Piekeren

piekeren

Piekeren belemmert je in je “zijn.” Deze negatieve denkpatronen en gedachten kosten niet alleen veel energie, maar kunnen ook vervelende lichamelijke klachten veroorzaken. Zoals depressie, stress of slapeloosheid. Je denkt eindeloos na over dingen die gebeurd zijn of nog moeten komen. Dat terwijl een oplossing of een vernieuwd en goed inzicht uitblijft.

Sterker nog, dwangmatig piekeren kan juist nog meer problemen veroorzaken. Hoe kun je dit negatieve denkpatroon doorbreken? Wat is de oorzaak en hoe piekeren verminderen? 

Wat is (dwangmatig) piekeren?

Soms iets dieper of langer nadenken over een situatie of gebeurtenis is normaal. Je weegt de voordelen en nadelen tegen elkaar af om de juiste keuze te kunnen maken. Als je piekert zijn deze gedachten dwangmatig en vaak ook somber van aard. Je denkt eindeloos lang na over normale dingen. Zoals een afspraak bij de tandarts, een meningsverschil met een vriend, jouw gezondheid of juist die van iemand anders. Je piekert omdat je dingen op een rijtje wilt zetten voor jezelf. Uiteindelijk vind je geen oplossing, maar wel stress en angst.

De kenmerken van piekeren en een piekerstoornis

Piekeren heeft verschillende kenmerken. Je kunt vervelende verschijnselen ervaren zoals een verminderde concentratie, maar ook gespannenheid, slapeloosheid en rusteloosheid, stemmingswisselingen en stressklachten. Andere piekeren symptomen en kenmerken zijn:

  • Je slaapt slecht of onrustig

  • Je voelt je gespannen en hebt spierpijn

  • Je kunt je slecht concentreren

  • Je bent rusteloos maar ook moe

Piekeren kan ook samengaan met angst. In dat geval spreken we vaker van een paniekstoornis of gegeneraliseerde angststoornis. In dat geval ervaar je naast de bovenstaande kenmerken ook andere symptomen. Zoals benauwdheid en hartkloppingen, duizeligheid en hoofdpijn, buikkrampen en tintelingen in jouw vingers, handen en benen.  

Wat is de oorzaak van dit negatieve denkpatroon ?

Als piekeren je belemmert in je functioneren, kan dat verschillende oorzaken hebben. Misschien omdat je last hebt van een angststoornis, een vervelende of stressvolle gebeurtenis hebt meegemaakt, omdat je overspannen bent of een burn-out hebt.

  • ^

    Piekeren door een angststoornis:

    Dit wordt ook wel een paniekstoornis genoemd. Je denkt continu na over dingen die niet relevant zijn. Je hebt het gevoel dat je geen controle meer hebt over je eigen gedachten. Naast de symptomen van piekeren, ervaar je ook lichamelijke klachten door de kenmerken die samengaan met een angststoornis.
  • ^

    Piekeren door overspannenheid:

    Ben je overspannen of heb je een burn-out? Ook dat kan de oorzaak zijn van dwangmatig piekeren of een negatief denkpatroon. In dit geval wordt piekeren veroorzaakt door de stress die er ook voor zorgt dat je overspannen bent. Je bent gevoeliger voor negatieve gedachten, somberheid en angstgevoelens
  • ^

    Piekeren door depressie

    Je kunt ook eindeloos en uitzichtloos nadenken over reële dingen als je een depressie hebt. Piekeren is namelijk één van de vele kenmerken. Naast een negatief denkpatroon ervaar je ook lichamelijke klachten. Zoals moeheid.

  • ^

    Piekeren door slapeloosheid

    Ook slapeloosheid kan piekeren veroorzaken. Misschien omdat je ‘s nachts nadenkt over dingen waar je maar geen oplossing voor lijkt te vinden. Dat komt doordat onze hersenen gedurende de slaapuren minder relatief kunnen nadenken. Daardoor blijf je malen, lig je uren wakker en ontstaat er een slaapgebrek
  • ^

    Piekeren door stress

    Ook tijdens een periode van stress kan piekeren ontstaan. Dat komt omdat je  dingen op een rijtje wilt zetten om rust te creëren. Omdat piekeren in veel gevallen geen oplossing of inzicht biedt, raak je meer gefrustreerd en creëer je angstige gevoelens. Daardoor worden de stress en de spanning uiteindelijk groter.

Hoe kan ik piekeren stoppen?

Er zijn verschillende manieren waarmee je jouw negatieve denkpatronen kunt ombuigen en het piekeren kunt stoppen. Bijvoorbeeld door meer te bewegen en de situatie te accepteren. 

  • Schrijf op waar je over piekert. Daardoor kun je de gedachten beter relativeren
  • Meer bewegen vermindert stress en uiteindelijk ook jouw negatieve denkpatroon
  • Accepteer wat je denkt en laat jouw gedachten, en daarmee ook de controle, los
  • Praat met een professional die je de juiste inzichten geeft over waarom je piekert

Wil je piekeren stoppen maar kun je hierbij hulp gebruiken? Een psycholoog kan je precies vertellen waarom je een negatief denkpatroon hebt en hoe je dit kunt stoppen. Daardoor denk je in de toekomst alleen na over wat relevant is voor jou, zonder dwangmatig gepieker.

 

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel