste handvatten geven om beter te leren omgaan met pesten en de gevolgen die je ervaart. Daardoor sta je sterker in je schoenen en bied je pesten het hoofd.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten