Schizofrenie

Schizofrenie vrouw lachen

Schizofrenie is een psychische aandoening of een ontwikkelingsstoornis van de hersenen. De aandoening wordt ook wel aangeduid als psychosegevoeligheid. Hoewel schizofrenie kenmerken en symptomen heeft die overeenkomen, is het géén persoonlijkheidsstoornis Iemand die schizofreen is, heeft dus geen gespleten of dubbele persoonlijkheid. Maar wat is schizofrenie precies? Wat zijn de kenmerken van deze ontwikkelingsstoornis van de hersenen en van welke behandelvormen maakt een psycholoog gebruik bij schizofrenie?

Wat is schizofrenie en welke soorten zijn er?

Schizofrenie is een ernstige psychische aandoening die wordt veroorzaakt door een ontwikkelingsstoornis van de hersenen. Als je schizofreen bent, ben je gevoelig voor psychoses. Tijdens een psychose neem je dingen anders waar. Zoals geuren en smaken, maar ook beeld en geluid. Ook zie of denk je dingen die niet reëel of niet de realiteit zijn.

Dit worden ook wel wanen of hallucinaties genoemd. Wanneer je de diagnose schizofrenie hebt, ben je dus veel gevoeliger voor deze psychoses. Hoe heftig ze zijn, is voor iedereen verschillend. Deze ontwikkelingsstoornis heeft een ernstige invloed op jouw mentale welzijn, maar uiteindelijk ook op jouw emotionele gesteldheid en algehele lichamelijke gezondheid.

  • ^

    Katatone schizofrenie

  • ^

    Gedesorganiseerde schizofrenie

  • ^

    Paranoïde schizofrenie

De aandoening kent verschillende soorten. Dit zijn katatone (problemen met bewegen), gedesorganiseerde (problemen met denken en voelen) en paranoïde schizofrenie (wanen en hallucinaties). Naast de psychoses heeft schizofrenie nog meer specifieke kenmerken.

Kenmerken en symptomen van schizofrenie

Als de kenmerken en symptomen die horen bij deze ontwikkelingsstoornis van de hersenen langer aanhouden dan 6 maanden, dan kan het mogelijk zijn dat je schizofreen bent. Deze ernstige psychische aandoening heeft verschillende specifieke kenmerken en symptomen.

  • ^

    Je ziet of denkt dingen die er niet zijn en hebt waanideeën

  • ^

    Je zintuigen nemen op een andere manier waar door hallucinaties

  • ^

    Je hebt je gedachten en gevoel niet onder controle

  • ^

    Je beweegt nauwelijks of heel veel en praat verward

  • ^

    Je hebt weinig vertrouwen in andere mensen

  • ^

    Je hebt sombere of angstige gedachten

  • ^

    Je bent moe en lusteloos

Mogelijke oorzaken van schizofrenie en psychoses

Als je schizofreen of psychosegevoelig bent, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van schizofrenie zijn erfelijke belasting, prikkels uit de omgeving bij aanleg en het gebruik van verdovende middelen zoals softdrugs of harddrugs. 

  • Erfelijke belasting
  • Omgevingsfactoren
  • Drugsgebruik

Erfelijkheid kan ervoor zorgen dat je psychosegevoelig bent of sneller schizofrenie kunt ontwikkelen. De kans op het krijgen van een ontwikkelingsstoornis van de hersenen door erfelijke belasting, bedraagt ongeveer 10%. Ook omgevingsfactoren spelen hierbij een rol.

Omgevingsfactoren kunnen een psychose veroorzaken. Wanneer dat gebeurt ben je vaak al psychosegevoelig. Oorzaken kunnen in dat geval prikkels zijn zoals spanning en stress, ruzies maar ook ernstige traumatische gebeurtenissen. Zoals misbruik of mishandeling.    

Drugsgebruik kan ook aan de basis staan van de diagnose schizofrenie. Zeker wanneer je op jonge leeftijd al bent begonnen met soft- of harddrugs. Zoals het roken van marihuana of andere verdovende middelen. Je bent dan gevoeliger voor het ontwikkelen van psychoses.

Wat kun je zelf doen aan schizofrenie of psychoses?

Schizofrenie is een ernstige psychische aandoening. Het is dan ook belangrijk om zo snel mogelijk professionele hulp in te schakelen. Zelfbehandeling is vaak niet effectief omdat je ervan overtuigd bent dat datgene wat je ziet of denkt de realiteit is. Toch zijn er dingen die je zelf kunt ondernemen bij schizofrenie of psychoses om er beter mee te leren omgaan. 

  • ^

    Zoek professionele hulp via je huisarts

  • ^

    Zorg voor een duidelijke structuur in je dag en nachtritme

  • ^

    Voorkom stress en zorg voor voldoende ontspanning

  • ^

    Vermijd het gebruik van alcohol en verdovende middelen

  • ^

    Onderneem leuke dingen met vrienden of familie

  • ^

    Praat met een vertrouwenspersoon

Behandeling van schizofrenie door een psycholoog

Een psycholoog kan verschillende behandelingen en therapieën inzetten zodat je beter leert omgaan met de kenmerken en symptomen van schizofrenie. Je krijgt bijvoorbeeld meer inzicht in deze ontwikkelingsstoornis van de hersenen en de patronen die daarbij horen. Psychologische behandelingen en therapieën die vaak effectief zijn voor mensen met psychosegevoeligheid zijn onder meer cognitieve gedragstherapie en psycho-educatie.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel