Tinnitus
Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd. Je hoort een continu aanwezig piepend, suizend of brommend geluid. Dat terwijl deze geluiden eigenlijk niet aanwezig zijn in je omgeving. De aandoening heeft fysieke kenmerken en symptomen, maar geeft daarnaast ook mentale klachten. Het kan veroorzaakt worden door een beschadiging van de gehoorcellen of door mentale overbelasting. Wat is tinnitus en welke kenmerken en symptomen horen daarbij?
Wat is tinnitus?
Tinnitus is het continu horen van een piep, brom- of fluitend geluid in één of beide oren. Dat terwijl er geen geluidsbron aanwezig is. Het geluid kan afwisselend hard of zacht aanwezig zijn. De geluiden komen uit de hersenen of de oren. Oorsuizen komt veel voor. Ruim 15% van de Nederlanders is gediagnosticeerd met tinnitus, waarvan 5% zeer ernstig. In alle gevallen kan deze vervelende aandoening jouw mentale en fysieke welzijn belemmeren.
Kenmerken en symptomen van tinnitus
Tinnitus heeft verschillende fysieke en mentale kenmerken en symptomen. Doordat de geluiden continu aanwezig zijn, kun je klachten ervaren als hoofdpijn, moeite met de concentratie, depressieve gevoelens en een sociaal isolement. Mede omdat je door de geluiden in je hoofd moeite hebt met het voeren van een gesprek of met luisteren.
-
Piepend, brommend of suizend geluid in één of beide oren
-
Geluiden nemen toe bij angst of stress
-
Geluiden zijn meer aanwezig in rustige of stille omgevingen
-
Constant aanwezig geluid of schommelingen qua volume
-
Hoofdpijn en nekpijn
-
Stemmingswisselingen en extreme moeheid
De oorzaak van oorsuizen
Oorsuizen of tinnitus kan verschillende oorzaken hebben. Soms wordt de aanwezigheid van piepende of brommende geluiden veroorzaakt door een gehoorbeschadiging. De zenuwen die zich in je oor bevinden zijn beschadigd geraakt. Oorsuizen kan ook komen doordat de zenuwcellen in het binnenoor actiever zijn dan normaal. Bijvoorbeeld door een verkoudheid.
-
Gehoorbeschadiging door harde geluiden
-
Een (verwaarloosde) oorontsteking
-
Medicijngebruik
-
Hersenletsel of hoofdletsel
-
Overprikkelde zenuwcellen door angst of stress
Je kunt ook last krijgen van continu aanwezige geluiden in je hoofd omdat je je regelmatig bevindt in een omgeving met harde geluiden. Bijvoorbeeld in je werkomgeving. Ook mentale overbelasting of langdurige stress kan op den duur oorsuizen of tinnitus veroorzaken.
Psychische gevolgen van tinnitus
Tinnitus kan ook vervelende psychische gevolgen hebben. Je kunt bijvoorbeeld depressieve gevoelens krijgen wanneer je continu een geluid hoort dat er eigenlijk niet is. Je kunt problemen ondervinden in je dagelijkse taken of werk omdat je je moeilijker kunt concentreren. Oorsuizen kan tevens slaapstoornissen of angstgevoelens veroorzaken.
Nog een vervelend gevolg van tinnitus is de invloed die het heeft op jouw sociale leven. Je spreekt bijvoorbeeld minder af met een groep vrienden of sluit jezelf buiten omdat je gesprekken niet goed kunt volgen of mensen niet goed kunnen verstaan door de geluiden in je oren of hoofd. In rumoerige omgevingen kunnen geluiden zoals piepen, brommen of fluiten zelfs toenemen. Een sociaal isolement is dus ook een gevolg van tinnitus.
Welke behandeling is er mogelijk?
Wanneer tinnitus is veroorzaakt door een gehoorbeschadiging, zijn de geluiden meestal blijvend. Wordt jouw mentale welzijn of dagelijks leven beïnvloed door tinnitus? Dan kun je wel kiezen voor een behandeling die je beter leert omgaan met de kenmerken. Cognitieve gedragstherapie of EMDR kan hierbij helpen. Een combinatie van beide therapievormen is ook mogelijk. Een psycholoog stemt de behandeling af op jouw persoonlijke hulpvraag.
Professionele psychische hulp bij tinnitus
Tinnitus kan een vervelende of zelfs belemmerende invloed hebben op jouw fysieke en mentale welzijn. Heeft oorsuizen invloed op jouw dagelijkse taken, je werk of jouw sociale leven? Wacht dan niet te lang met het inschakelen van professionele hulp. Bijvoorbeeld van een psycholoog. Deze hulpverleners bieden op maat gemaakte therapieën aan waardoor je beter leert omgaan met tinnitus. Zoals cognitieve gedragstherapie, EMDR of een combinatie.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten