CGT (Cognitieve gedragstherapie)

CGT of cognitieve gedragstherapie oefening

CGT of cognitieve gedragstherapie is een therapie die veel wordt toegepast door psychologen en andere professionele medische hulpverleners. Deze effectieve therapie wordt ingezet bij diverse klachten. Zoals een depressie of burn-out, maar ook bij angst en andere psychische stoornissen. Wat is CGT precies? Hoe werkt cognitieve gedragstherapie en voor welke klachten kan deze behandeling succesvol worden ingezet door psychologen?

Wat is CGT?

Cognitieve gedragstherapie of CGT werkt in op je gedachten, maar ook op de dingen die je voelt. Beiden staan namelijk sterk met elkaar in verbinding. De therapie zorgt ervoor dat je vanuit een ander perspectief naar specifieke belemmerende gedachten leert kijken en hier je gedrag op aan kunt passen. CGT bestaat uit het verkrijgen van nieuwe inzichten en meer bewustwording van de emoties en het gevoel dat vrijkomt bij de gedachten, zoals angst.

Door deze negatieve gedachten te “ontleden” en uitdagingen aan te gaan, word je je steeds meer bewust van het feit dat ze je niet helpen en dat datgene wat je voelt irreëel is. Met CGT of cognitieve gedragstherapie kun je een niet helpende gedachte ombuigen tot iets positiefs. 

Cognitieve gedragstherapie bij welke hulpvraag?

CGT kan door een psycholoog worden ingezet bij verschillende soorten hulpvragen, klachten en stoornissen. De duur van deze behandelvorm is relatief kort, maar zeer effectief. De kans op terugkerende klachten is na CGT klein. Dat komt omdat deze therapie ook doeltreffend is op de lange termijn. Andere hulpvragen waarbij CGT effectief is zijn:

Hoe werkt cognitieve gedragstherapie of CGT: het G-schema

CGT verandert jouw denkpatroon, maar ook jouw gedrag in bepaalde situaties. Beiden hebben namelijk veel invloed op elkaar. Naarmate de behandeling vordert, merk je dat je oude denkpatronen steeds minder reëel zijn. Ook de emoties die je daarbij voelt nemen af. Je durft uitdagingen aan te gaan die je normaal gesproken zou vermijden of ontlopen.

  • Gebeurtenis : Wat gebeurt er op een dergelijk moeten en waar was je?
  • Gedachten : Welke gedachte was daarbij het belangrijkst?
  • Gevoel : Welke emotie voelde je daarbij en hoe sterk was deze?
  • Gedrag : Wat was je gedrag op dat moment?
  • Gevolgen : Welke gevolgen heb je direct of daarna ervaren?

Behandeling CGT door een psycholoog

Cognitieve gedragstherapie is effectief en geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. De therapie is niet alleen doeltreffend op de korte termijn, maar zeker ook voor de toekomst. Het verandert de manier van denken en jouw gedrag. Hoeveel sessies er nodig zijn, is afhankelijk van jouw hulpvraag en de ernst van de klachten of de stoornis die je ervaart.

De meeste mensen merken al vrij snel na de eerste behandelingen resultaat. De therapie wordt ingezet door erkende psychologen. Een sessie wordt volledig afgestemd op jouw klachten. Zoals depressieve gedachten, somberheid na een burn-out, angst- en paniekstoornissen of andere psychische klachten die je belemmeren in je dagelijks leven.  

CGT wordt ook effectief toegepast bij sociale stoornissen, ontwijkingsgedrag, claustrofobie en eetproblemen. Zoals bijvoorbeeld anorexia of boulimia. Bij deze klachten of hulpvragen is het belangrijk om tijdig professionele hulp in te schakelen. Samen met een psycholoog bepaal je welke therapie het meest doeltreffend is voor jouw klachten, zoals cognitieve gedragstherapie of CGT. Daardoor wordt je niet langer belemmerd door irreële gedachten.

Download CTG Oefening:

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Door op verzend te klikken, ga je akkoord met de voorwaarden.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Download CTG Oefening:

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Door op verzend te klikken, ga je akkoord met de voorwaarden.

Deel