Telefoonverslaving
Een telefoonverslaving gaat samen met mentale en psychische kenmerken. Deze verslaving kent ontwenningsverschijnselen, net zoals alcohol- en drugsverslavingen. Tegenwoordig gebruikt vrijwel iedereen zijn of haar telefoon dagelijks. Voor het werk of ontspanning. Als je een telefoonverslaving hebt, kun je niet uit jezelf stoppen met het kijken op je telefoon.
Je voelt een sterke drang tot het controleren van je social media kanalen en notificaties, het spelen van games of chatten. Je dagelijks leven, je werk en ook jouw sociale contacten wordt hierdoor beïnvloed. Wat is een telefoonverslaving en wat zijn de kenmerken?
Wat is een telefoonverslaving?
Je bent onophoudelijk bezig met je telefoon en hebt geen controle op het gebruik hiervan. Je moet continu op je telefoon kijken, ook als er geen meldingen of berichten binnen zijn gekomen. Alle tijd die je hebt wordt hieraan gespendeerd. Je maakt er zelfs extra tijd voor vrij. Je spreekt niet meer af met vrienden of familie en komt mogelijk in een sociaal isolement. Als je een telefoonverslaving hebt, kun je hier niet zelfstandig mee stoppen.
Waarom word je verslaafd aan je telefoon?
Verslaafd aan je telefoon: kenmerken en symptomen
Mensen met een telefoonverslaving ervaren zowel mentale als fysieke kenmerken en symptomen. Je kunt je telefoon niet negeren, voelt een sterke drang om je smartphone op te pakken en verliest de interesse in andere dingen. Ook raak je sneller geïrriteerd en kun je sombere of depressieve gedachten ervaren. Andere kenmerken en symptomen kunnen zijn:
-
Jouw dag en gedrag staan in het teken van je telefoon
-
Je voelt een sterke drang om je telefoon op te pakken
-
Notificaties kun je niet negeren
-
Je hebt depressieve of agressieve gedachten als je niet op je telefoon zit
-
Je concentratievermogen neemt af
-
Je verliest je interesse in leuke activiteiten en vrienden
Net zoals bij andere verslavingen, ervaar je ook afkickverschijnselen als je wel stopt met het kijken op je telefoon. Hierbij kun je denken aan woedeaanvallen, depressies, zweten en soms ook hyperventilatie. Een telefoonverslaving geeft dus ook lichamelijke klachten.
Tips telefoonverslaving verminderen
Ben je verslaafd aan je mobiel en heb je het vermoeden dat je een telefoonverslaving hebt? Dan is het verstandig om vroegtijdig professionele hulp van een psycholoog in te schakelen. Ook zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om jouw verslaving te verminderen.
-
Onbelangrijke notificaties uitzetten
zet de notificaties van apps die niet belangrijk zijn uit. Daardoor heb je minder drang om continu op je telefoon te moeten kijken. Zet alleen notificaties van belangrijke apps aan. Zoals mail, agenda en WhatsApp bijvoorbeel
-
Schermtijd en app limieten instellen:
je kunt een telefoonverslaving ook verminderen door een limiet in te stellen voor apps die jouw verslaving voeden. Zoals games bijvoorbeeld. Dat geld ook voor de schermtijd. Doe dit in kleine stappen tegelijk. Op deze manier kun je afkickverschijnselen en terugvallen makkelijker voorkomen.
-
Beeldschermkleuren aanpassen:
onze hersenen krijgen veel prikkels van kleuren. Zet je telefoon daarom in zwart-wit stand. Dat is minder interessant voor ons brein waardoor je een telefoonverslaving makkelijker minder interessant of dwangmatig kunt maken.
Hulp bij telefoonverslaving
Ben jij de hele dag bezig met jouw telefoon en wordt jouw functioneren hierdoor beïnvloed? heb je interesse in andere dingen of mensen verloren en ervaar je afkickverschijnselen als je telefoon niet in de buurt is? Dan heb je mogelijk te maken met een telefoonverslaving.
De kenmerken en symptomen kunnen net zo heftig zijn als andere verslavingen. Zoals een game, alcohol of drugsverslaving. Het is dus belangrijk om vroegtijdig hulp in te schakelen van een professionele hulpverlener. Een psycholoog geeft inzicht in jouw smartphone verslaving en kan tevens op maat gemaakte therapieën en behandelingen toepassen
Dopamine training
Wil je je leerlingen op een interactieve, humoristische én praktische manier bewust maken van hun telefoongebruik? Bekijk dan onze training “Het Dopamine Effect“.
Hulp bij telefoonverslaving: Download de opdracht:
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten
Hulp bij telefoonverslaving: Download de opdracht